Praten met Xi en Poetin
“Op een gegeven moment, als alles weer rustig is, ga ik met China praten en ga ik met Rusland praten. Vooral met die twee. En ik ga zeggen dat we geen reden hebben om bijna duizend miljard dollar uit te geven aan het leger (…) en ik ga zeggen dat we dat geld aan andere dingen kunnen besteden”, zei Trump op een persconferentie.
“Als we alles op orde hebben, zullen de eerste vergaderingen zijn met president Xi van China en president Poetin van Rusland. En dan ga ik zeggen: laten we ons militair budget halveren. En we kunnen dat doen, ik denk dat we dat zullen kunnen doen”, voegde hij eraan toe.

x
VS koploper
De VS geeft aanzienlijk meer uit aan zijn leger dan Rusland en China samen. Volgens het SIPRI was de VS in 2023 verantwoordelijk voor 37 procent van de wereldwijde militaire uitgaven. China stond op de tweede plaats, maar met een groot verschil: 12 procent van de militaire uitgaven. Rusland kwam met 4,5 procent op de derde plaats.
In 2023 was de VS verantwoordelijk voor 37 procent van de wereldwijde militaire uitgaven
Over kernwapens zei Trump: “Het is niet nodig dat we gloednieuwe kernwapens bouwen. We hebben er al zoveel dat we de wereld wel vijftig keer kunnen vernietigen, of honderd keer. En dan zitten wij hier nieuwe kernwapens te bouwen, en [Rusland] zit nieuwe kernwapens te bouwen en China zit nieuwe kernwapens te bouwen”.

Het Zweedse Sipri, Stockholm International Peace Research Institute monitort al 60 jaar de wereldwijde militaire uitgaven / Archieffoto Wikimedia 3.0
Moderniseren en denucleariseren
De VS is zijn nucleaire triade aan het moderniseren, een project waarvan wordt verwacht dat het 1.500 miljard dollar zal kosten. [nvdr: triade slaat op een krijgsmacht die nucleaire wapens vanaf het land, via onderzeeërs en vanuit vliegtuigen kan lanceren].
Trump herhaalde ook zijn oproep om te gaan ‘denucleariseren’ met Rusland en zei dat de Russische president Vladimir Poetin daar “heel erg” voor te vinden was.
Trump beweerde eerder al dat hij tijdens zijn eerste ambtstermijn bezig was met denuclearisatie met Rusland en China, maar de VS trok zich in die periode ook terug uit belangrijke wapenbeheersingsverdragen.

Archiefopname van een assortiment van nucleaire intercontinentale ballistische raketten in een legermuseum van de VS-luchtmacht. Met de klok mee van linksboven: PGM-17 Thor, LGM-25C Titan II, HGM-25A Titan I, Thor-Agena, LGM-30G Minuteman III, LGM-118 Peacekeeper, LGM-30A/B/F Minuteman I of II, PGM-19 Jupiter / Beeld 2014 US-Airforce Wikimedia public domain
Wapenbeheersing of wapenwedloop?
Rusland heeft onlangs gezegd dat de vooruitzichten voor de Amerikaanse wapenbeheersing niet goed zijn, aangezien het laatste nucleaire wapenbeheersingsverdrag tussen de twee machten in februari 2026 afloopt en er momenteel geen vervanging is.
Maar Trumps gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne zouden kunnen leiden tot onderhandelingen over wapenbeheersing.
De republikeinen in het Congres willen de militaire uitgaven met ten minste 100 miljard dollar verhogen
Aan de andere kant vaardigde Trump recentelijk een decreet uit voor het bouwen van een groot nieuw raketafweersysteem ter bescherming van de VS en zijn militaire bases in het buitenland, wat tot een nieuwe wapenwedloop zou kunnen leiden.
En het prijskaartje zal enorm zijn. Tegelijk zouden de republikeinen in het Congres de militaire uitgaven met ten minste 100 miljard dollar willen verhogen.

x
Dave Decamp is columnist bij antiwar.com. Dit artikel verscheen eerder op Defend Democracy Press. De vertaling is van Hilde Baccarne.