Direct na zijn aantreden kondigde Donald Trump een drastische verhoging aan van de douanerechten op alle Chinese producten die in de Verenigde Staten worden geïmporteerd. Na een eerste verhoging van 10 procent volgde een verhoging tot 20 procent.
Het kadert allemaal in de strategie om China te verzwakken, want dat is Washingtons “grootste vijand”. Samen met eerdere tariefheffingen komen de douanerechten op Chinese producten sinds de laatste verhoging op 8 april nu al op 104 procent, veel hoger dan de 60 procent waarmee Trump tijdens de verkiezingscampagne dreigde.
Escalatie
In een eerste reactie op 9 maart legde China een tariefverhoging van 15 procent op voor bepaalde landbouwproducten uit de VS, zoals kip, tarwe en maïs, en een verhoging van 10 procent voor soja, groenten en zuivelproducten. Dat was een vrij gematigde reactie, China wilde de deur openlaten voor onderhandelingen.
Donald Trump wil de Chinese economie koste wat het kost verstikken
Maar de hardnekkigheid van Donald Trump om de Chinese economie koste wat het kost te verstikken, hield daar niet mee op. Zo zette de VS ook Panama onder druk, in die mate dat dit land zich terugtrok uit het Chinese Zijderouteproject. In reactie daarop besliste China om een tarief van 84 procent te heffen op alle invoer uit de VS.
Het beperkte ook de export van zeldzame aardmetalen en verbood een groter aantal VS-bedrijven om nog langer Chinese onderdelen te verkopen.
De Chinese aankondigingen hadden onmiddellijk een impact op de aandelenmarkt van Wall Street: de beurskapitalisatie kelderde in twee dagen met 6.600 miljard dollar en aandelen in hightechbedrijven daalden in sommige gevallen met meer dan 20 procent.
Trump neemt dit risico in de zekerheid dat de VS het SWIFT-betalingssysteem controleert
Daarnaast waren er ook onmiddellijke gevolgen voor de reële economie. Deze week kondigden veel bedrijven in de VS aan dat ze personeel gingen inkrimpen vanwege de tariefverhogingen en de onzekerheid die deze met zich meebrengen.
Ook de belangrijkste bankholdings stelden hun groeiprognoses voor de Amerikaanse economie onmiddellijk naar beneden bij. De holding J.P. Morgan verlaagde zijn groeicijfer voor het vierde kwartaal van 1,3 procent naar 0,3 procent en kondigde een werkloosheidscijfer van 5,3 procent aan.
Citigroup van zijn kant verwacht voor het vierde kwartaal een daling van de groei van 0,6 procent naar 0,1 procent.
SWIFT
De beslissing van Trump om een tarievenoorlog te ontketenen heeft de wereld in grote onzekerheid gedompeld. Hij neemt zo’n risico in de zekerheid dat de Verenigde Staten uiteindelijk over het ultieme wapen beschikken van de controle over het internationale betalingssysteem SWIFT.
Daarmee kunnen ze de transacties van een land met de rest van de wereld blokkeren. De Chinese regering reageerde met het op poten zetten van een operationeel alternatief betalingssysteem.
SWIFT staat voor Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. Het werd in 1973 opgericht door 239 banken om grensoverschrijdende bankbetalingen te vergemakkelijken.
Bijna alle banken ter wereld hebben zich erbij aangesloten. SWIFT groepeert momenteel 11.000 instellingen in meer dan 200 landen en verstuurt meer dan 40 miljoen berichten per dag.
De dienst die SWIFT verkoopt is die van een geautomatiseerd berichtensysteem waarmee banken geld kunnen overmaken. SWIFT houdt geen geld vast en maakt geen geld over, maar maakt de veilige overdracht van debet- en creditinformatie tussen twee banken mogelijk.
38 procent van wereldhandel valt nu buiten SWIFT
De uitsluiting van een land van het SWIFT-systeem heeft een direct negatief effect op de handel van dat land. De Verenigde Staten en de Europese Unie gebruiken deze uitsluiting als sanctie om andere landen in het gareel te krijgen, zoals nu tegen Iran en Rusland. Voor Iran heeft de uitsluiting van het SWIFT-systeem geleid tot een onmiddellijke daling van 30 procent van zijn buitenlandse handel.
Alternatief betalingssysteem
De People’s Bank of China maakte op 17 maart bekend dat China een einde wil maken aan deze mogelijkheid van druk en sancties: de tien landen van ASEAN, de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten, en zes landen in het Midden-Oosten zullen voortaan werken met een nieuw grensoverschrijdend afwikkelingssysteem met digitale Chinese valuta.
Dit betekent dat 38 procent van de wereldhandel nu buiten het SWIFT-systeem valt, dat wordt gedomineerd door de Amerikaanse dollar. Met andere woorden, er is een enorme stap gezet in de de-dollarisering van de wereldeconomie.
Het nieuwe Chinese systeem is ook technologisch efficiënter. Het verlaagt de verrekensnelheid van 3 dagen naar 7 seconden, met een verlaging van de verwerkingskosten met 98 procent.
Efficiënter en goedkoper, net als Deepseek
Na de aankondiging in januari van de lancering van een Chinese toepassing voor kunstmatige intelligentie (Deepseek) die sneller is dan bestaande toepassingen, en de lancering op 18 maart van een autobatterij die in ongeveer tien minuten kan worden opgeladen, bevestigt China opnieuw zijn wetenschappelijke en technologische doorbraak.
Volgens de Chinese bank heeft 87 procent van de 200 landen in de wereld de aanpassing aan het nieuwe Chinese systeem al voltooid. Het volume van grensoverschrijdende betalingen met het nieuwe systeem is al opgelopen tot 1.200 miljard US dollar.
Afgezien van het financiële aspect en de de-dolarisatiesprong, ontneemt het nieuwe systeem de Verenigde Staten een van hun essentiële middelen om politieke druk uit te oefenen.
De wereld verandert snel en de hegemonie van de Verenigde Staten worden volledig uitgedaagd. De ware financiële revolutie die de Chinezen zojuist hebben aangekondigd, bevestigt dit eens te meer.
Meer lezen
– Harold Thibault, La Chine riposte et impose 34 procent de droits de douane sur les produits américains, Le Monde van 4 april 2025.
– Dollar in danger? China’s digital Yuan to bypass 38 procent of global transactions dominated by US system, Gujarat van 8 avril 2025
Foto: disclaimer.