Foto: Manar Kharrazi

Studenten steunen algemene staking: bezoeken stakingspiketten in hele land

Dertig studenten hebben op 31 maart, de dag van de nationale staking, ‘s ochtends vroeg verschillende stakingspiketten bezocht in de haven van Gent. Dit doen ze om hun steun te betuigen aan de stakers die protesteren tegen de maatregelen van de nieuwe Arizona-regering. "Studenten solidair met arbeiders", stond te lezen op de banner waarmee ze langs de piketten trokken.

maandag 31 maart 2025 15:35
Spread the love

 

Om zes uur ‘s morgens verzamelden de studenten met hun fietsen, klaar om te vertrekken. Hun eerste stop was bij de fabriek van Volvo Trucks in Gent. “Het is vroeg, maar ik vind het belangrijk om solidair te zijn met de stakers en hen te steunen”, zegt Manar, student toegepaste psychologie.

“Als pensioenmaatregelen doorgaan, komen mijn ouders echt in de problemen”

“De nieuwe pensioenmaatregelen van Arizona baren ook mij zorgen want als deze besparingen doorgaan, komen mijn ouders echt in de problemen”, voegt ze toe. Vervolgens trokken de studenten verder naar de staalfabriek van ArcelorMittal en de autofabrikant Honda, waar ze in gesprek gingen met de stakende arbeiders.

Foto: Manar Kharrazi

 

“Dit is ook onze staking”

Het piketbezoek eindigt aan het piket van de UGent, waar er werknemers en studenten samen staken vandaag. “Dit is ook onze staking”, vertelt Mingtje masterstudent politieke wetenschappen.

“De asociale maatregelen van de nieuwe regering raken ons als studenten ook. Ze willen nog meer besparen op de uitkering voor jonge werkzoekenden, die niet direct een job vinden na het afstuderen. Daarnaast gaan ook wij langer moeten werken voor minder pensioen als we deze maatregelen laten passeren. Het gaat ook over onze toekomst.”

“We hebben al asociale plannen van de onderhandelingsnota, uit uiteindelijke regeerakkoord kunnen krijgen”

Tot slot vertrekken de studenten samen met het UGent-personeel naar de bijeenkomst van de vakbonden aan het Woodrow Wilsonplein. “Dat werknemers nu in actie komen, geeft hoop”, besluit Manar.

Foto: Fie Kinnaer

“We hebben gezien dat we in het verleden door in actie te komen, beslissingen van de regering al hebben kunnen terugdraaien. Ook nu met Arizona hebben we al asociale plannen uit de onderhandelingsnota, zoals het verhogen van btw op basisproducten van 6 naar 9 procent, uit het uiteindelijke regeerakkoord kunnen krijgen. Dit toont dat wij door samen druk te zetten dingen kunnen veranderen.”

Foto: Fie Kinnaer

In heel België waren er verschillende stakingspiketten, waar studenten uit andere steden zoals Leuven en Brussel ook bezoeken hebben georganiseerd.

Zo zijn vanmorgen vroeg om 6 uur ook in Leuven vijftien studenten van stakingspiket naar stakingspiket gefietst om hun steun te betuigen aan de stakers die protesteren tegen de maatregelen van de nieuwe Arizona-regering. Ook zij trokken met de spandoek ‘Studenten solidair met de staking’ door de stad trokken.

Fietskaravaan in solidariteit met de stakers

Hun eerste stop was bij AB InBev. “Het is vroeg, maar ik vind het belangrijk om solidair te zijn met de stakers en hen te steunen”, zegt Jan, master-student biochemie, die ook voorzitter is van Comac Leuven, de studentenbeweging van de PVDA. “De nieuwe pensioenmaatregelen van Arizona baren ook mij zorgen, want als deze besparingen doorgaan, komen de ouders van veel studenten ook in de problemen”, voegt hij toe.

Foto: Fie Kinnaer

De studenten deelden gebak uit en reden rond met bordjes met slogans op aan hun fietsen. Na AB InBev trokken ze verder naar onder andere bpost, Terumo, het stadhuis en De Lijn.

Maatregelen raken ook studenten

De studenten kwamen niet alleen de stakers een hart onder de riem steken, op deze manier wilden ze namelijk ook zélf protesteren tegen de nieuwe regering. “Nu ben ik nog student, maar binnen anderhalf jaar ga ik ook werken, en met de nieuwe maatregelen ga ook ik minder pensioen verdienen en langer moeten werken”, zo getuigt Jan.

Foto: Fie Kinnaer

Maar de studenten komen niet enkel op voor de pensioenen van hun en hun ouders. “De toekomst die deze regering voor ons in petto heeft, is niet degene die we willen. Ze staan voor een kil besparingsbeleid. In plaats van het geld te halen bij de grote vermogens, wentelen ze de kosten af op toekomstige generaties.”

De studenten eindigen hun fietstocht aan het piket van de KU Leuven. Daar blikt Jan tevreden terug op de ochtend: “Samen komen aan de stakingspiketten was enorm hoopgevend. Hier voel je de warmte en solidariteit die je niet ziet in het regeerakkoord.”

Foto: Fie Kinnaer

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!