De nieuwe Duitse bondskanselier Merz heeft Benjamin Netanyahu uitgenodigd voor een bezoek in weerwil van het aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof (International Criminal Court, ICC). Netanyahu’s kantoor had een “warm gesprek” met Friedrich Merz, de leider van de christendemocratische CDU, na haar klinkende overwinning in de nationale verkiezingen van afgelopen zondag.
Duitsland nodigt Netanyahu uit
“De toekomstige kanselier Merz bedankte de Israëlische premier voor het gesprek en zei dat hij hem zou uitnodigen voor een officieel bezoek aan Duitsland, in weerwil van de schandalige beslissing van het ICC om de eerste minister te bestempelen als een oorlogsmisdadiger.”
Merz bevestigde op maandag dat hij Netanyahu had uitgenodigd voor een bezoek. “Het is compleet absurd dat een Israëlische premier de Federale Republiek Duitsland niet kan bezoeken”, zei hij op een persconferentie. Hij voegde eraan toe dat hij de Israëlische leider telefonisch had medegedeeld “dat we manieren en middelen zouden vinden om een bezoek aan Duitsland mogelijk te maken en hem terug te laten vertrekken zonder gearresteerd te worden”.
Merz heeft aangegeven dat hij de Duitse wapenverkopen aan Israël zonder enige beperking zal verderzetten
In november vaardigde het ICC aanhoudingsbevelen uit voor Netanyahu en Yoav Gallant, zijn voormalige minister van Defensie. Beide zijn beschuldigd van “de oorlogsmisdaden van verhongering als methode van oorlogvoering en van de misdaden tegen de menselijkheid van moord, vervolging en andere onmenselijke daden” tijdens Israëls aanhoudende oorlog in Gaza, die begon na de door Hamas geleide aanvallen van 7 oktober 2023.
Alle 124 leden van het Statuut van Rome, het verdrag dat het ICC oprichtte, moeten nu de twee Israëlische leiders arresteren en overhandigen aan het Hof. Duitsland heeft dit verdrag medeondertekend. Zowel Gallant als Netanyahu hebben reizen in Europa of eventuele overstappen op reis naar de Verenigde Staten (die het verdrag niet heeft ondertekend) vermeden.
Het ICC heeft niet de macht om de arrestaties af te dwingen, maar rekent op de medewerking van de lidstaten om de verdachten te arresteren en te overhandigen aan het Hof.
De ontslagnemende Duitse regering onder leiding van de SPD, de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland, had aanvankelijk laten doorschemeren dat ze geneigd was zich aan het arrestatiebevel te houden. Buitenlandminister Annalena Baerbock zei in dit verband: “De Duitse regering respecteert de wet, omdat niemand boven de wet staat.” Een regeringswoordvoerster zei later evenwel dat “ze zich moeilijk kon inbeelden” dat Duitsland ooit de Israëlische premier op zijn grondgebied zou aanhouden.
Merz: asiel verlenen aan Palestijnen? “We hebben al genoeg jonge antisemieten in het land.”
Gideon Saar, Israëls buitenlandminister, feliciteerde Merz ook: “Ik ben ervan overtuigd dat u, als vriend van Israël, de relatie tussen het Duitse volk en het Israëlische volk zult versterken en uitdiepen.”
Duitsland zet wapenverkoop aan Israël voort
Merz heeft aangegeven dat hij de Duitse wapenverkopen aan Israël zonder enige beperking zal verderzetten, nadat ze kortstondig werden geblokkeerd uit schrik dat de wapens zouden gebruikt worden tegen burgerdoelwitten en in strijd met het internationaal humanitair recht.
In oktober 2023 zei Merz in antwoord op de vraag of Duitsland asiel moest verlenen aan Palestijnen uit Gaza: “We hebben al genoeg jonge antisemieten in het land.” De CDU won de verkiezingen met 28,5 procent van de stemmen, het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD) haalde zijn beste resultaat ooit en veroverde de tweede plaats met 20,8 procent.
Naar verwachting zal de CDU een coalitie vormen met de ontslagnemende SPD, die zich met slechts 16,4 procent van de stemmen tevreden moest stellen.
Dit artikel verscheen eerder op Defend Democracy Press. De vertaling is van Marina Mommerency.