Foto:Wikadvisor21, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 & 123rd Airlift Wing
Analyse -

Theo Francken knielt voor Donald Trump

Francken heeft nooit geheim gemaakt dat hij gefascineerd is door Donald Trump en zijn onvoorspelbare, harde aanpak in zowel binnen- als buitenland. Ondanks Trumps autocratische neigingen en controversiële beslissingen, blijft Francken hem prijzen als een standvastige leider en een bron van inspiratie voor de rechtse politieke beweging in Europa.

vrijdag 14 maart 2025 16:46
Spread the love

 

Francken heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij gefascineerd is door het fenomeen Trump. “Als je ziet hoe die man meteen na een aanslag rechtveert en ‘fight, fight, fight’ roept, dan moet zo’n Vladimir Poetin of ayatollah Khamenei toch denken: wa is me da hier vo ene.”

Gespierde aanpak

Zo bijvoorbeeld valt de gespierde aanpak van migratie bij hem in goede smaak. In het begin van zijn eerste ambtstermijn vaardigde Trump een totaal verbod uit voor het binnenlaten van vluchtelingen. Hoewel dat wereldwijd scherpt veroordeeld werd, tilde de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie er niet zo zwaar aan:

“Het is belangrijk om niet hysterisch te doen en om eens te kijken wat er beslist is. (…) Er is wat willekeur, maar dat heeft vooral te maken met de geopolitieke agenda van de Verenigde Staten.”

Op buitenlands vlak kan hij de stevige aanpak van Trump smaken. Francken vond president Biden maar een softie: “Bidens voorzichtige internationale aanpak heeft ook nadelen. Zijn zeer zachte aanpak van Iran is uitgedraaid op een complete mislukking.”

“Een nieuw presidentschap van Donald Trump is niet noodzakelijk slechter voor de wereldvrede”

Uitgerekend de onberekenbaarheid en impulsiviteit van Trump vindt Francken een belangrijk pluspunt. “Ik zou Trump niet onderschatten. Vooral zijn onberekenbaarheid heeft invloed op autocraten. Joe Biden is heel voorspelbaar en dat hebben ze graag. (…) Met Trump ben je nooit zeker en dat is soms een machtsfactor in de wereldpolitiek.”

“Een nieuw presidentschap van Donald Trump is niet noodzakelijk slechter voor de wereldvrede dan de aanpak van Biden vandaag,” zei Francken een goed jaar geleden.

Ook op binnenlands vlak kan Trump op bijval rekenen bij Francken, vooral dan zijn voornemen om de administratie naar zijn pijpen te laten dansen en onwillige ambtenaren te ontslaan. “Zo onjuist vind ik dat niet. Dat heb je hier ook.” “Trump werd destijds tegengewerkt door een overwegend linkse administratie, bijvoorbeeld door het negeren van richtlijnen. Sounds familiar.”

Protofascisme

Trump flirt met het fascisme. Zowel het profiel van Trump als zijn plannen voor zijn tweede ambtstermijn baren wereldwijd grote zorgen.

De toespraken van Trump worden gekenmerkt door de ontmenselijking van immigranten die hij ziet als een bedreiging voor de natie. In het verleden heeft hij herhaaldelijk blanke supremacisten en andere neofascisten het hof gemaakt. Trump is van plan om de grootste massadeportatie van migranten zonder papieren in de geschiedenis van de VS te ontketenen.

Hij heeft aangekondigd dat hij in de toekomst militairen wil inzetten tegen demonstranten en migranten. Zijn brutaal en provocerend taalgebruik stimuleert een cultus van geweld. In 2016 zei hij: “Ik zou midden op Fifth Avenue kunnen staan en iemand neerschieten, en ik zou geen kiezers verliezen”.

Foto: The Red First

Trump noemt zichzelf de “uitverkorene” en van zijn aanhangers eist hij onvoorwaardelijke loyaliteit. Rondom hem is een heuse personencultus gecreëerd.

Regelmatig maakt hij gebruik van samenzweringstheorieën. Tijdens zijn eerste ambtstermijn lanceerde hij dagelijks gemiddeld meer dan zeven leugens of misleidende beweringen.

Volgens Francken heeft Trump “een fenomenaal politiek instinct”. Hij vindt hem zelfs grappig

Hij heeft gezegd dat hij zijn politieke vijanden zal vervolgen als hij verkozen zal zijn. Naast politieke tegenstanders zijn er ook plannen om journalisten aan te klagen.

Mark Milley, de hoogste generaal onder Trump, noemde zijn voormalig president een “fascist in hart en nieren” en een “gevaarlijke” bedreiging.

Het kan Francken allemaal niet deren. Volgens hem heeft Trump “een fenomenaal politiek instinct”. Hij vindt hem zelfs grappig: “Die shows van Trump zijn bijna stand-upcomedy. Hoe hij zijn tegenstanders imiteert en bijnamen geeft, dat is toch grappig?”

De Financial Times ziet Trump als “de meest brutale, misleidende en onwaardige president die ooit in het Witte Huis heeft gezeten.” Francken daarentegen looft Trumps talent om zich neer te zetten als de kandidaat van de gewone man, handig inspelend op de gevoelens van een breed publiek met provocerende uitspraken en onorthodoxe politieke zetjes.

Tweede ambtstermijn Trump

De eerste twee maanden van Trump 2 waren tumultueus en ontwrichtend. Hij heeft grote kuis gehouden in de ambtenarij, de helft van het ministerie van onderwijs naar huis gestuurd, de ontwikkelingshulp zo goed als afgeschaft en de deportatiejacht op illegalen geopend.

Ook op buitenlands vlak was zijn aanpak onstuimig en explosief. Hij wil de inwoners van Gaza deporteren en het gebied als wingewest koloniseren. Groenland en het Panamakanaal wil hij inlijven, en van Canada de 51ste staat maken van de VS.

In de Europese hoofdkwartieren wordt Trump gezien als een bedreiging. Niet zo voor Francken

Tegen diverse landen, waaronder Europa lanceert hij een handelsoorlog en met betrekking tot de oorlog in Oekraïne trekt hij de kaart van Poetin, vernederde hij Zelensky en zet hij Europa helemaal buitenspel.

Voor Theo Francken, sinds begin februari minister van defensie en vurig Atlantist, kunnen dat niet anders dan pijnlijke vaststellingen zijn. In de Europese hoofdkwartieren wordt Trump meer en meer gezien als een bedreiging.

Niet zo voor Francken. Ondanks zijn ongewone en brutale stijl is Trump volgens hem iemand die “standvastig” handelt en zich vooral laat leiden door realpolitik, zonder veel oog voor morele bezwaren: “Ik heb het altijd moeilijk gehad met zijn brutaliteit. Maar ik vind dat hij vrij consequent is”, zei Francken begin maart.

Francken houdt van die ‘consequentie’, zeker als het gaat over de jacht tegen illegalen, het inzetten van militairen, de strijd tegen woke of het ‘opkuisen’ van de ambtenarij. En nog meer als het de verhoging van de bewapening betreft.

Trump eist dat Europeanen flink meer investeren in defensie. Aangezien die wapens grotendeels uit de VS komen, is dat een gouden zaak voor de Amerikaanse oorlogsindustrie. Francken buigt graag voor deze eis ook al wordt Europa meer en meer als vazal behandeld.

Trump vraagt, Francken knikt: “Trump drukt ons met onze neus op de feiten: onze budgetten voor defensie en veiligheid moeten omhoog”.

“Een paar miljard wegnemen uit een budget van 200 miljard is toch niet onmenselijk?”

En voor Theo kan het niet op: “Eindelijk maken we duidelijk dat grote banken ook in defensie kunnen investeren. Er zullen mogelijk defensiebons worden uitgegeven. We gaan privaat kapitaal aanwenden, niet alles moet publiek zijn.”

Dat dit ten koste zal gaan van gezondheidszorg en pensioenen is geen enkel probleem voor hem: “Een paar miljard wegnemen uit een budget van 200 miljard is toch niet onmenselijk?”.

Sterke leiders

Francken krijgt het niet over zijn lippen om Trump aan te vallen of af te vallen. Hij heeft het moeilijk met diens communicatiestijl, maar ideologisch voelt hij zich heel sterk verwant met deze politieke krachtpatser. De huidige president van de VS is in zijn ogen de inspiratiebron en locomotief voor een “paradigmashift van links-liberaal naar rechts-conservatief”.

Dat is de reden waarom hij zo’n aanhanger is en blijft van Trump. De president van het machtigste land van de wereld duwt het politiek spectrum naar rechts, en dat is wat telt.

“Heel Europa gaat naar conservatieven. Meloni in Italië, Merz in Duitsland. We gaan ideologisch gouden tijden tegemoet qua invloed. We maken de juiste analyses en zitten in het kamp waar de juiste oplossingen naar voren geschoven worden”.

“Mensen snakken gewoon naar sterke leiders”

Dat Trump autocratische neigingen heeft, de rechtsstaat ondermijnt en vier jaar geleden het Capitool liet bestormen is voor Francken blijkbaar geen probleem: “Blijkbaar nemen zijn kiezers dat erbij. Mensen snakken gewoon naar sterke leiders”.

Hitlergroet van Elon Musk op inauguratie Trump (Foto: Free Malaysia Today/ CC BY 4.0)

Het zijn ronduit beangstigende uitspraken. Maar Francken is niet de enige met extremistische sympathieën. Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van MR heeft zich ontpopt als een grote fan van Elon Musk: “Ik ben gek op Elon Musk. Hij heeft in z’n eentje de wereld meer veranderd dan 99 procent van alle politici”.

Toenemende militarisering en sociale afbraak: het zijn niet direct die veranderingen waar wij op staan te wachten. Meer dan ooit is verzet nodig. Afspraak op 31 maart.

x

Lees ook: Is Trump een fascist?

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!