Sinds de jaren negentig zijn de mijnregio’s in het oosten van de Democratische Republiek Congo verwoest door golven van gevechten tussen gewapende groepen, waarvan sommige worden gesteund door oosterbuur Rwanda, en het Congolese leger.
Miljoenen burgers zijn slachtoffer geworden van dit geweld: ze zijn afgeslacht, massaal verkracht en ontheemd.
De drijvende kracht achter deze conflicten? De strijd om mineralen. Gewapende groepen financieren zichzelf en kopen wapens met de opbrengsten van deze mineralen, die vaak via Rwanda worden gesmokkeld, aldus VN-experts en mensenrechtenorganisaties.
Tin, tantaal en wolfraam – dat zijn de mineralen waarvoor al deze gruwelijkheden worden gepleegd. Deze “bloedmineralen” worden gebruikt in computers en telefoons, en volgens advocaten van de Congolese regering zijn ze ook terug te vinden in apparaten van Apple.
De Democratische Republiek Congo heeft een strafrechtelijke klacht ingediend tegen dochterbedrijven van Apple in Frankrijk en België.
Apple heeft bloed aan zijn producten
Hoewel Apple de beschuldigingen “krachtig betwist” en stelt “diep toegewijd te zijn aan verantwoorde inkoop” van mineralen, beweren internationale advocaten namens Congo dat het bedrijf mineralen gebruikt die uit Congo zijn geplunderd en via internationale toeleveringsketens zijn witgewassen. Volgens hen maakt dit Apple medeplichtig aan de misdaden die in Congo plaatsvinden.
“Deze activiteiten hebben een cyclus van geweld en conflict aangewakkerd door milities en terroristische groepen te financieren. Bovendien hebben ze bijgedragen aan gedwongen kinderarbeid en milieuschade.”
Naast de aanklacht tegen de hele Apple-groep zijn er gelijktijdige klachten ingediend bij het parket van Parijs en een Belgische onderzoeksrechter, waarbij Congo de lokale dochterondernemingen Apple France, Apple Retail France en Apple Retail Belgium beschuldigt van diverse strafbare feiten.
Hierbij worden onder andere het verhullen van oorlogsmisdaden, het witwassen van besmette mineralen, de heling van gestolen goederen en misleidende commerciële praktijken genoemd om consumenten te laten geloven dat de toeleveringsketens schoon zijn.
De morele plicht van België
België heeft een bijzondere morele plicht om te handelen, aldus Christophe Marchand, de Belgische advocaat van Congo. Hij verwijst naar de plunderingen tijdens de 19e-eeuwse kolonisatie onder Leopold II, waarbij Congo ook meedogenloos werd geëxploiteerd voor zijn natuurlijke hulpbronnen en miljoenen mensen ook slachtoffer werden van gruwelijkheden.
“België heeft de verantwoordelijkheid om Congo te steunen in zijn poging om via gerechtelijke middelen een einde te maken aan de plundering”, verklaarde Marchand.