Vijf Palestijnse journalisten zijn in de vroege uren van donderdag 26 december om het leven gekomen door een reeks bombardementen van de Israëlische bezetting in het centrum van de Gazastrook.
Medische bronnen bevestigden dat de vijf journalisten, allen leden van Al-Quds News Network, stierven toen de bezettingsmacht het voertuig vernietigde waarin zij voor het Al-Awda ziekenhuis in het vluchtelingenkamp Al Nuseirat aan het werk waren.
Sinds het begin van de genocidecampagne zijn er al 190 journalisten omgekomen
Onder de doden bevond zich Ayman Al-Hadi, die in het ziekenhuis aanwezig was omdat zijn vrouw daar beviel van hun eerste kind. Tijdens een moment van wachten besloot hij zijn collega’s buiten het ziekenhuis te helpen.
De andere journalisten die werden gedood, zijn geïdentificeerd als Faisal Abu al Qumsan, Ibrahim al Sheij Ali, Muhammad al Ladah en Fadi Hassouni.
Beelden die via Palestijnse media en sociale netwerken zijn verspreid, tonen het gebombardeerde voertuig. Duidelijk zichtbaar is dat het voertuig werd gebruikt door de pers.
Sinds het begin van de huidige genocidecampagne van Israël in Gaza op 7 oktober 2023 zijn er al meer dan 190 journalisten omgekomen.
De oorlogsmisdaden van Israël tegen Palestijnse journalisten zijn erop gericht om de berichtgeving over de lopende genocide het zwijgen op te leggen. Ze vormen tevens een flagrante schending van de mensenrechten, persvrijheid en verschillende internationale conventies.
Medische bronnen meldden dat het aantal doden in Gaza is opgelopen tot 45.361, waarvan het merendeel kinderen en vrouwen zijn. Het aantal gewonden is gestegen tot 107.803, terwijl duizenden slachtoffers nog steeds onder het puin liggen.
Ben Gvir bestormt Al-Aqsa moskee om te bidden
Samen met de Israëlische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben Gvir, bestormden groepen kolonisten de Al-Aqsa moskee en voerden joodse gebeden uit in de buurt van de Buraq-muur. Ondertussen verhinderden bezettingstroepen de toegang van Palestijnse gelovigen.
De bestorming gebeurde tijdens de eerste dag van het joodse ‘feest van de lichtjes’ (Chanoeka). De Israëlische minister leidde invallen van kolonisten in de omgeving van de moskee, terwijl bezettingstroepen massaal aanwezig waren in de buurt van de Oude Stad.
De Israëlische minister bad voor “het behalen van volledige overwinning in de oorlog”
Bovendien versterkten zij hun controles rond de Oude Stad van Jeruzalem en bij de ingangen van de moskee. Ook werden er twee militaire controleposten opgezet in de steden Silwan en Issawiya in bezet Jeruzalem, waar Palestijnse auto’s werden gecontroleerd.
Ondertussen riepen de zogenoemde Tempelgroepen op tot massale invallen in de Al-Aqsa moskee tijdens de Chanoeka-feestdagen.
Volgens de Israëlische krant Israel Hayom verklaarde Ben Gvir dat hij vanaf de “Tempelberg en ter ere van Chanoeka bad voor de veiligheid van onze soldaten, de terugkeer van de ontvoerden, zowel levend als dood, en het behalen van volledige overwinning in de oorlog”.
Kort daarna beweerde het kantoor van premier Benjamin Netanyahu dat de “status quo op de Tempelberg niet is veranderd”.
Dit artikel verscheen eerder op Resumen Latinoamericano.