Blitzkrieg
In slechts vier dagen hebben multinationale jihadistische strijdgroepen, ten onrechte als ‘Syrische oppositie’ bestempeld, het grootste deel van Aleppo en de omliggende provincie in handen gekregen.
De verdedigingslinies van de Syrische regeringstroepen en hun Iraanse bondgenoten zijn als een kaartenhuis in elkaar gezakt. In Aleppo boden de Russische luchtmacht en Koerdische militie nog enige weerstand.
Dit grootschalige offensief van tienduizenden strijders wordt geleid door Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Het doel van deze alliantie, gevormd rondom de Syrische al-Qaeda en gevestigd in de provincie Idlib onder Turks beschermheerschap, is de oprichting van een Taliban-achtige shariastaat in heel Syrië.
In tegenstelling tot HTS richt het zogenaamde Syrische Nationale Leger (SNA), dat onder direct Turks commando staat en ook voormalige strijders van de ‘Islamitische Staat’ omvat, zich primair tegen het Koerdische zelfbestuur in Noord-Syrië.
De regio rondom Aleppo, met de internationale luchthaven, militaire basissen en onderzoeksfaciliteiten, die nu samen met zware wapens onder controle van de jihadisten is, speelt een strategische rol voor de door Iran geleide ‘As van Weerstand’.
Geostrategisch schaakspel
Het is waarschijnlijk dat de NAVO-lidstaat Turkije de nieuwe frontlijn tegen Iran heeft geopend op de dag na de wapenstilstand met Hezbollah in Libanon, in samenspraak met Israël, dat regelmatig luchtaanvallen in Syrië uitvoert.
Het is waarschijnlijk dat Turkije de nieuwe frontlijn tegen Iran heeft geopend in samenspraak met Israël
De Turkse regering biedt zich aan als een buffer tegen Iraans invloed, met hun huurlingenleger. Voor Ankara is er de hoop dat de aankomende VS-president Donald Trump de in Syrië gelegerde Amerikaanse troepen zal terugtrekken, waardoor het Koerdische zelfbestuur volledig aan de Turkse agressie zal worden overgelaten.
De NAVO en haar bondgenoten hebben nooit een probleem gehad met het inschakelen van islamistische groeperingen als hulpstrijdkrachten. Het bloedspoor loopt van de door de CIA opgeleide moedjahedien in Afghanistan in de jaren 80, via al-Qaeda in de Joegoslavische burgeroorlog, tot aan Irak, Syrië en Libië. Een bericht van een inlichtingendienst uit de VS van 2012 zag de mogelijkheid van een “salafistisch kalifaat in het oosten van Syrië” al aankomen.
Salafisme is een islamitische stroming die pleit voor een terugkeer naar de oorspronkelijke praktijken en leerstellingen van de vroege moslims. Een kalifaat is een islamitische staat die wordt geleid door een kalief, dat wil zeggen door een opvolger van de profeet Mohammed.
Zo’n kalifaat is gebaseerd op de sharia, dat is een geheel van islamitische wetten die voortkomen uit de Koran (de heilige tekst van de islam) en de soenna (de tradities en gedragingen van de profeet Mohammed).
Belangrijk ook om weten is dat de meest moslims in Syrië soennieten zijn, zo’n 80 procent, en dat de regering van president Assad vooral gesteund wordt door sjiieten. De jihadi’s zijn soennieten, terwijl de inwoners van Iran hoofdzakelijk sjiieten zijn.
Zo’n ‘salafistisch kalifaat’ dat uit soennieten zou bestaan, kwam en komt de VS en het Westen goed uit. Het zou de Syrische regering sterk verzwakken en de invloed van Iran beperken. Dat is de reden waarom Al-Qaida en soortgelijke groepen konden rekenen op wapenleveringen van het Westen via Turkije en de Golfstaten.
Zo’n ‘salafistisch kalifaat’ dat uit soennieten zou bestaan, kwam en komt de VS en het Westen goed uit
In de eerste fase konden deze plannen worden verijdeld door de tussenkomst van de Russische luchtmacht en door Iran gesteunde milities zoals Hezbollah in de Syrische oorlog.
Maar nu het Russische leger in Oekraïne vastzit en Hezbollah verzwakt is in Libanon, zien Washington, Ankara en Tel Aviv hun tweede kans om de kaarten in de regio opnieuw te herschikken met een ‘Islamitische Staat 2.0’ als breekijzer.
Bronnen:
– Mörderische Hilfstruppen
– Rebel offensive boosts Turkey’sinfluence in Syria