Beeld: Maitane Azurmendi / CC0 1.0.

Amnesty International concludeert nu ook dat Israël genocide pleegt in Gaza

Op basis van eigen onderzoek concludeert Amnesty International dat Israël genocide heeft gepleegd en nog steeds pleegt tegen Palestijnen in de bezette Gazastrook. In een persbericht van 5 december maakt de mensenrechtenorganisatie hun nieuwe rapport bekend.

donderdag 5 december 2024 11:19
Spread the love

 

Het rapport ‘You Feel Like You Are Subhuman’: Israel’s Genocide Against Palestinians in Gaza, documenteert hoe Israël, tijdens zijn militaire offensief vanaf 7 oktober 2023, schaamteloos, onophoudelijk en met totale straffeloosheid hel en vernietiging heeft ontketend op Palestijnen in Gaza.

“Het rapport van Amnesty International toont aan dat Israël daden heeft gepleegd die verboden zijn onder de Genocide Conventie, met de specifieke bedoeling om Palestijnen in Gaza te vernietigen. Deze daden omvatten het doden van mensen, het veroorzaken van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel en het opzettelijk opleggen van levensomstandigheden aan Palestijnen in Gaza die berekend zijn om hun fysieke vernietiging teweeg te brengen. Maand na maand heeft Israël de Palestijnen in Gaza behandeld als een minderwaardige groep voor wie mensenrechten en menselijke waardigheid niet van tel zijn. Keer op keer demonstreerde Israël dat het plan is om hen te vernietigen”, aldus Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

“Onze onthutsende bevindingen moeten de internationale gemeenschap wakker schudden: dit is genocide. Dit moet nu stoppen.”

“Staten die wapens blijven leveren aan Israël moeten weten dat ze hun verplichting om genocide te voorkomen schenden en het risico lopen medeplichtig te worden. Alle staten die invloed hebben op Israël – in het bijzonder belangrijke wapenleveranciers zoals de VS en Duitsland, maar ook andere EU-lidstaten, het VK en anderen – moeten handelen om een onmiddellijk einde te maken aan Israëls wreedheden tegen de Palestijnen in Gaza.”

De afgelopen twee maanden is de crisis bijzonder nijpend geworden in Noord-Gaza. Een belegerde bevolking wordt daar bedreigd met honger, ontheemding en vernietiging te midden van meedogenloze bombardementen en verstikkende beperkingen op levensreddende humanitaire hulp.

“Israël heeft maandenlang volhard in het plegen van genocidale daden, zich volledig bewust van de onherstelbare schade die het toebracht aan de Palestijnen in Gaza. Het bleef dit doen ondanks talloze waarschuwingen over de catastrofale humanitaire situatie en juridisch bindende uitspraken van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) die Israël opdroegen onmiddellijk maatregelen te nemen om humanitaire hulp aan burgers in Gaza mogelijk te maken”, zei Agnès Callamard.

“Israël heeft herhaaldelijk beweerd dat zijn acties in Gaza rechtmatig zijn en gerechtvaardigd kunnen worden door zijn militaire doel om Hamas uit te roeien. Maar genocidale opzet kan naast militaire doelen bestaan en hoeft juridisch niet het enige oogmerk van Israël te zijn.”

Amnesty International onderzocht de Israëlische acties in Gaza nauwkeurig en in hun totaliteit. Daarbij werd rekening gehouden met zowel de herhaling als het gelijktijdige voorkomen, en zowel met de onmiddellijke impact van acties als met de cumulatieve en elkaar versterkende gevolgen. De organisatie bekeek de omvang en de ernst van de slachtoffers en de verwoesting doorheen de tijd. De organisatie analyseerde ook publieke verklaringen van functionarissen en stelde vast dat verboden handelingen vaak werden aangekondigd of ertoe werd opgeroepen door hoge functionarissen die de leiding hadden over de oorlogsinspanningen.

“Rekening houdend met de reeds bestaande context van onteigening, apartheid en onwettige militaire bezetting waarin deze daden werden gepleegd, konden we maar één redelijke conclusie trekken: de intentie van Israël is de fysieke vernietiging van de Palestijnen in Gaza, parallel aan of als middel om het militaire doel van de vernietiging van Hamas te bereiken”, besluit Agnès Callamard.

“De gruweldaden die op 7 oktober 2023 door Hamas en andere gewapende groepen werden begaan tegen Israëli’s en slachtoffers van andere nationaliteiten, waaronder opzettelijke massamoorden en gijzelingen, kunnen nooit Israëls genocide tegen Palestijnen in Gaza rechtvaardigen.”

De internationale rechtspraak erkent dat de dader niet hoeft te slagen in zijn pogingen om de beschermde groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen om van genocide te spreken. Het plegen van verboden handelingen met de intentie om de groep als zodanig te vernietigen volstaat.

Het rapport van Amnesty International onderzoekt in detail de Israëlische schendingen in Gaza gedurende negen maanden tussen 7 oktober 2023 en begin juli 2024. De organisatie interviewde 212 mensen, waaronder Palestijnse slachtoffers en getuigen, lokale autoriteiten in Gaza, gezondheidswerkers, voerde veldwerk uit en analyseerde een uitgebreide reeks visueel en digitaal bewijs, waaronder satellietbeelden. Verklaringen van hoge Israëlische overheidsfunctionarissen en militaire functionarissen en officiële Israëlische instanties werden geanalyseerd. De organisatie heeft haar bevindingen meerdere malen gedeeld met de Israëlische autoriteiten, maar heeft geen substantiële respons ontvangen.

Ongekende schaal en omvang

De acties van Israël na de dodelijke aanvallen van Hamas op 7 oktober 2023 hebben de bevolking van Gaza aan de rand van de afgrond gebracht. Het brute militaire offensief van Israël had op 7 oktober 2024 meer dan 42.000 Palestijnen gedood, waaronder meer dan 13.300 kinderen, en meer dan 97.000 anderen verwond. Velen van hen werden gedood in directe of opzettelijk willekeurige aanvallen. Daarbij werden vaak hele families van meerdere generaties  weggevaagd. Het heeft een ongekende verwoesting aangericht, die volgens deskundigen op een hoger niveau en in een hoger tempo plaatsvond dan in enig ander conflict in de 21e eeuw, waarbij hele steden met de grond gelijk werden gemaakt en kritieke infrastructuur, landbouwgrond en culturele en religieuze plaatsen werden verwoest. Daardoor werden grote delen van Gaza onbewoonbaar.

Mohammed, die in maart 2024 met zijn gezin van Gaza Stad naar Rafah vluchtte en in mei 2024 opnieuw ontheemd raakte, beschreef hun strijd om te overleven onder afschuwelijke omstandigheden:

“Hier in Deir al-Balah is het net een apocalyps… Je moet je kinderen beschermen tegen insecten, tegen de hitte, en er is geen schoon water, geen toiletten, en dat alles terwijl de bombardementen nooit ophouden. Je voelt je minder dan een mens .”

Israël legde levensomstandigheden op in Gaza die een dodelijke mix creëerden van ondervoeding, honger en ziektes, en stelde Palestijnen bloot aan een langzame, berekende dood. Israël onderwierp ook honderden Palestijnen uit Gaza aan incommunicado-detentie, foltering en andere mishandeling.

Sommige van de door Amnesty International onderzochte daden zijn op zich ernstige mensenrechtenschendingen of ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht. Maar als we kijken naar het bredere plaatje van Israëls militaire campagne en de cumulatieve impact van zijn beleid en daden, dan dringt de conclusie van genocidale bedoeling zich op.

Intentie om te vernietigen

Om de specifieke intentie van Israël vast te stellen om Palestijnen in Gaza fysiek te vernietigen, analyseerde Amnesty International het algemene patroon van Israëls gedrag in Gaza. De organisatie onderzocht de ontmenselijkende en genocidale verklaringen van Israëlische regerings- en militaire functionarissen, vooral die op het hoogste niveau, en de context van Israëls systeem van apartheid, de onmenselijke blokkade van Gaza en de onwettige 57 jaar durende militaire bezetting van Palestijns gebied.

Amnesty International onderzocht ook de beweringen van Israël dat zijn leger op wettige wijze Hamas en andere gewapende groepen in heel Gaza viseerde, en dat de ongekende vernietiging en het ontzeggen van hulp het resultaat waren van onwettig gedrag van Hamas en andere gewapende groepen, bijvoorbeeld door het lokaliseren van strijders onder de burgerbevolking of het omleiden van hulp. De organisatie concludeerde dat deze beweringen niet geloofwaardig zijn.

De aanwezigheid van Hamas-strijders in de buurt van of binnen een dichtbevolkt gebied ontslaat Israël niet van zijn verplichting om alle mogelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om burgers te ontzien en willekeurige of disproportionele aanvallen te vermijden. Uit het onderzoek van Amnesty International bleek dat Israël dit herhaaldelijk heeft nagelaten, waardoor het meerdere misdaden heeft begaan onder het internationaal recht waarvoor geen rechtvaardiging kan worden gevonden in de acties van Hamas. Amnesty International vond ook geen bewijs dat het afwenden van hulp de extreme en opzettelijke beperkingen van Israël op levensreddende humanitaire hulp zou kunnen verantwoorden.

In haar analyse overwoog de mensenrechtenorganisatie ook alternatieve argumenten, zoals dat Israël roekeloos handelde of dat het gewoon Hamas wilde vernietigen en het niet erg vond dat het daarbij Palestijnen moest afmaken, wat indicatief zou zijn van een onbezonnen minachting voor hun levens, eerder dan van genocidale bedoelingen. Maar ongeacht of Israël de vernietiging van Palestijnen ziet als instrument om Hamas te vernietigen, of als een aanvaardbaar bijproduct, zou zo’n kijk op Palestijnse mensen als insignificante hindernissen op zichzelf een genocidale bedoeling onderschrijven.

Genocidale retoriek

Veel van de onwettige handelingen die door Amnesty International zijn gedocumenteerd, werden voorafgegaan door functionarissen die aandrongen op de uitvoering ervan. De organisatie bekeek 102 verklaringen die tussen 7 oktober 2023 en 30 juni 2024 werden uitgegeven door Israëlische regeringsfunctionarissen, militaire functionarissen en anderen en die Palestijnen ontmenselijkten, opriepen tot genocidale daden of andere misdaden tegen hen rechtvaardigden.

Amnesty International heeft 22 verklaringen geïdentificeerd van hoge functionarissen die verantwoordelijk waren voor het aansturen van het offensief en die leken op te roepen tot genocidale daden of deze rechtvaardigden. Deze retoriek werd vaak herhaald, ook door Israëlische soldaten ter plekke, zoals blijkt uit door Amnesty International geverifieerde audiovisuele beelden van soldaten die oproepen om Gaza “uit te wissen” of onbewoonbaar te maken, en die de vernietiging van Palestijnse huizen, moskeeën, scholen en universiteiten vieren.

Doden en het veroorzaken van ernstig lichamelijk of geestelijk letsel

Amnesty International documenteerde de genocidale daden van het doden en het veroorzaken van ernstige geestelijke en lichamelijke schade aan Palestijnen in Gaza door de resultaten te bekijken van onderzoeken die het uitvoerde naar 15 luchtaanvallen tussen 7 oktober 2023 en 20 april 2024. Daarbij werden ten minste 334 burgers, waaronder 141 kinderen, gedood en raakten honderden anderen gewond. Amnesty International vond geen bewijs dat deze aanvallen een militair doel hadden.

In een van de gevallen, op 20 april 2024, vernietigde een Israëlische luchtaanval het huis van de familie Abdelal in de wijk Al-Jneinah in het oosten van Rafah, waarbij drie generaties Palestijnen werden gedood, waaronder 16 kinderen, terwijl ze sliepen.

Hoewel dit slechts een fractie is van de Israëlische luchtaanvallen, zijn ze indicatief voor een breder patroon van herhaalde directe aanvallen op burgers en burgerobjecten of opzettelijk willekeurige aanvallen. De aanvallen werden ook uitgevoerd op manieren die ontworpen waren om een zeer hoog aantal doden en gewonden onder de burgerbevolking te veroorzaken.

Levensomstandigheden creëren die berekend zijn om fysieke vernietiging teweeg te brengen

Het rapport documenteert hoe Israël opzettelijk levensomstandigheden heeft opgelegd aan Palestijnen in Gaza die bedoeld waren om na verloop van tijd tot hun vernietiging te leiden. Deze omstandigheden werden opgelegd door middel van drie gelijktijdige patronen die herhaaldelijk elkaars verwoestende effecten verergerden: schade aan en vernietiging van levensonderhoudende infrastructuur en andere objecten die onmisbaar zijn voor het overleven van de burgerbevolking.

Zoals bijvoorbeeld het herhaaldelijke gebruik van ingrijpende, willekeurige en verwarrende massale ‘evacuatiebevelen’ om bijna de gehele bevolking van Gaza met geweld van huis en haard te verdrijven, en het ontzeggen en belemmeren van de levering van essentiële diensten, humanitaire hulp en andere levensreddende voorraden in en binnen Gaza.

Na 7 oktober 2023 stelde Israël een volledig beleg in Gaza in, waardoor elektriciteit, water en brandstof werden afgesloten. In de negen maanden erna die voor dit rapport zijn onderzocht, handhaafde Israël een verstikkende, onwettige blokkade, controleerde het streng de toegang tot energiebronnen, slaagde het er niet in om zinvolle humanitaire toegang binnen Gaza mogelijk te maken en belemmerde het de invoer en levering van levensreddende goederen en humanitaire hulp, met name naar gebieden ten noorden van Wadi Gaza. Daardoor verergerden ze een reeds bestaande crisissen.

In combinatie met de enorme schade aan huizen, ziekenhuizen, water- en sanitaire voorzieningen en landbouwgrond in Gaza en de massale gedwongen verplaatsingen, veroorzaakte dit catastrofale hongersnood en leidde het tot een alarmerende verspreiding van ziekten. Vooral jonge kinderen en vrouwen die zwanger waren of borstvoeding gaven werden zwaar getroffen, allicht met gezondheidsgevolgen op lange termijn.

Keer op keer had Israël de kans om de humanitaire situatie in Gaza te verbeteren. Toch heeft het meer dan een jaar lang herhaaldelijk geweigerd om stappen te nemen die duidelijk binnen zijn macht lagen, terwijl de situatie steeds verder verslechterde. Zo weigerde Israël onder andere het openen van voldoende toegangspunten tot Gaza of het belemmeren van hulpleveringen binnen Gaza.

Door zijn herhaalde ‘evacuatiebevelen’ heeft Israël bijna 1,9 miljoen Palestijnen – 90% van de bevolking van Gaza – verplaatst naar steeds kleiner wordende, onveilige stukken land. Sommigen onder hen werden tot 10 keer toe verdreven. Deze meervoudige golven van gedwongen verplaatsing hebben velen werkloos gemaakt en diep getraumatiseerd, temeer omdat ongeveer 70% van de inwoners van Gaza vluchtelingen zijn of afstammelingen van vluchtelingen wier steden en dorpen etnisch gezuiverd werden door Israël tijdens de Nakba in 1948.

Ondanks het feit dat de omstandigheden snel ongeschikt werden voor menselijk leven, weigerden de Israëlische autoriteiten maatregelen te overwegen die ontheemde burgers zouden hebben beschermd en ervoor zouden hebben gezorgd dat in hun basisbehoeften werd voorzien.

Ze weigerden de ontheemden terug te laten keren naar hun huizen in het noorden van Gaza of tijdelijk te verhuizen naar andere delen van het bezette Palestijnse gebied of Israël. Hierdoor bleven ze veel Palestijnen het recht ontzeggen om volgens het internationaal recht terug te keren naar gebieden waar ze in 1948 uit verdreven waren. Ze deden dit met de kennis dat er in Gaza nergens een veilige plek was voor Palestijnen om naar toe te vluchten.

Verantwoording afleggen voor genocide

“Dat de internationale gemeenschap meer dan een jaar lang op schandalige wijze heeft nagelaten druk uit te oefenen op Israël om een einde te maken aan zijn wreedheden in Gaza, door eerst oproepen tot een staakt-het-vuren uit te stellen en vervolgens door te gaan met wapenleveringen, is en blijft een smet op ons collectieve geweten”, zei Agnès Callamard.

“Regeringen moeten ophouden te doen alsof ze machteloos staan om een einde te maken aan deze genocide, die mogelijk werd gemaakt door tientallen jaren straffeloosheid voor Israëls schendingen van het internationaal recht. Staten moeten meer doen dan alleen spijt betuigen of vrijblijvend hun ongenoegen te uiten. Er moet krachtige en aanhoudende internationale actie komen, hoe ongemakkelijk de vaststelling van genocide ook is voor sommige bondgenoten van Israël.”

“De arrestatiebevelen van het Internationaal Strafhof (ICC) voor premier Benjamin Netanyahu en voormalig minister van Defensie Yoav Gallant voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, die vorige maand werden uitgevaardigd, bieden slachtoffers echte hoop op een gerechtigheid waar ze al veel te lang op moeten wachten. Staten moeten hun respect tonen voor het besluit van het Strafhof en voor universele internationale rechtsbeginselen door diegenen die door het Strafhof worden gezocht te arresteren en uit te leveren.”

“We roepen het Bureau van de Aanklager van het Internationaal Strafhof op om dringend te overwegen genocide toe te voegen aan de lijst van misdaden die het onderzoekt en voor alle staten om alle juridische wegen te bewandelen om daders voor het gerecht te brengen. Niemand mag genocide plegen en ongestraft daarmee wegkomen.”

Amnesty International herhaalt ook de oproep om alle gegijzelde burgers onvoorwaardelijk vrij te laten en Hamas en andere Palestijnse gewapende groeperingen ter verantwoording te roepen voor onder meer de misdaden van 7 oktober.

De organisatie roept de VN-Veiligheidsraad ook op gerichte sancties op te leggen aan functionarissen van Israël en Hamas die het meest betrokken zijn bij internationale misdaden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!