Het is inmiddels welbekend dat Israëlische soldaten er niet om schromen hun acties en oorlogsmisdaden te delen op sociale media. Zo toont ook een nieuwe documentaire van Al Jazeera gebaseerd op onlineonderzoek naar de acties van het Israëlische leger.
In de documentaire zijn beelden te zien die Israëlische soldaten zelf delen. Jonge Israëlische soldaten kijken met verwondering en een soort onverantwoordelijkheid naar hoe gebouwen en belangrijke faciliteiten in Gaza worden gebombardeerd. Ook is te zien hoe soldaten vernielde huizen van ofwel gedode of ontheemde Palestijnen binnengaan en eigendommen buit maken.
Er heerst duidelijk een gevoel van rechtvaardiging onder Israëlische soldaten, waardoor zij geen risico lijken te zien in het delen van dit soort beelden, die soms oorlogsmisdaden tonen. Toch is er verzet tegen dit gedrag ontstaan.
Een aanklacht in Brazilië
Naar aanleiding van een klacht van de Belgische Hind Rajab Foundation is er een onderzoek gestart in Brazilië tegen een Israëlische soldaat die daar op vakantie was.
De 21-jarige Yuval V. wordt door deze organisatie beschuldigd van deelname aan “massale verwoestingen van burgerhuizen in Gaza”.
De Hind Rajab Foundation, opgericht in september door Dyab Abou Jahjah en Karim Hassoun, heeft als doel de oorlogsmisdaden van Israëlische soldaten in Gaza te documenteren en hiermee aanklachten in het buitenland in te dienen.
De zaak in Brazilië wordt ondersteund door meer dan 500 pagina’s aan bewijsstukken zoals foto’s, video’s en geolocaties. Al deze documenten zijn verzameld op openbaar toegankelijke media, zoals ook de persoonlijke accounts van Yuval V. In een video die door hem zelf online is gedeeld laat hij de verwoesting in Gaza zien met als ondertitel: “Mogen we onophoudelijk doorgaan met deze smerige plek te vernietigen en te verpletteren tot op de bodem.”
Universele jurisdictie
De Hind Rajab Foundation dient de aanklachten in het buitenland in, wanneer de soldaten bijvoorbeeld op vakantie gaan, aangezien universele jurisdictie landen de mogelijkheid geeft om daders van mensenrechtenschendingen te veroordelen.
Dit betekent echter niet dat elk land dit ook zal doen. België heeft bijvoorbeeld verschillende drempels hiervoor opgesteld. Hier kan enkel iemand veroordeeld worden met de Belgische nationaliteit of die al lange tijd legaal in België verblijft.
Nochtans heeft de Hind Rajab Foundation in minstens acht landen, waaronder België, vergelijkbare rechtszaken tegen Israëlische soldaten aangespannen. Daarnaast heeft de organisatie het Internationaal Strafhof in Den Haag verzocht om duizend Israëlische soldaten te arresteren.
Vluchten voor veroordeling
De Israëlische soldaat waartegen de aanklacht in Brazilië is ingediend is inmiddels met behulp van de Israëlische overheid naar Argentinië gevlucht. Het is nog onduidelijk of hij zich nog steeds hier bevindt of dat hij terug is in Israël.
Inmiddels waarschuwt de Israëlische overheid soldaten over reizen naar het buitenland, en moeten zij hun bevelhebber toestemming vragen wanneer zij naar het buitenland willen gaan. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse zaken adviseert bovendien om te stoppen met militaire acties op sociale media te plaatsen, want “‘anti-Israël-groeperingen’ kunnen die berichten ‘misbruiken’ om ‘zinloze’ rechtszaken tegen hen aan te spannen”.
Ook de Israëlische krant Ynet publiceerde een artikel waarin een advocaat soldaten aanspoort om zorgvuldig te kiezen waar ze naartoe reizen. “Sommige landen zien misschien schijnbaar kleine zaken, zoals racistische liederen, als aanzetten tot genocide.”
“Hou je bieper in de gaten”
Als reactie op de aanklacht van de Hind Rajab Foundation werd Abou Jahjah persoonlijk op X bedreigd door de Israëlische minister van Diaspora en Bestrijding van Antisemitisme, Amichai Chikli. Hij plaatste het volgende bericht waarin Abou Jahjah is getagd: “Hallo naar onze mensenrechtenactivist. Hou je bieper in de gaten.”
Dit is duidelijk een verwijzing naar de Israëlische aanval op Hezbollah, waarbij biepers tot ontploffing werden gebracht, met minstens 37 doden en 3.000 gewonden als gevolg. Deze roekeloze aanval, die opnieuw Israëls onverschilligheid toonde voor het internationale humanitaire recht, wordt hier gebruikt om mensenrechtenactivisten te intimideren.
Abou Jahjah heeft laten weten dat hij naar aanleiding van dit dreigement naar de politie stapt. Op X reageert hij: “Ik zal een rechtszaak tegen hem (Amichai Chikli) aanspannen. Wat een hallucinerend gevoel van straffeloosheid.”
Hulp van zoon Bolsonaro
Volgens de Braziliaanse krant Metrópoles heeft de Braziliaanse federale politie besloten geen onderzoek te openen naar de Israëliër en een heroverweging aangevraagd aan de rechter.
Hierop reageerde minister Amichai Chikli met een bericht op X waarin hij zegt dat de publieke druk in deze zaak heeft gewerkt, met een speciaal bedankje naar Eduardo Bolsonaro, de zoon van de voormalige Braziliaanse president, om de Hind Rajab Foundation bloot te leggen.
Met behulp van extreemrechts lijkt Israël, met haar zionistische narratieven, dus nog steeds sterk te staan tegen gerechtelijke veroordeling.
Desondanks is Abou Jahjah niet van plan te stoppen. “Als iemand die op sociale media met oorlogsmisdaden pocht al niet meer berecht zou worden, waar gaat het dan naartoe?”