Mieke Vogels is voorzitter van GroenPlus.
Opinie - Mieke Vogels

Mieke Vogels: “Mijnheer Rutte, ik ben niet naïef”

Navo-baas Mark Rutte spoorde EU landen in een toespraak aan om meer te investeren in wapens. Wie hier vragen bij stelt wordt weggezet als naïef, maar niets is minder waar stelt Mieke Vogels in een open brief aan Rutte.

dinsdag 17 december 2024 11:05
Spread the love

 

“Kerstmis is die dag dat ze niet schieten” zong Wannes Van de Velde. In wereldoorlog één zwegen de kanonnen in de loopgraven evengoed op kerst, vijanden werden voor één dag weer gewoon mensen. 

Maar NAVO-bazen kennen hun klassiekers blijkbaar niet. Mark Rutte gebruikt deze donkere dagen voor kerst om de mensen angst aan te jagen en oorlogstaal te preken. Hij wordt hierbij volmondig gesteund door zijn voorganger en landgenoot Jaap De Hoop-Scheffer. Die verwijt de Europeanen te veel gewend te zijn aan rust, vrede en stabiliteit. Wat is hier mis mee?

De heren willen het DNA van de Europeanen veranderen. We moeten opnieuw investeren in bewapening. Ook als burger kan je volgens Rutte iets doen. “Zeg tegen je banken en investeringsfondsen dat het gewoon onacceptabel is dat ze niet willen investeren in de defensie-industrie. Die industrie is niet hetzelfde als pornografie of drugs.”

Wie de NAVO bazen niet volgt wordt weggezet als naïef

Mijnheer Rutte, ik wil mijn DNA niet laten veranderen door oorlogstokers, en nee ik ben niet naïef. 

Ik zie ook hoe de economische macht in onze wereld verschuift richting China en het oosten, ik weet dat Trump niet langer onvoorwaardelijk kiest voor de NAVO en de Europeanen niet zo maar de hand boven het hoofd zal houden. Ik ben ook niet blind voor de verschrikkelijke oorlogen in Oekraïne, het Midden-Oosten, Afrika. Ik kijk met grote ogen naar het onvermogen van de verenigde naties. De organisatie werd na de tweede oorlog opgericht om oorlog te voorkomen en ‘zotte’ leiders als Poetin of Netanyahu te stoppen. Ik gruw en voel me zo machteloos bij het zien van de beelden van de genocide in Gaza of de vreselijke oorlog in Oost-Congo.

Maar is het antwoord op deze uitdagingen meer investeren in bewapening?

De generaals in uniform die gevraagd worden om duiding te geven vinden van wel. Zo zegt Generaal op rust Marc Thys in De Afspraak: “Als hier vandaag een oorlog uitbreekt, moet het Belgische leger na een aantal uur al beginnen met stenen te gooien, omdat we geen munitie meer hebben.” Scheffer gebruikt dan weer het voorbeeld: we moeten voorkomen dat we in Europa artilleriegranaten hebben die niet geschikt zijn om af te vuren met onze tanks. 

Tanks en granaten zijn dat de  antwoorden op de nieuwe gezichten van de oorlog? Cyberaanvallen, kabels onder zee die worden beschadigd. Of wat te denken over de technieken die we dankzij Israël leerden kennen? Het gelijktijdig laten ontploffen van telefoons van de tegenstander door ingebouwd explosief materiaal. Dit soort oorlog voeren hou je niet tegen met tanks en granaten, toch?

Voor onze ogen ontwikkelen zich nieuwe manieren van oorlog voeren maar de lobby van de traditionele militaire industrie misbruikt de toegenomen instabiliteit om overheden te dwingen te investeren in traditioneel wapentuig.

Sinds de tweede wereldoorlog is er bovendien die verschrikkelijke realiteit van de kernbewapening. Na de koude oorlog bleef het het aantal inzetbare kernkoppen stabiel. Vandaag nemen ze weer toe. Alle kernmachten samen bezitten 12.121 kernkoppen, goed om de wereld 500 keer te vernietigen. De kernmachten zijn de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, China, India, Pakistan, Noord-Korea en Israël. Die kernmachten worden niet echt geleid door stabiele en betrouwbare leiders.

Niet wie pleit voor geweldloosheid is naïef, wel de beleidsvoerders die ons doen geloven dat extra investeringen in traditionele wapens ons een veilige toekomst zullen garanderen.

We hebben geen bijkomende traditionele wapens nodig maar wel investeringen om de nieuwe vormen van oorlog te voorkomen en te bestrijden. 

En bovenal moeten we de oorlog stoppen en geld investeren om ons te beschermen tegen de klimaatopwarming, de echte uitdaging van morgen. Wist je dat als gevolg van de oorlogen en het bombarderen van stookolieopslagplaatsen er nooit meer CO2 werd uitgestoten dan in 2023? 

Ik ben niet naïef.

Niet de plannen van NAVO-baas Rutte garanderen mijn kleinkinderen een veilige wereld. Wat wel rendeert is opnieuw investeren in diplomatie om de internationale spanningen tot bedaren te brengen en de wapenwedlopen te vertragen.

Ik ben niet naïef.

Ik blijf geloven in een beleid dat inzet op de geweldloze oplossingen voor conflicten. 

De leus geworteld in het bloed van de twee wereldoorlogen ‘nooit meer oorlog’, blijft voor mij meer dan ooit overeind.

Mieke Vogels



Mieke Vogels is voorzitter van GroenPlus. 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!