Beeld: WindAwake, via Canva Teams

2024 eerste jaar boven 1,5 graden opwarming

Voor het eerst is de gemiddelde wereldtemperatuur in 2024 boven de kritieke drempel van 1,5°C gestegen ten opzichte van pre-industriële niveaus. Volgens gegevens van de Europese Copernicus Climate Change Service (C3S) bedroeg de gemiddelde temperatuur in 2024 maar liefst 1,6°C hoger.

vrijdag 10 januari 2025 19:04
Spread the love

 

Een stijging van 0,1°C ten opzichte van 2023, dat ook al een recordjaar was. Deze hitte, veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen, leidde volgens de klimaatorganisatie wereldwijd tot extreme weersomstandigheden en immense schade aan mens en milieu.

Hoewel de 1,5°C-doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs over een langere periode wordt gemeten, toont een enkel jaar boven deze grens aan dat de klimaatcrisis verder escaleert. Dr. Samantha Burgess van C3S waarschuwt dat de kans zeer groot is dat de wereld binnenkort langdurig boven deze drempel uitkomt. In 2024 werden recordaantallen mensen getroffen door extreme hitte en zware regenval, met verwoestende gevolgen zoals overstromingen in Valencia, orkanen in de VS, tyfoons in de Filipijnen en droogte in het Amazonegebied.

Fossiele brandstoffen

De belangrijkste oorzaak van de opwarming is volgens C3S de uitstoot van broeikasgassen door fossiele brandstoffen. Ondanks wereldwijde toezeggingen op de VN-klimaattop in 2023, is er geen merkbare daling in de uitstoot. In plaats daarvan bereikte de uitstoot in 2024 een nieuw record.

Zonder een drastische reductie van 45 procent tegen 2030 blijft het vrijwel onmogelijk om de opwarming onder 1,5°C te houden. De huidige koers wijst op een verwoestende opwarming van 2,7°C tegen het einde van de eeuw.

Oplossing is bekend

Wetenschappers benadrukken dat de oplossing bekend is: de wereld moet stoppen met fossiele brandstoffen, ontbossing tegengaan en veerkrachtige samenlevingen opbouwen. De eerstvolgende kans om daadkrachtige stappen te nemen is in februari, wanneer landen nieuwe emissiedoelstellingen aan de VN moeten indienen.

Dr. Friederike Otto van Imperial College Londen noemt 2024 een “realiteitscheck” en waarschuwt dat zonder onmiddellijke actie de gevolgen in 2025 en daarna nog ernstiger zullen zijn. De boodschap is duidelijk: de tijd dringt, en alleen grootschalige en snelle veranderingen kunnen een verdere klimaatcatastrofe voorkomen.

“Traditionele partijen laten bevolking in de steek”

Ciarán Cuffe, co-voorzitter van de Europese Groene Partij en voormalig Ierse klimaatminister, uit scherpe kritiek op traditionele partijen, reagerend op dit nieuws van C3S over de opwarming in 2024: “Hoewel het bewijs van klimaatverandering zich opstapelt en klimaatrampen Europa treffen, blijft de Europese Volkspartij onder leiding van Manfred Weber klimaatbeleid aanvallen. Dit uit puur politiek eigenbelang en met oog op de korte termijn. Door oplossingen uit te stellen, laten deze partijen de bevolking in de steek, zowel vandaag als in de toekomst. Uitstel van klimaatrechtvaardigheid is ontkenning van klimaatrechtvaardigheid.”

Co-voorzitter Vula Tsetsi benadrukt de voordelen van goed doordachte groene maatregelen: “Klimaatbeleid brengt niet alleen ecologische winst, maar ook sociale voordelen. De energietransitie zorgt voor lagere rekeningen, betere huisvesting en meer kwaliteitsbanen. De vooruitgang van de afgelopen tien jaar in groene wetgeving is bemoedigend, maar het is cruciaal om dit momentum te behouden in deze uitdagende tijden.”

“Dit is een moment van keuze”

De Europese Groene Partij roept leiders op om te kiezen voor beslissende actie in plaats van verdere escalatie van de crisis. Tsetsi: “Dit is een moment van keuze. Gaan Europese leiders de crisis aanpakken of laten ze deze verder uit de hand lopen?”

Met de ongekende temperaturen van 2024 als harde wake-up call, wordt het volgens de Europese Groene Partij tijd voor politiek leiderschap dat verder kijkt dan kortetermijnbelangen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!