Israël heeft al meer dan 45.000 Palestijnse burgers gedood in de oorlog in Gaza. 17.000 van hen zijn kinderen. Bijna de volledige bevolking van Gaza moest gedwongen verhuizen, terwijl hun toegang tot voedsel, water en medicijnen systematisch wordt geblokkeerd.
Naar aanleiding van deze mensenrechtenschendingen, hebben meer dan 100 organisaties en 250 Europarlementsleden geëist dat de EU hun relaties met Israël opschort. Dit deden ze in een open brief die gericht was aan de Europese Commissie.
“De recente Israëlische aanval op de noordelijke Westelijke Jordaanoever, bombardementen, massa-arrestaties en afsluitingen in het hele gebied wijzen eerder op een verschuiving in focus door Israël dan op een stopzetting van de schendingen”, zo staat het in de open brief van de middenveldorganisaties.
“Illegale nederzettingen blijven zich uitbreiden, met een recordaantal buitenposten gevestigd in 2024 en extra kolonisten woningen die nu bijna wekelijks worden goedgekeurd.”
Grootste handelspartner
De EU is de grootste handelspartner van Israël. Daarom roepen deze maatschappelijke organisaties op dat de EU hun positie gebruikt om druk uit te oefenen.
In artikel 2 van het Associatieakkoord staat bovendien dat het respecteren van de mensenrechten en democratische principes aan de basis ligt van dit akkoord. Ook maken ze duidelijk dat het staakt-het-vuren de EU niet ontdoet van hun verantwoordelijkheid om de druk te verhogen tegen Israël.
Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, heeft de EU wel onmiddellijk sancties genomen tegen Rusland. Het valt af te wachten of de EU eindelijk dezelfde houding tegenover Israël zal aannemen.