Framing (afbeelding: medium.com)
Aankondiging -

Wie bezit de media? Ontdek de macht achter het nieuws

Wie bepaalt wat jij leest, hoort en ziet? Wie beslist wat nieuws is en wat niet? En hoe sijpelt propaganda ongemerkt onze berichtgeving binnen? Met De Wereld Morgen bieden we je een blik achter de schermen van het medialandschap aan. Op woensdag 2 april om 19u organiseren we een vorming waarin Sander Barrez en Seppe De Meulder hun inzichten zullen delen. Interesse? Meld je aan. Als exclusief voorproefje krijg je hier alvast een fragment uit het boek ‘Waarom revolutie?’

vrijdag 21 maart 2025 12:25
Spread the love

 

De heren die de media in ons land bezitten zijn geen gewone stervelingen zoals u en ik. Ze behoren tot de crème de la crème van de vaderlandse elite.

Vooreerst is er de familie Leysen. Vader André Leysen groeide op in een welvarend gezin dat collaboreerde gedurende de Tweede Wereldoorlog. Desondanks zat het ex-lid van de Hitlerjugend-Flandern al snel aan de knoppen van verschillende grote ondernemingen zoals Bayer, de KBCgroep en het mediabedrijf. André Leysen schopte het ook tot voorzitter van het VBO, het verbond van alle Belgische patrons. Een post die ook zijn zoon Thomas zou bekleden.

Dat is lang niet alles. Net als zijn vader is Thomas Leysen lid van de ERT, de Europese Ronde Tafel van Industriëlen. Daarnaast is hij een sturend lid van de Bilderberggroep. Thomas is CEO van Umicore, voorzitter van de Raad van Bestuur van de KBC Groep, de Koning Boudewijnstichting én … het Mediahuis. Naast De Standaard vallen onder andere ook Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen, De Gentenaar, Het Belang van Limburg, Metro en Radio Nostalgie onder het Mediahuis. U kan nog volgen?

Thomas Leysen is de broer van Christian Leysen. Christian zat in de raad van bestuur van de VRT en vertegenwoordigt sinds 2019 het volk namens de liberale partij in het federaal parlement. Tot zover de ene tak van het Vlaamse medialandschap. Merk niet alleen op dat de politieke-, economische- en media-elite dicht bij elkaar aanschurken, en het in sommige gevallen om een familieaffaire blijkt te gaan, maar ook dat de media-business niet ontsnapt aan enige monopolievorming.

Met jaarlijkse winstcijfers rond de dertig miljoen euro is het Mediahuis eigenlijk het kleine broertje in het Vlaamse medialandschap. Afgezien van de openbare omroep behoren alle overige grote Vlaamse mediakanalen, van De Morgen, Het Laatste Nieuws, Dag Allemaal, Story, Humo over VTM, Vitaya tot Q-Music, Joe, en ga zo maar door, tot DPG Media. Deze media-mastodont is bovendien ook het grootste mediabedrijf van Nederland met titels zoals Trouw, De Volkskrant, het Algemeen Dagblad en Het Parool in haar bezit.

De eigenaar van deze groep is de ondernemersfamilie Van Thillo, één van de rijkste van België. Oom Herman liep een tijdje in de kijker als senator van de VLD. Daarnaast werkte hij als bestuurder van de KBC-groep en zat hij een reeks raden van bestuur voor. In 2012 volgde een veroordeling voor handel met voorkennis. De grote man van de familie is echter zonder enige twijfel Christian Van Thillo die als CEO van DPG Media grote sier maakt.

Het Van Thillo-imperium kan op heel wat politieke steun rekenen. Vroeger stond de afkorting van DPG voor ‘Dienst van Propaganda’. Of er fundamenteel veel veranderd is, is zeer de vraag. Veel politici dingen logischerwijze naar positieve berichtgeving. Om op een goed blaadje te staan, gaat een zekere Antwerpse burgemeester hierin wel zeer ver. De onderzoeksjournalisten van de onafhankelijke nieuwssite Apache brachten naar buiten dat de stad Antwerpen een uitvoeringsplan op maat van de verzuchtingen van Van Thillo tekende. Ongelofelijk maar waar, in de plaats van appartementen baande Bart De Wever (N-VA) de weg voor News City, het stokpaardje van DPG Media.

Je moet het opzoeken om het te geloven, maar net achter het centraal station van Antwerpen ligt tegenwoordig het mediaplein, en er juist naast: de Van Thillo Tower. Bij de eerstesteenlegging van deze toren staat De Wever nog als enige politieker op de 94 foto’s met Media-topman Christian Van Thillo. Op 3 februari 2020 drukken de mediamagnaat en de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) samen met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), toenmalig premier Sophie Wilmès (MR) en een aantal medewerkers op de startknop om de nieuwe studio van VTM in Antwerpen te openen.

Dat deze info überhaupt komt bovendrijven, hebben we te danken aan de onderzoeksjournalisten van de nieuwssite Apache. Als klein medium slagen ze er in een belangrijk journalistiek principe voor ogen te houden: de schijnwerpers richten op wat machthebbers verborgen houden, omdat al de rest Public Relations is. Deze aanpak stuitte op weerstand. Zo kreeg het medium af te rekenen met een rechtszaak waarbij enkele bevriende bouwpromotoren en de ex-kabinetschef van De Wever het nieuwsmedium de mond probeerden te snoeren. Het bleek een aanval op de persvrijheid te zijn die ze grandioos verloren, maar een klein nieuwsmedium heel wat moeite en middelen kostte. Ondertussen is dit verhaal geen groot issue in de grote media. Hoe zou dat toch komen?

 

Meer weten?

Kom op woensdag 2 april om 19u naar de vorming die zal plaatsvinden in de Vooruitgangsstraat 333, 1000 Brussel. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar redactie@dewereldmorgen.be met als onderwerp Vorming media. 

Wil je graag verder lezen?

Bestel het boek op www.waaromrevolutie.com

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!