Meloni Foto: Italian Government, CC/ BY-SA 3.0 IT

Afgewezen asielzoekers mishandeld en gedrogeerd in Italiaanse terugkeercentra

Europese onderzoekers vonden bewijzen van het toedienen van psychofarmaca en stokslagen in Italiaanse detentiecentra waar migranten op uitwijzing wachten en die gerund worden door private ondernemingen.

vrijdag 20 december 2024 07:42
Spread the love

 

Nee het gaat niet om mensonterende toestanden in Syrische gevangenissen, maar om wantoestanden op Europese bodem, meer bepaald in Italiaanse detentiecentra.

Vorige week vroeg de Raad van Europa de regering Meloni om ‘doortastende maatregelen’ te nemen tegen de “serieus verontrustende” situatie in vier (van de negen) bezochte detentiecentra. In een centrum in Potenza werd “op grote schaal van psychotrope medicatie verdund in water toegediend door medisch personeel zonder recept of toezicht”.

“Gedetineerden vertoonden duidelijke tekenen van overmedicatie, anderen schreeuwden hun behoefte uit om druppels toegediend te krijgen”, gevolg van verslaving.

“Geagiteerde gedetineerden die symptomen van geestesziekte hadden, kregen slagen met wapenstokken en knuppels die leidden tot verschillende verwondingen, waaronder, in één gedocumenteerd geval, meerdere gebroken ribben.”

Tot anderhalf jaar lang kunnen mensen in dergelijke horrorgevangenissen worden opgesloten. Intussen zijn de verhalen van zelfdodingen, zelfverminkingen, hongerstakingen, oproer, … niet meer te tellen.

Europees folteronderzoek

Het comité ter voorkoming van foltering van de Raad van Europa vermeldt in zijn rapport dat de recente inspectie ernstige vragen oproept over het Italiaanse plan om tot 3.000 asielzoekers vast te houden Albanië. Ze dringt er bij de Italiaanse autoriteiten op aan om “na te denken” over hun ervaringen met de “privatisering” van de detentiecentra en zich af te vragen “of dit een geschikt model is”.

“Gedetineerden vertoonden duidelijke tekenen van overmedicatie, anderen schreeuwden hun behoefte uit om druppels toegediend te krijgen”

Ook in Albanië zijn de centra in privéhanden. Er is een contract van 151 miljoen euro afgesloten en de centra zijn naar verluidt al klaar. Voorlopig zit er wel niemand in, want de immigratierechtbanken in Italië willen het opsluiten van asielzoekers in gesloten centra – tijdens de duur van het onderzoek van hun aanvraag – niet goedkeuren.

Asielzoekers in Italië wonen tot nog toe meestal in open voorzieningen of zelfstandig, en werken vaak. De extreemrechtse regering van Meloni hoopt dat de dreiging van opsluiting in Albanië een afschrikkend effect zal hebben.

Ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken zeiden dat het rapport is gebaseerd op “gedeeltelijke en onvolledige informatie”.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken houdt intussen vol dat de gesloten detentiecentra “onmisbare structuren” zijn, nodig voor repatriëring, en dat de politie die er was aangesteld met “professionaliteit … en evenwicht” werkte om de rechten van de gedetineerden te garanderen.

Italiaans onderzoek

Italiaanse aanklagers hebben vroeger al onderzoek gedaan naar vermeende wanpraktijken in verschillende centra, waaronder wanbeheer van fondsen, “fictieve” dienstverlening aan gedetineerden en “excessieve en gedwongen” medicatie.

Vorig jaar in december werd het detentiecentrum Via Corelli in Milaan al door een rechter onder curatele gezet van een door de rechtbank aangestelde beheerder.

Een officieel onderzoek naar de faciliteit resulteerde in beschuldigingen van fraude bij openbare aanbestedingen en manipulatie van aanbestedingen. Onderzoekers gaven verder aan dat migranten in de faciliteit onder “onmenselijke” omstandigheden werden vastgehouden.

“Het bedrijf heeft bijna het hele bedrag dat door de staat was betaald in eigen zak gestoken”

De uitspraak van de rechter was gebaseerd op een reeks getuigenverslagen, foto’s en video’s die de “helse” situatie toonden, die volgens het bewijsmateriaal “vol wormen zat”, vieze bedden en badkamers had en voedsel serveerde dat besmet was met parasieten.

In een afzonderlijke maatregel verbood de rechter het bedrijf Martinina dat het centrum voordien beheerde, ook om een jaar lang contracten af te sluiten met overheidsinstanties.

Grove corruptie

Dit komt na de inspectie waaruit bleek dat de prefectuur in Milaan het contract met het bedrijf slechts enkele weken daarvoor al met een jaar had verlengd – een openbare aanbesteding ter waarde van ongeveer 4,4 miljoen euro in 2022.

Het bedrijf Martinina werd beschuldigd van het niet naar behoren leveren van de diensten waarvoor het contract was afgesloten, waarbij de rechter benadrukte dat de vergunning van het contract in eerste instantie was gebaseerd op een “aaneenschakeling van protocollen en conventies, die verrassend vals waren” en “nooit geverifieerd en gecontroleerd”.

Hij benadrukte dat het niveau van de geleverde beheersdiensten in de faciliteit “beschamend” was en voegde eraan toe dat het bedrijf “bijna het hele” bedrag dat door de staat was betaald in eigen zak had gestoken.

 

Bronnen:

Infomigrants

Financial Times

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!