Gewelddadige rellen door medestanders van de oppositie op 29 juli in Caracas. Foto: REDH
Opinie, Stem uit het Zuiden -

Venezolaanse oppositie plant staatsgreep op 10 januari

Op 10 januari, de dag dat Maduro wordt geïnstalleerd als president van Venezuela, kondigt oppositieleider González, gesteund door de VS en EU, aan de macht te willen grijpen.

donderdag 9 januari 2025 15:41
Spread the love

 

Tien dagen voor de inauguratie van Trump als president van de VS vindt in Venezuela de inauguratie van diens tegenhanger, Nicolas Maduro, plaats. De coalitie van Venezolaanse partijen die tegen Maduro zijn en gesponsord worden door de Verenigde Staten, het zogenaamde United Platform, wil van 10 januari de dag maken waarop de oppositie de macht zal grijpen.

Edmundo González Urrutia haalde bij de verkiezingen van juli 43 procent – Maduro 52 procent – maar legt zich duidelijk niet neer bij zijn nederlaag. Het platform beweert dat González de verkiezingen van 28 juli heeft gewonnen en dat hij dus op 10 januari moet worden beëdigd als president van de republiek.

Dat vinden ook president Biden, Donald Trump en het parlement van de Europese Unie. González kondigde vanuit Madrid aan dat hij clandestien wil terugkeren naar Venezuela om de macht over te nemen.

Openlijke oproep tot opstand

In een interview met France 24 op 19 december verklaarde hij: “We gaan op 10 januari de macht overnemen in Venezuela en we gaan beginnen met de nationale verzoening. […] Er zijn op dit moment nogal wat veranderingen in de wereld. Kijk naar wat er nu in Syrië gebeurt. Dit was twee weken geleden nog niet voorzien”.

Ter voorbereiding op de deadline van 10 januari organiseert Edmundo Gonzales een rondreis door Latijns-Amerika. Op zaterdag 4 januari werd hij ontvangen door de Argentijnse president Javier Milei, die hem zijn volledige steun toezegde: “Argentinië zal niet medeplichtig zijn door te zwijgen over het onrecht en de misstanden van het regime van Maduro”.

“Kijk naar wat er nu in Syrië gebeurt. Dit was twee weken geleden nog niet voorzien”

Dezelfde dag werd hij ook ontvangen door de Uruguayaanse president Luis Lacalle Pou, die in een persbericht verklaarde: “De discussie spitste zich toe op de ‘institutionele crisis’ die het gevolg is van de weigering van de Chavista-dictatuur om de verkiezingsuitslag te erkennen, en op de politieke vervolging waarvan de heer González Urrutia het slachtoffer is”.

Op bezoek bij Biden

Soortgelijke ontmoetingen zijn gepland met de presidenten van Panama en de Dominicaanse Republiek. Ook Joe Biden heeft Edmundo González ontmoet op maandag 6 januari.

De verliezende kandidaat-president Gonzales op bezoek bij Joe Biden op 7 januari, drie dagen voor de dag dat hij de macht wil grijpen in Venezuela. Foto: González / X

Volgens de aanhangers van González is deze tournee een voorbereiding op een coup de force op 10 januari. De woordvoerster van Maria Corina Machado, een van de leidende figuren in de Venezolaanse oppositie, beschrijft de inhoud van de gesprekken tussen González en de Argentijnse president en met zijn aanhangers in de diaspora als volgt:

“De gesprekken die hij had met president Javier Milei gingen onder andere over het vastleggen van strategieën […] Op 10 januari is de oproep om de straat op te gaan. We zullen verslag doen via de sociale netwerken van het Venezuela Commando hier in Argentinië. Op die dag zal geen enkele Venezolaan thuisblijven. We komen terug.”

Genadeloze sancties

De verkiezing van Donald Trump is voor González en zijn aanhangers natuurlijk een aansporing om in opstand te komen. De twee mannen delen dezelfde ultraliberale economische standpunten en dezelfde geostrategische oppositie tegen China en Rusland.

Trump was degene die economische sancties oplegde die het Venezolaanse volk de das om deden. De blokkade die aan Caracas werd opgelegd was genadeloos. De Venezolaanse olie-export naar de Verenigde Staten, de grootste klant en leverancier van het land, daalde tussen januari en maart 2019 van 587.000 vaten per dag naar nul.

Trump wilde zo de deviezeninkomsten doen dalen, een tekort aan essentiële goederen en hyperinflatie veroorzaken en in de hoop een volksopstand tegen Maduro uitlokken.

De verkiezing van Donald Trump is voor González en zijn aanhangers natuurlijk een aansporing om in opstand te komen

Pas na de oorlog in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende spanningen op de internationale oliemarkt versoepelde Biden deze sancties in oktober 2023, waardoor de olie-export naar de Verenigde Staten in juli 2024 weer steeg tot 38.000 vaten per dag.

Trump zat in 2020 ook achter een poging om het Venezolaanse leiderschap te veroveren door voormalige Groene Baretten die waren omgevormd tot huurlingen.

Haviken bij de vleet

Naast de installatie van de nieuwe president, die de Venezolaanse tegenstanders tot actie aanzet, is er ook de benoeming van de Republikeinse senator uit Florida, Marco Rubio, tot minister van Buitenlandse Zaken.

Rubio, zoon van Cubaanse migranten (zijn ouders migreerden in 1956, drie jaar vóór de revolutie), zat achter de stap in 2020 om een internationaal arrestatiebevel tegen Maduro te verkrijgen voor “narco-terrorisme”. Hij stuurde in 2019 ook een tweet rond met afbeeldingen van de moord op Kadhafi die expliciet gericht was tegen Maduro.

De benoeming van Chris Landau als plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken en Michael Waltz als nationale veiligheidsadviseur gaan in dezelfde richting. Beide mannen zijn er voorstander van om Maduro met alle mogelijke middelen te verdrijven.

Daarnaast versterkt de benoeming van Tesla-miljardair Elon Musk als hoofd van een nieuw departement voor “overheidsefficiëntie” de vastberadenheid van de Venezolaanse tegenstanders om een coup de force te plegen. Op de beschuldiging dat de VS betrokken was bij de staatsgreep tegen Evo Morales in Bolivia in 2020, tweette hij terug: “We zullen omverwerpen wie we willen. Deal with it!

Een Venezuela dat bondgenoot is van China is ondraaglijk voor de strategen van het Witte Huis

Tot slot wordt het Syrische scenario expliciet opgeroepen door Edmundo González , die zijn oproepen tot het leger vermenigvuldigt. Hij hoopt op zijn minst de neutraliteit van het leger te verkrijgen in het geval van een gewelddadige confrontatie op 10 januari.

Oppositieleider Maria Corina Machado was heel specifiek over het doel van de demonstratie die de dag voor die datum zou plaatsvinden: “Ga naar buiten, schreeuw, vecht (…) Laten we vol vertrouwen naar buiten gaan. We zullen de dingen niet kunnen veranderen door stil te blijven staan. Maduro zal niet alleen gaan”.

Zijderoute van China

De inzet van de Venezolaanse kwestie is ook de ambitie van Donald Trump om de groeiende invloed van China in Latijns-Amerika te ondermijnen. China is de belangrijkste handelspartner geworden van de meeste Latijns-Amerikaanse landen buiten Mexico.

Het handelsvolume van deze landen met China heeft dat met de Verenigde Staten ingehaald en is voor sommige Latijns-Amerikaanse landen zelfs verdubbeld. Er zijn nu 22 van de 33 landen uit de regio betrokken bij het Nieuwe Zijderoute-project, dat zijn hoogtepunt bereikte met de opening van de megahaven Chancay in Peru op 15 november.

Een Venezuela dat bondgenoot is van China is ondraaglijk voor de strategen van het Witte Huis, dat koste wat het kost zijn totale greep op deze regio wil herstellen. Venezuela staat daarbij bovenaan het lijstje.

Dit is wat er echt op het spel staat in Venezuela, en niet het verhaal dat door de meeste westerse krantenkoppen wordt herhaald over een eensgezind volk dat zich mobiliseert tegen dictator Maduro.

 

Voor meer informatie

– Edmundo González Urrutia, interview met France 24 op 19 december 2024

Les dialogues privés d’Edmundo González Urrutia à Buenos Aires et la stratégie secrète du 10 janvier

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!