De federale regering wil minder uitgeven aan werkloosheids- en ziekteverzekering, door meer mensen aan het werk te krijgen en hun loopbaan te verlengen. “Er wordt te weinig geïnvesteerd in openbare diensten om dat waar te maken”, zegt Wim De Sutter, secretaris voor de Vlaamse overheid bij ACV Openbare Diensten.
De regering wil dit bereiken door nieuwe samenwerkingsakkoorden met de regionale arbeidsbemiddelingsdiensten, in Vlaanderen VDAB, te sluiten. Het doel van de overheid is om arbeidsongeschikte werkzoekenden aan het werk te zetten. “We zijn zeer verbaasd dit te lezen, het zijn namelijk diezelfde partijen die op Vlaams niveau net besparingen hebben opgelegd aan de VDAB, terwijl ze juist investeringen nodig hebben, zodat ze hun taken van arbeidsbemiddeling kunnen uitvoeren”, zegt Wim De Sutter.
Financiering en realiteit
Om de arbeidsongeschikte werkzoekenden dan toch te activeren gaat de VDAB een “inspanningsfinanciering” van de federale overheid krijgen. Hoeveel dat bedrag van de overheid zou zijn, is nog onduidelijk. Daarnaast wordt er extra financiering voorzien bij volledige of gedeeltelijk succesvolle re-integratie op de arbeidsmarkt. “Dat het federale niveau hier dan ook een bonus voor de bemiddeling aan koppelt voor iedereen die effectief voor een lange periode aan de slag gaat, is geen incentive, maar een blijk van wantrouwen”, vertelt De Sutter
Mentale en fysieke beperkingen maken een terugkeer naar de arbeidsmarkt niet altijd haalbaar
Dit beleid zorgt voor kritiek omdat er vaak medische redenen zijn waarom iemand arbeidsongeschikt wordt verklaard. Mentale en fysieke beperkingen maken een terugkeer naar de arbeidsmarkt niet altijd haalbaar. En daar zou de inspanningsfinanciering niet altijd iets aan kunnen veranderen.
“Deze maatregel geeft de indruk dat elke arbeidsongeschikte een profiteur is die onze welvaartskoek opeet. Dat pikt geen enkele werknemer, de regering zou dus best eens goed nadenken vooraleer ze met zulke absurde regelingen komt”, zegt Wim De Sutter.
Publieke diensten als ruggengraat van de samenleving
ACV Openbare Diensten pleit al jaren voor meer middelen voor de openbare sector. Openbare diensten zijn essentieel voor een goed functionerende samenleving. Ze zorgen voor betaalbare en toegankelijke basisrechten zoals veiligheid, onderwijs, mobiliteit en sociale bescherming. Daarnaast dragen ze bij aan economische ontwikkeling en sociale gelijkheid.
België staat voor grote maatschappelijke uitdagingen: vergrijzing, digitalisering, burn-outs en stijgende armoede
België staat voor grote maatschappelijke uitdagingen: vergrijzing, digitalisering, burn-outs en stijgende armoede. In plaats van deze uitdagingen aan te pakken, schuift de regering haar verantwoordelijkheid af door erop te besparen in plaats van te investeren.
ACV Openbare Diensten roept dan ook op tot een heroverweging van dit beleid en een echte investering in de openbare dienstverlening zoals De Lijn, de politie, VDAB. “De openbare diensten moeten niet winstgevend zijn, maar de overheid moet er juist meer in investeren want openbare diensten zijn belangrijk voor een functionele maatschappij, ze geven een gevoel van veiligheid en zekerheid”, vertelt Wim De Sutter.