Een honderdtal studenten en medewerkers verzamelden zich op de trappen van het UFO-gebouw, terwijl de Raad van Bestuur vergaderde. Een aftellend alarm galmde door de gangen.
Dit is een symbolische waarschuwing aan de UGent: “Jullie tijd is meer dan op!” Toen het alarm afliep plakten studenten een groot papier met hun eisen op de deur van de vergaderzaal van de Raad van Bestuur.

Foto: Gentse studentenbeweging
“Terwijl de UGent treuzelt, gaat de genocide in Gaza onverminderd door. We moeten het blijkbaar blijven herhalen, maar er heerst al anderhalf jaar een vreselijke humanitaire crisis. Sinds zondag 2 maart blokkeert Israël opnieuw de toevoer tot water, voedsel en medicijnen en negeert daarmee de voorwaarden van het staakt-het-vuren-contract. In deze context is de academische boycot geen vrijblijvende optie, maar een dringende noodzaak”, aldus Siska, een woordvoeder van de beweging.
Loze beloftes van UGent?
Na maanden van protest kondigde rector Rik Van de Walle in mei 2024 aan dat de UGent haar academische banden met Israëlische universiteiten zou verbreken vanwege hun betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen. De rector stuurde woensdag een e-mail naar studenten en personeel met een overzicht van de reeds ‘ondernomen stappen’ in het stopzetten van de banden.
Echter, volgens de studenten blijft echte daadkrachtige actie uit. Siska: “Blijkbaar moeten we eerst een protest aankondigen vooraleer we een update krijgen van de UGent. Daaruit bleek dat de UGent wel mondjesmaat initiatief neemt bij de Europese Commissie, maar tegelijk nog steeds in de consortia met Israël blijft hangen en zelfs nieuwe banden aanhaalt met Israëlische partners.”

Foto: Gentse studentenbeweging
“De UGent geeft aan te wachten op de mogelijkheid tot een ‘proper termination‘, waarbij de andere consortia-partners toestemming geven om uit de samenwerking te stappen. Het is naïef om te denken dat deze partners, waarvan er enkele systematisch Israël steunen, ooit een proper termination zullen toestaan. Een improper termination kan gepaard gaan met boetes opgelegd door de andere partners, maar gezien de urgentie zien wij geen andere optie. De rector zei ooit dat mensenrechten geld mogen kosten. Waar wacht hij dan nog op op?”
Nieuwe banden met Israël
In de communicatie van de rector staat dat de UGent drie nieuwe banden aangaat met Israëlische instituten. De studenten zijn klaar en duidelijk dat dit voor hen onaanvaardbaar is.
“Deze uitzonderingen tonen aan dat de UGent niet luistert naar het fundamentele probleem: de structurele rol van Israëlische universiteiten en bedrijven in het onderdrukken en koloniseren van Palestina. De genocide in Gaza kan niet los worden gezien van de Israëlische academische en economische wereld, die hier actief aan bijdraagt. Voor de UGent betekent een boycot blijkbaar iets anders dan voor ons”, zegt Mira, één van de studenten.
Ook de VLIR werkt mee aan mensenrechtenschending
De actievoerders richten zich niet alleen tot de UGent, maar ook tot de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en Conseil des rectrices et recteur (CRef). Eerder riepen meer dan 6.600 professoren, medewerkers en studenten van de Belgische universiteiten in een open brief gericht aan de VLIR en CRef op tot een academische boycot.

Foto: Gentse studentenbeweging
De VLIR kondigde aan dat alle Vlaamse universiteiten geen nieuwe samenwerkingen zullen aangaan met Israëlische partners die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen. Over de huidige samenwerkingen doen ze geen uitspraak, die mogen blijven bestaan. De studenten eisen ook dat VLIR onmiddellijk beslist om alle lopende academische samenwerkingen met Israëlische instellingen stop te zetten.
“Het is onaanvaardbaar dat de raad aarzelt, terwijl Israël systematisch mensenrechten schendt. Academische instellingen kunnen en mogen geen neutrale positie innemen in een situatie van apartheid en genocide”, aldus de studenten.
Strijd gaat door
De studenten maken duidelijk dat hun acties niet zullen stoppen, totdat de UGent volledig alle banden breekt met Israëlische instituten. Ook aan de VLIR en de EU beloven ze terug te blijven keren tot alle banden met Israëlische instellingen zijn verbroken.

Foto: Gentse studentenbeweging
“280 dagen zijn verstreken sinds de UGent haar belofte deed, en nog steeds is er nauwelijks iets veranderd. De tijd is meer dan op! Wij eisen een volledige academische boycot van alle Israëlische instituten, zowel universiteiten als bedrijven. Als onze eis genegeerd blijft, rest ons geen andere keuze dan verdere escalatie”, aldus Mira.