Beeld: via Canva Teams

Rijkste 1% brandt hun volledige jaarlijkse koolstoflimiet op in slechts 10 dagen

De rijkste 1 procent heeft zijn deel van het jaarlijkse mondiale koolstofbudget - de hoeveelheid CO2 die aan de atmosfeer kan worden toegevoegd zonder dat de opwarming van de aarde de 1,5°C overschrijdt - al in de eerste 10 dagen van 2025 opgebruikt, zo blijkt uit een nieuwe analyse van Oxfam.

vrijdag 10 januari 2025 11:26
Spread the love

 

In schril contrast hiermee zou iemand uit de armste helft van de wereldbevolking er bijna drie jaar (1.022 dagen) over doen om zijn of haar deel van het jaarlijkse wereldwijde koolstofbudget op te gebruiken.

Deze alarmerende mijlpaal, door Oxfam “Pollutocrat Day” gedoopt, onderstreept hoe de afbraak van het klimaat onevenredig wordt aangedreven door de superrijken, wier uitstoot veel groter is dan die van gewone mensen. De rijkste 1 procent is verantwoordelijk voor meer dan twee keer zoveel koolstofvervuiling dan de armste helft van de wereldbevolking, met verwoestende gevolgen voor de meest kwetsbaren. Om de doelstelling van 1,5°C te halen, moet de rijkste 1 procent zijn uitstoot met 97 procent verminderen tegen 2030.

“De toekomst van onze planeet hangt aan een zijden draadje. De marge voor actie is flinterdun, maar toch blijven de superrijken onze kansen verkwanselen met hun uitbundige levensstijl, vervuilende aandelenportefeuilles en verderfelijke politieke invloed. Dit is diefstal -puur en simpel- een klein aantal mensen berooft miljarden mensen van hun toekomst om hun onverzadigbare hebzucht te voeden,” zegt Nafkote Dabi, hoofd klimaatbeleid bij Oxfam International.

Het onderzoek van Oxfam toont aan dat de uitstoot van de rijkste 1 procent sinds 1990 triljoenen dollars aan economische schade, omvangrijke oogstverliezen en miljoenen extra sterfgevallen heeft veroorzaakt – en zal blijven veroorzaken. De economische schade die lage- en lagere middeninkomenslanden de afgelopen dertig jaar hebben geleden, is ongeveer drie keer zo groot als de totale klimaatfinanciering die rijke landen aan armere landen hebben verstrekt.

Tegen 2050 zal de uitstoot van de rijkste 1 procent oogstverliezen veroorzaken die genoeg calorieën hadden kunnen opleveren om minstens 10 miljoen mensen per jaar in Oost- en Zuid-Azië te voeden.

Verder zullen ongeveer acht op de tien extra sterfgevallen door hitte plaatsvinden in landen met een laag of gemiddeld inkomen. En ongeveer 40 procent van deze sterfgevallen zal plaatsvinden in Zuid-Azië.

“Regeringen moeten stoppen met de rijksten te paaien. Rijke vervuilers moeten betalen voor de ravage die ze aanrichten. Belast ze, beteugel hun uitstoot en verbied hun buitensporige uitspattingen. Leiders die niets doen, zijn in feite medeplichtig aan een klimaatcrisis die miljarden mensen bedreigt”, aldus Dabi.

Oxfam roept regeringen op om ten eerste de uitstoot van de allerrijksten te verminderen. Regeringen moeten permanente inkomsten- en vermogensbelastingen invoeren op de top 1 procent, koolstofintensieve luxeconsumptie verbieden of zwaar belasten – te beginnen met privéjets en superjachten – en bedrijven en investeerders reguleren om hun uitstoot drastisch en eerlijk te verminderen.

Ten tweede: Laat rijke vervuilers betalen. De behoefte aan klimaatfinanciering neemt snel toe, vooral in landen in het Globale Zuiden die het meest te lijden hebben onder de gevolgen van de klimaatcrisis. De rijke landen zijn overeengekomen om 300 miljard dollar per jaar vrij te maken om de landen in het Globale Zuiden te helpen de opwarming van de aarde het hoofd te bieden en over te schakelen op hernieuwbare energie, maar dit bedrag blijft ver achter bij de 5 biljoen dollar die het Globale Noorden schuldig is aan klimaatschulden en herstelbetalingen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!