Elk jaar publiceert de socialistische vakbond een Sociaal-Economische Barometer: een meting van de lonen, arbeidsvoorwaarden, en arbeidsverhoudingen in België. Een grondige en goed gedocumenteerde studie op basis van cijfers van de Nationale Bank en de Oeso.
De feiten, analyses en conclusies uit de barometer gaan regelrecht in tegen de plannen die Bart De Wever in zijn ‘Super- Arizona-nota’s’ ons met de volgende federale regering wil opdringen. Hij komt dus net op tijd om de centrumpartijen en vooral Vooruit aan de Arizonatafel nogmaals te vragen zich zeer goed te bezinnen.
ABVV roept de regeringsonderhandelaars op tot een rechtvaardig sociaaleconomisch beleid
Van de eerste uitgelekte supernota zei Miranda Ulens, algemeen secretaris ABVV maanden geleden al dat die de rechten van de werknemers 80 jaar terug zou draaien. ABVV roept de regeringsonderhandelaars op tot een rechtvaardig sociaaleconomisch beleid.
Vermogensbelasting
Het meest heikele punt van de regeringsonderhandelingen gaat over fiscaliteit. Een meerwaardebelasting is voor Vooruit essentieel terwijl MR vierkant tegen is.
Het ABVV wil van fiscale rechtvaardigheid een prioriteit maken. 1 procent van de bevolking heeft 25 procent van het vermogen in handen in ons land. De recente studie van professor economie André Decoster (KU Leuven) toont aan dat de zwaarste lasten helemaal niet door de sterkste schouders worden gedragen. De hoogste inkomens gebruiken allerhande fiscale constructies om belastingen te vermijden.
Het ABVV doet in dat verband twee voorstellen. Een meerwaardebelasting van 30 procent op aandelen en andere beleggingen, zoals cryptomunten. Ten tweede gaat de vakbond een stap verder dan Vooruit. Het wil een echte vermogensbelasting, meer bepaald een tarief van 0,5 procent op een nettovermogen vanaf 1 miljoen euro (exclusief de gezinswoning). Dat tarief kan oplopen tot 2 procent voor vermogens boven de 10 miljoen euro.
Andere voorstellen
Koopkracht is heel belangrijk voor de vakbond. Volgens het ABVV moet de loonnormwet hervormd worden. Die zorgt ervoor dat de lonen de facto niet kunnen stijgen. Maar daardoor lopen de reële lonen in België serieus achter op de zeer sterk gestegen bedrijfswinsten.
Bij de onderhandelaars gaan er ballonnetjes op om aan de index te morrelen. Dat vindt bij het ABVV geen genade. De automatische indexering moet niet alleen behouden maar zelfs versterkt worden. Die indexering heeft ervoor gezorgd dat België en zijn economie de coronacrisisjaren veel beter is doorgekomen dan elders in de EU.
Een serieuze collectieve arbeidsduurvermindering tot 32 uur per week is nodig om het werk werkbaar te maken
De werkdruk is enorm gestegen samen met een productiviteitsverhoging van 20 procent. Dat zet zeer zware druk op de werknemers met veel burn-out en langdurige ziektes als gevolg. Volgens ABVV is een serieuze collectieve arbeidsduurvermindering tot 32 uur per week nodig om het werk werkbaar te maken. Op dat vlak loopt België achter op de rest van Europa.
Het ABVV stelt vast dat de sociale zekerheid zwaar onder druk staat omdat de financiering ervan ‘lekken’ vertoont. Dat is het gevolg van een “reeks vrijstellingen”, zeg maar cadeaus aan het bedrijfsleven, en de “fameuze taxshift van de regering-Michel in 2014”. Daardoor daalde de werkgeversbijdragen aan de sociale zekerheid.
Er zijn nog andere oorzaken zoals de flexijobs en studentenjobs. Zij dragen minder bij aan de sociale zekerheid dan gewone jobs. En dan is er nog de alternatieve verloning zoals maaltijdcheques, bedrijfswagens, aandelenopties en cafetariaplannen. Die brengen niets op voor de sociale zekerheid.
Het ABVV wil dat de lekken in de financiering van de sociale zekerheid gedicht worden en dat de alternatieve verloningsvormen op dezelfde fiscale manier behandeld worden als een regulier loon.
Miranda Ulens heeft een boodschap voor de regeringsonderhandelaars:
“De automatische indexering en sociale zekerheid zijn geen luxe, maar basisrechten in een eerlijke samenleving. Deze barometer toont dat opnieuw aan. Wat we nodig hebben, zijn structurele hervormingen die werknemers ondersteunen en beschermen, niet nieuwe besparingen die hen raken.
“Het geld is er, nu nog de politieke moed om de juiste keuzes te maken”
We zullen niet aan de zijlijn blijven staan. Laten we hopen dat sommige federale onderhandelaars van een mogelijke Arizona-coalitie dit inzien: het geld is er, nu nog de politieke moed om de juiste keuzes te maken.”