The Economist meldt dat het Israëlisch leger op 1 april 2025 een nieuwe geheime operatie startte in Gaza. De bedoeling was ongemerkt posities in te nemen, maar politici konden het niet laten om reeds erover te pochen.
Minister van Defensie Israel Katz verklaarde trots dat het ging om het “veroveren van grote delen van Gaza” om ze toe te voegen aan Israëlische veiligheidszones.
Israël wil Gaza opdelen in controleerbare zones en binnen die zones hele wijken vernietigen in een poging om Hamas definitief uit te roeien
Premier Netanyahu preciseerde over welk deel van Gaza het gaat: “Gisteravond zijn we in de Gazastrook een versnelling hoger gegaan. Het Israëlisch leger neemt gebied in, treft terroristen en vernietigt infrastructuur. We doen ook iets anders: we nemen de Morag-corridor in. Dit wordt een tweede extra Philadelphi-corridor.”
Morag was ooit een Israëlische nederzetting tussen Rafah en Khan Younis, ten tijde van de koloniale bezetting van Gaza. De naamkeuze is geen toeval, maar een signaal aan de Israëlische nationalistische achterban.

Kaart: Salutdu92/& Gringer (talk)/CC BY-SA 4:0
Sinds begin april zijn de bezettingstroepen terug, met een duidelijk doel: Gaza opdelen in controleerbare zones, en binnen die zones hele wijken vernietigen in een poging om Hamas definitief uit te roeien.
Gecontroleerde vernietiging
Volgens The Economist richt deze operatie zich niet enkel op Hamas. Israël wil de bevolking van Gaza – meer dan twee miljoen mensen – systematisch verdrijven naar de kust.
Volgens Israëlische bronnen is het doel om op korte termijn zogenaamde ‘kill zones’ te creëren waarin enkel nog strijders overblijven, zodat het leger ze kan uitschakelen. Op lange termijn hoopt Israël dat de bevolking ‘vrijwillig emigreert’.
Rafah in het zuiden van Gaza is het eerst aan de beurt. De regio vertegenwoordigt 20 procent van het hele gebied en moet volledig ontruimd worden. Iets gelijkaardigs gebeurt in het noorden.

7 oktober 2023 was geen begindatum. Deze ambulance werd met zijn inzittenden kapotgeschoten tijdens een wapenstilstand op 6 augustus 2014. Foto: Boris Niehaus/CC BY-SA 4:0
Ondertussen worden Gazanen verplicht zich te verplaatsen naar geïmproviseerde kampen aan de kust. De overbevolkte kuststrook verandert zo in een humanitaire nachtmerrie.
Israël wil de bevolking van Gaza systematisch verdrijven naar de kust
Voor sommige Israëlische officieren heeft de Morag-corridor nog een andere functie: nu de bevolking geconcentreerd werd, wil men via deze corridor humanitaire hulp verdelen – maar dan rechtstreeks via het Israëlische leger, niet langer via VN-organisaties.
Dat zou een breuk betekenen met het beleid tot nu toe, waarin Israël weigerde verantwoordelijkheid op te nemen voor de humanitaire toestand in Gaza.
De Israëlische generaals wilden lang vermijden dat hun leger opnieuw als bezetter zou worden gezien in Gaza. Onder druk van politici die wel die controle willen – inclusief bevoorrading en toezicht op de burgerbevolking – lijkt het leger zich nu toch neer te leggen bij een de facto hernieuwde bezetting.
Een ware hel
De situatie ter plaatse is intussen catastrofaal. 70 procent van de bevolking is op de vlucht en zoekt onderdak in ‘afschuwelijke en onhygiënische omstandigheden’.

UNRWA-medewerkers in Gaza bereiden de verdeling van meel voor. Foto: UNRWA
Sinds Israël de toevoer van hulpgoederen heeft stopgezet, is het voedseltekort dramatisch toegenomen. Het VN-Wereldvoedselprogramma moest 25 bakkerijen sluiten omdat er geen bloem of brandstof meer is.
Op lange termijn hoopt Israël dat de bevolking ‘vrijwillig emigreert’
Water is al even schaars. De grootste ontziltingsinstallatie in het zuiden van Gaza functioneert nog amper omdat Israël de stroomtoevoer stopzette. De meeste mensen moeten overleven met slechts zes liter drinkbaar water per dag, stelt de VN.
Niet alleen honger bedreigt het leven van Gazanen. Ook gerichte aanvallen op medische hulpverleners maken deel uit van de Israëlische strategie. In maart werden 15 medici in Rafah doodgeschoten door het leger.
De 36 ziekenhuizen in Gaza zijn bijna allemaal vernield of beschadigd en minder dan de helft is nog gedeeltelijk operationeel. Recente Israëlische luchtaanvallen op ziekenhuizen hebben de medische zorg bijna volledig lamgelegd.
Donkere toekomst
De toekomst ziet er zeer somber uit. Volgens diplomaten is er momenteel geen enkel serieus plan over wat met Gaza moet gebeuren na het einde van deze oorlog.
Israël is niet bezig met het uitschakelen van gewapend verzet maar met de systematische vernietiging van een volk
Israël blijft inzetten op vernietiging, verdrijving en controle. Hamas heeft voorgesteld om een tijdelijke wapenstilstand van enkele weken in te lassen, in ruil voor een beperkte gevangenenruil. Maar zelfs als dat er komt, staat vast dat Israël de oorlog nadien opnieuw zal hervatten.

Vernielde huizen in de wijk El-Remal in Gaza City. Foto: Naaman Omar/apaimages
Israël is niet bezig met het uitschakelen van een gewapende groep. Het is bezig met de systematische vernietiging van een heel volk. De verwoesting van Gaza is geen bijwerking of neveneffect van de oorlog, maar het doel van de operatie zelf.
In Europa blijven de meeste regeringen stil, of verdedigen ze Israëls ‘recht op zelfverdediging’. Ook België schaart zich de facto achter deze retoriek door geen enkele sanctie te nemen en zelfs militaire samenwerking voort te zetten.
Bij de recente Russische bombardementen op burgerdoelwitten in Oekraïne schreeuwden Westerse leiders – terecht – moord en brand. Bij de moord op 15 ambulanciers en de zoveelste aanval op een ziekenhuis in Gaza volgde stilte (zie 15 vermoorde ambulanciers zijn geen ‘vergissing’: dit is genocide).
Volledige gsm-opname door een van de gedode ambulanciers (6:42):
Ook de Arabische landen houden zich op de op vlakte. De enige internationale actor met enige invloed is de Verenigde Staten. Begin april ontmoette president Trump premier Netanyahu en verklaarde dat hij graag zou zien dat de oorlog stopt. Verder dan die vage verklaring kwam hij niet.
Gaza heeft nu meer dan ooit onze solidariteit en ons verzet tegen deze waanzin nodig
Zonder druk van Washington is er op dit moment blijkbaar niemand die de vernietiging van Gaza nog kan of wil tegenhouden. De enigen die echt nog iets ondernemen zijn de Ansar Allah milities van Jemen, beter gekend als de Houthi’s (zie Jemen past met zijn zeeblokkade het internationaal recht toe).
Ondertussen groeit de verontwaardiging in de straten en op de campussen van de universiteiten. Wereldwijd bezetten studenten gebouwen, slaan hulporganisaties alarm en nemen mensen wereldwijd deel aan boycotacties tegen Israëlische producten en wapenleveranciers.
De geschiedenis zal oordelen over deze stilte. Gaza leeft – ondanks alles, maar heeft nu meer dan ooit onze solidariteit en ons verzet tegen deze waanzin nodig.