Meer dan de helft van het personeel in petrochemische bedrijven ervaart discriminatie, pesterijen of ongepaste opmerkingen. Dit kan zowel verbale, fysieke als seksuele intimidatie zijn, en kan voorkomen tussen collega’s, maar ook tussen werknemer en werkgever.
Beangstigende cijfers
In verband met de internationale dag van de rechten van de vrouw op 8 maart, heeft ABVV Scheikunde-Petroleum deze enquête opgesteld. Meer dan 800 mensen namen deel aan de enquête.
De resultaten zijn zorgwekkend. Zo ervaart 72 procent, van de deelnemers aan de enquête, grensoverschrijdend gedrag. 50 procent van de deelnemers ervaart dit gedrag zelfs regelmatig. Daarnaast durft 32 procent van de vrouwelijke arbeiders ongepast gedrag niet te melden, vooral uit angst voor represailles van de werkgever of collega’s.
Ook mannelijke werknemers in de sector zijn slachtoffer. Eén op de twee mannelijke werknemers geeft aan slachtoffer te zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag, vooral in de vorm van verbale intimidatie, blijkt uit het onderzoek.
Het lijkt wel of bedrijven gericht zijn op nazorg in plaats van preventie
In een ander recent onderzoek, uitgevoerd door hr-expert Acerta Consult in 2024, blijkt dat bedrijfsleiders hun eigen welzijnsbeleid niet goed kunnen inschatten. Gemiddeld geven zij hun beleid een 7,3 op 10. Ze zijn trots op de aanpak die er is om een goede mentale gezondheid op de werkvloer te behouden. Dat gaat grotendeels over flexibele arbeidsvoorwaarden rond werkuren, ziekte- en re-integratiebeleid en toezicht op zinvol werk.
Echter toont het onderzoek van Acerta Consult ook dat één op de vijf werknemers grensoverschrijdend gedrag meemaakt. Het lijkt wel of bedrijven gericht zijn op nazorg in plaats van preventie.
“Welzijn gaat echter niet alleen over het aanpakken van grensoverschrijdend gedrag, maar bijvoorbeeld ook over een (preventief) ziektebeleid en re-integratie op de werkvloer,” vertelt Miet Vanhegen, juridisch experte van Acerta Consult.
Gevolgen
Grensoverschrijdend gedrag is fysiek en mentaal zwaar voor werknemers en zorgt ervoor dat mensen zich onveilig voelen op de plek waar ze werken.
Zes op de tien werknemers ervaren hierdoor zelfs angst en stress op werk
Wanneer de werknemers niet respectvol behandeld worden hebben ze minder motivatie en zijn ze minder betrokken bij hun werk, volgens de meerderheid van de deelnemers aan de enquête van ABVV Scheikunde-Petroleum. Zes op de tien werknemers ervaren hierdoor zelfs angst en stress op werk, wat weer een negatieve impact heeft op ziekteverzuim.
Grensoverschrijdend gedrag beëindigen
“Het taboe rond grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer moet doorbroken worden,” vertelt Andrea Della Vecchia, federaal secretaris ABVV Scheikunde-Petroleum. Volgens Della Vecchia moeten we de aandacht leggen op preventie en ondersteuning.
“Allereerst is het noodzakelijk om preventief te handelen door respectvolle werkrelaties te creëren die dergelijk gedrag zo veel mogelijk voorkomen. Als grensoverschrijdend gedrag toch voorkomt op de werkvloer, moeten de slachtoffers onmiddellijk beschermd en ondersteund worden”, zegt Della Vecchia.
Hoe preventief en ondersteunend handelen?
Om ongewenst gedrag te voorkomen suggereert Della Vecchia preventiecampagnes, affiches, informatiesessies, opleidingen en psychosociaal toezicht.
Als een werknemer toch grensoverschrijdend gedrag ervaart, moet het slachtoffer onmiddellijk beschermd en ondersteund worden. Het is dan belangrijk om te overleggen met de syndicaal afgevaardigden om de behoeften van de slachtoffers te realiseren.
“Laten we geen enkele vorm van intimidatie in bedrijven tolereren”
Een goed voorbeeld van een overeenkomst tussen vakbonden en werkgevers, waarbij de behoeften van de slachtoffers prioriteit krijgen, is te vinden in de Italiaanse elektriciteitssector. Daar krijgen slachtoffers gedurende de eerste twaalf maanden van hun arbeidsongeschiktheid, door grensoverschrijdend gedrag, hun loon uitbetaald.
Zo een regeling bestaat niet in België. Hier hangt het af van de sector of het ziekenfonds hoeveel loon er wordt doorbetaald in plaats van een overeenkomst tussen vakbonden en werkgevers.
“Laten we geen enkele vorm van intimidatie in bedrijven tolereren en laten we samenwerken om duurzame oplossingen te ontwikkelen,” zegt Della Vecchia.