Ook dit jaar bracht DeWereldMorgen het andere nieuws, de stemmen die minder of zelfs niet aan bod komen in de grote media en bij ons hun zeg kunnen doen, zodat u, onze volgers, kan oordelen over wat zij te zeggen hebben.
Negen van de twintig meest gelezen artikels kwamen uit de pen van onze redactieleden, maar er waren ook elf druk gelezen bijdragen van ons netwerk van burgerjournalisten: gewone burgers, ervaringsdeskundigen en vakbondsmensen.
1. Beste Conner Rousseau, voor mij hoeft het niet – 75.037 views
In een persoonlijke brief ‘voor mij’ liet Conner Rousseau weten dat hij zijn comeback maakt. Met dit bericht zou ons redactielid Seppe De Meulder hem willen laten weten dat het voor hem niet hoeft.
2. Proces Acid: het verschil tussen recht en rechtvaardigheid – 56.044 views
Dat Acid een strengere straf krijgt dan de Reuzegommers betekent niet dat ons hele rechtssysteem corrupt is. Maar dat men juridisch gezien alles volgens het boekje heeft geoordeeld betekent ook niet dat rechtvaardigheid geschied is.
3. Delhaize: Een jaar later – Een ongelijke strijd – 49.405 views
Op 7 maart 2023 kondigde Delhaize haar intentie aan om haar volledige winkelpark te franchiseren. Dit nieuws kwam onverwacht en voelde erg onrechtvaardig aan voor de meer dan 9.000 trouwe werknemers. Hun job werd van de ene op de andere dag te koop gezet. Loopbanen, levens en gezinnen werden kapotgemaakt onder het juk van harteloos kapitalisme. Dit was een strategische beslissing van de directie, uitsluitend ingegeven door financiële belangen. Het was ook een handige manier om de sociale dialoog te ontmantelen en van de vakbonden af te komen.
4. Pensioenhervorming-De Wever: twee maten en twee gewichten – 46.977 views
Formateur Bart De Wever legt de pensioenlasten vrijwel uitsluitend bij werknemers en ambtenaren, terwijl zelfstandigen grotendeels buiten schot blijven. “Wat nu voorligt, zet enkel bevolkingsgroepen tegen elkaar op. Het is een platte besparingsoperatie op de kap van werknemers en ambtenaren.”
5. 50 Vlaamse gezinnen onterecht uit hun sociale woning gezet – 46.656 views
Stel je voor dat 50 gezinnen onterecht uit hun villa werden gezet door de Vlaamse regering. Het zou het nieuws beheersen en men zou er schande van spreken. Nochtans is precies dat gebeurd. Alleen woonden de gezinnen die uit hun huis werden gezet niet in een grote villa, maar in een sociale woning. En dus bleef de verontwaardiging uit.
6. Mag ik nog kwaad worden over het schijnonderzoek naar misbruik in de Kerk? – 46.386 views
“Dat de kiezers in hun eigen onderzoek over seksueel misbruik in de Kerk er een gedacht over hebben gemaakt en dat zij er in hun besluit in het kieshokje anders over denken dan wat hun volksvertegenwoordigers ervan gemaakt hebben, doet velen onder de huidige verkozenen vrezen er niet langer bij te zullen zijn”.
7. De ‘supernota’ van Bart De Wever ontleed – 42.574 views
DeWereldMorgen stelde de ‘supernota’ van Bart De Wever volledig ter beschikking van het publiek en gaf er een analyse bij van wat ons de komende regeerperiode mogelijk te wachten staat.
8.Verkiezingscheck: Wie zorgt er voor de zorg? – 37.355 views
De redactieploeg vergeleek in een reeks analyses de partijprogramma’s met de standpunten van de sociale bewegingen. Van armoedebestrijding tot klimaatactie, kon je hier ontdekken hoe partijprogramma’s zich verhouden tot de eisen van vakbonden, vredesbewegingen en het brede middenveld. In deze aflevering keken we naar de zorg.
9. Verkiezingscheck: wat willen de progressieve partijen voor leerlingen en leerkrachten? – 35.165 views
In deze aflevering van de reeks artikelen voor de Vlaamse en federale verkiezingen van afgelopen juni, vergeleken we de partijprogramma’s met de standpunten van sociale bewegingen over onderwijsbeleid.
10. Waarom Demir kinderen niet helpt met verplichting van Nederlandse thuistaal – 34.242 views
In De Standaard legde Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) uit waarom ouders volgens haar verplicht Nederlandse les moeten volgen om hun schoolbonus te behouden. In haar argumentatie verwart ze echter haar nationalistische ideologie met onderbouwde pedagogiek.
11. Langdurig zieken activeren door VDAB af te slanken? – 33.168 views
De Vlaamse regeringsonderhandelaars stelden een versterkte activering van langdurig zieken en werklozen in het vooruitzicht. Maar tegelijkertijd wordt arbeidsbemiddelaar VDAB nog eens hervormd en afgeslankt. Vooral beroepsopleidingen en loopbaanbegeleiding zullen het ontgelden. Die moeten naar de privésector worden uitbesteed. “Een slecht idee.”
12. Verkiezingscheck: nieuwkomers welkom? – 30.783 views
Ook deze aflevering van onze reeks over de vergelijking van de partijprogramma’s met de standpunten van de sociale bewegingen haalde de top-20. Hier bekeken we hoe de partijen denken om te gaan met nieuwkomers in de maatschappij en hoe die verschillen met wat het maatschappelijk middenveld daarvan denkt.
13. CD&V is dan toch tegen wapenleveringen aan Israël – 30.240 views
Tijdens ons onderzoek van de partijprogramma’s vinden we bij de CD&V geen standpunt over wapenleveringen aan Israël. De partij liet toen in juni 2024 – na 9 maanden genocide – weten tegen die leveringen te zijn.
14. Van Hool: bij de aandeelhouders is meer dan geld genoeg – 28.727 views
De sluiting van de busbouw-afdeling van Van Hool was geen goed idee. Gezien de omvang van de busvloot in België is er immers gegarandeerd werk voor jaren en bij de aandeelhouders is meer dan geld genoeg. Een doorstart moest dus zeker kunnen lukken. Dat is niet gebeurd.
15. Hoe N-VA de rode loper uitrolt voor Vlaams Belang – 27.919 views
N-VA-voorzitter Bart De Wever beweert dat hij het vrijwel over niets eens is met het Vlaams Belang, maar dat is flagrant gelogen. Dat het Vlaams Belang mogelijk de grootste politieke partij zal worden, hebben ze voor een groot deel juist te danken aan de N-VA en aan het feit dat er zoveel overlap is tussen beiden (geschreven in de week voor de verkiezingen).
16. School zonder Racisme sluit haar deuren – 27.867 views
Met veel droefheid en onmacht zag het bestuur van de vzw School zonder Racisme zich genoodzaakt om de activiteiten te stoppen. De organisatie ontvangt niet langer de noodzakelijke subsidie van Onderwijs Vlaanderen. In december 2021 heeft de vzw daarvoor nog een aanvraag ingediend bij (toenmalig) Vlaams minister van onderwijs Weyts maar op die vraag heeft hij nooit een antwoord gegeven.
17. Vergrijzing: waarover ze niet spreken – 27.307 views
In de berichtgeving over de regeringsonderhandelingen leken de vergrijzingskosten als een blok op de maag van de onderhandelaars te liggen. Ze zouden de pan uitrijzen, mede omdat er steeds meer ouderen bijkomen, zodat bijvoorbeeld de pensioenkosten stijgen. Valt dat zo eenvoudig te verklaren?
18. Marc Reynebeau heeft zich zeer slecht geïnformeerd over Julian Assange – 27.222 views
In De Standaard van 28 februari stond de wekelijkse column van Marc Reynebeau, onderwerp was Julian Assange. Wat een eerste indruk gaf van een pleidooi voor de vrijlating van Assange somde in werkelijkheid alle leugens op over Assange als ‘feiten’ die hem zijn uitlevering aan de VS konden kosten (wat uiteindelijk niet is gebeurd, niet dankzij de mainstream media).
19. De wereld is groot genoeg voor moslima’s die kiezen voor de hijab – 26.554 views
In de eerste aflevering van de VRT-reeks Eerste Keus stelde Vlaams Belanger Guy D’haeseleer dat religieuze symbolen, zoals de hoofddoek, niet thuishoren bij publieke functies zoals die van loketmedewerkers. Religieuze uitingen zouden volgens hem de neutraliteit van de overheid schaden. Wat volgde was een voorspelbaar gesprek dat de kern van de kwestie miste.
20. Betogers in Brussel: “Assange moet onmiddellijk vrijgelaten worden” – 24.821 views
Terwijl in Londen de eerste dag begon van de zittingen van het Hooggerechtshof over de uitlevering van Julian Assange aan de VS, verzamelden sympathisanten voor de VS-ambassade te Brussel. Hun eis was duidelijk: “Assange moet niet alleen vrijgesproken worden, hij moet onmiddellijk vrijgelaten worden. Journalistiek is geen misdaad.”