Cubaanse oldtimers. Foto: UI Here
Aankondiging -

De haatfabriek tegen Cuba

Al meer dan zestig jaar legt de VS een economische blokkade op aan Cuba. De documentaire "De haatfabriek tegen Cuba" belicht deze blokkade en de bredere destabiliserende politiek van de VS tegen het eiland op indrukwekkende wijze.

dinsdag 25 februari 2025 17:08
Spread the love

 

In 1959, kort na de overwinning van de revolutie, lanceerde Washington een absolute en veelzijdige oorlog tegen Cuba. Expliciet doel was en is de bevolking op te zetten tegen de revolutionaire leiding. Die oorlog duurt niet alleen nog steeds voort, de kracht ervan is de afgelopen jaren zelfs toegenomen, gebruikmakend van de omstandigheden van de pandemie.

Na de beginnende versoepeling onder Obama kwam de eerste ambtstermijn van Trump die met 243 extra maatregelen de blokkade rond het eiland weer dichtkneep. Bovendien plaatste hij Cuba op een arbitraire VS-lijst van staten die het terrorisme sponsoren. Gebrek aan bewijs na een eigen onderzoek bracht daarin geen verandering.

De anti-Cubaanse ‘haatfabriek’ geniet van miljoenen dollars, toegekend door opeenvolgende Amerikaanse regeringen

Het gevolg is wel dat Cuba uitgesloten blijft van het internationale betalingssysteem. Bovendien doen ook heel wat financiële instellingen aan zelfcensuur omwille van dreigende sancties vanuit de VS. Banken zoals BNP Paribas en ING zijn bekend omwille van het weigeren van internationale betalingen naar Cuba en zelfs nationale waar het woord Cuba in de mededeling voorkomt.

Deze allesomvattende oorlog die de VS voert tegen de revolutie van Fidel en Che brengt regisseur Hernando Calvo Ospina magistraal in beeld.

x

We hebben het hier over de langstdurende economische blokkade in de geschiedenis van de mensheid. De docu toont met originele beelden en aan de hand van interviews hoe de VS, naast de blokkade, ook gebruikmaakt van propaganda, psychologische oorlogsvoering en zelfs terroristische aanslagen.

La Fábrica del Odio laat je de donkerste en vaak onbekende kanten zien van het criminele beleid van een grootmacht tegen een klein eiland dat soeverein zijn weg wil gaan.

De documentaire onthult ook hoe de blokkade hand in hand gaat met subversieve propaganda.

Hernando Calvo Ospina laat ook zien hoe de aanvallen op het eiland en haar bevolking worden gevoed vanuit de stad Miami, Florida. Het is daar waar de anti-Cubaanse ‘haatfabriek’ is gevestigd. Die geniet van miljoenen dollars, toegekend door opeenvolgende Amerikaanse regeringen. Haar campagnes profiteren van het mediabereik van het digitale tijdperk en sociale media.

De VS maakt, naast de blokkade, ook gebruik van propaganda, psychologische oorlogsvoering en terroristische aanslagen

Sinds Trump 2 bemant Marco Rubio, zoon van Cubaanse emigranten en notoir anti-Cuba havik het VS-ministerie voor Buitenlandse Zaken. Dat betekent dat Cuba de volgende jaren extra onder vuur zal liggen van het extreemrechts beleid in de VS. Solidariteit met de Cubaanse bevolking is daarom heel hard nodig.

Hernando Calvo Ospina. Foto: Prensa Latina

Hernando Calvo Ospina is een Colombiaanse auteur, onderzoeker en filmmaker die in Frankrijk woont. Hij levert vaste bijdragen aan het maandblad Le Monde Diplomatique en heeft verschillende boeken en documentaires op zijn naam staan. Dit is zijn meest recente documentaire, die dankzij solidaire inzet ook in het Nederlands ondertiteld werd.

Voorstelling

Bel-REDH en Masereelfonds organiseren een film- en discussieavond met de documentaire ‘De Haatfabriek’ in aanwezigheid van regisseur Hernando Calvo Ospina en Cubaanse ambassadeur Juan Antonio Fernández Palacios.

Loraine González, Cubaanse die in Antwerpen woont, komt het project ‘maleta solidaria’ of ‘Solidaire valies’ voorstellen, een concreet initiatief van solidariteit met het Cubaanse volk. 

12 maart in de Peperfabriek, Breugelstraat 31, 2018 Antwerpen, om 20 uur. 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!