De zelfbenoemde overgangsregering in Syrië voert ingrijpende interne hervormingen door, waaronder de privatisering van staatsbedrijven en het ontslag van een derde van de publieke sector. De autoriteiten zeggen de omslag te maken naar een “een concurrerende vrijemarkteconomie”.
In een interview met Reuters zeggen ex-ambtenaren van Hayat Tahrir al-Sham (HTS) die dienen als kabinetsleden voor overgangspresident Ahmad al-Sharaa – voormalig ISIS en Al-Qaeda commandant Abu Mohammad al-Julani – dat ze een “breed scala” aan plannen hebben om de staat in te krimpen, waaronder het verwijderen van duizenden “spookwerknemers”.
“Als deze beslissing doorgaat, zal de werkloosheid in de hele samenleving toenemen”
“Het doel is om de groei van de privésector in evenwicht te brengen met steun voor de meest kwetsbaren”, vertelde interim-minister van Financiën Basil Abdel Hanan.
Hanan was eerder minister van Economie in de door de HTS geleide regering van Idlib. In die tijd financierde de groep zijn operaties door burgers hoge belastingen op te leggen, waaronder belastingen op humanitaire hulp van de VN.
Verslagen van Arabische media in 2022 onthulden dat HTS-autoriteiten honderden miljoenen dollars doorsluisden naar Turkije door humanitaire hulpgoederen in beslag te nemen en ze vervolgens op de zwarte markt te verkopen.
De Syrische functionarissen vertelden Reuters ook dat ze willen dat de Syrische fabrieken “als springplank dienen” voor wereldwijde export.
Toch groeit de ontevredenheid in Syrië door de ontslagen, ondanks de geruststellingen van door het Westen gesteunde functionarissen. “Met mijn salaris kan ik voorzien in de basisbehoeften, zoals brood en yoghurt, om het huishouden te onderhouden.”
“Als deze beslissing doorgaat, zal de werkloosheid in de hele samenleving toenemen”, zegt Adham Abu al-Alaya, een van de vele werknemers in de publieke sector die momenteel drie maanden met betaald verlof, zijn terwijl het voortbestaan van hun job wordt geëvalueerd.
“De moorden zijn normaal en kunnen nog twee of drie jaar doorgaan”
De hervormingen komen ook op een moment dat het land in de greep is van een golf van sektarische moorden[1] en executies, uitgevoerd door gewapende groepen onder het bevel van de afdeling militaire operaties van de overgangsregering.
“[De moorden zijn] normaal en kunnen nog twee of drie jaar doorgaan”, zei Sharaa achter gesloten deuren, volgens Syrische bronnen die met The Cradle spraken.
Op woensdag ontbond de afdeling militaire operaties de Syrische grondwet, de Volksvergadering, het nationale leger, de veiligheidsdiensten en alle gewapende facties – inclusief HTS – en benoemde Sharaa tot president tijdens een “overgangsfase”.
Sharaa en zijn aanhangers zullen naar verwachting in maart de macht overdragen aan een nieuwe regering, maar het is onduidelijk hoe de overgang zal plaatsvinden. Bovendien zei Sharaa vorige maand in een interview met Al Arabiya dat het houden van verkiezingen wel vier jaar kan duren en het herschrijven van de grondwet wel drie jaar.
Ondanks de onzekerheid gaan westerse landen op volle kracht door met het opheffen van de economische sancties die de Syrische economie al meer dan tien jaar verwoesten.
“We houden de situatie nauwlettend in de gaten en staan klaar om de inspanningen van de internationale gemeenschap te ondersteunen, om te helpen bij de wederopbouw als dat nodig is en als de omstandigheden dat toelaten”, zei het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorige maand, slechts enkele dagen nadat de door Turkije gesteunde coup president Bashar al-Assad van de troon stootte.
Dit artikel verscheen eerder op The Cradle. De vertaling is van Ann Dejaeghere.
Note:
[1] Sektarisch verwijst naar een enge of dogmatische groepsmentaliteit waarbij men anderen uitsluit of zich fanatiek vasthoudt aan een bepaalde overtuiging.