Op woensdag 4 december zullen ACV en ABVV 120 aanvragen van huishoudhulpen indienen bij FEDRIS (het federaal agentschap voor beroepsrisico’s). Deze huishoudhulpen vragen dat hun spier- en gewrichtsaandoeningen worden erkend als beroepsziekte.
Die 120 dossiers zijn slechts de top van de ijsberg; ze werden op amper een paar weken tijd verzameld na een oproep in de sector. Naast deze 120 huishoudhulpen zijn er nog vele duizenden in de sector die kampen met allerlei aandoeningen veroorzaakt door hun werk. Toch blijft FEDRIS heel karig in de erkenning van hun beroepsziekten. Dat moet anders.
1 op de 5 huishoudhulpen is arbeidsongeschik
Recente cijfers van Securex tonen aan dat dagelijks 1 op de 5 huishoudhulpen arbeidsongeschikt is. Daarnaast is er nog een veelvoud aan huishoudhulpen die elke dag met pijn aan het werk zijn. Een sectorale studie van IDEA CONSULT uit 2022 toont aan dat dagelijks één op de drie huishoudhulpen last heeft van rugpijn en van spier- en gewrichtspijnen.
Op wekelijkse basis heeft meer dan 60 procent van de huishoudhulpen last van rugpijn, meer dan 50 procent heeft last aan handen, polsen of schouder. Een ULB-studie uit 2021 toonde aan dat huishoudhulpen 35 maal meer kans hebben op musculoskeletale aandoeningen dan gemiddeld. De klachten nemen toe naarmate men langer werkt in de sector. Er is dus een duidelijke link met het werk.
Toch blijft FEDRIS regelmatig de aanvragen voor erkenning als beroepsziekte weigeren. Slechts uitzonderlijk wordt een aanvraag erkend. Weigeringen die voor de arbeidsrechtbank worden betwist, krijgen vaak wel een goedkeuring.
Toch blijft FEDRIS regelmatig de aanvragen voor erkenning als beroepsziekte weigeren
Enkele maanden geleden deden de vakbonden een oproep in de sector en op enkele weken tijd meldden meer dan 500 huishoudhulpen zich met klachten over spier- en gewrichtsaandoeningen van de bovenste ledematen.
Hun klachten werden medisch verder onderzocht in samenwerking met de artsen van Geneeskunde voor het Volk (GVHV) die zich ook gespecialiseerd hebben in de opmaak van dossiers voor erkenning van beroepsziekten. Doordat GVHV in verschillende regio’s actief is, kon de actie op nationaal niveau gecoördineerd worden.
Door nu massaal aanvragen in te dienen, vragen de vakbonden aandacht voor deze problematiek
Door nu massaal aanvragen in te dienen, vragen de vakbonden aandacht voor deze problematiek. Zij zullen de verwerking van deze dossiers nauwgezet opvolgen. Eventuele weigeringen zullen worden betwist voor de arbeidsrechtbank.
Het doel van deze actie is tweeledig: het bevorderen van een veranderde houding van FEDRIS voor een betere erkenning van beroepsziekten en het aanpassen van de regelgeving om bepaalde aandoeningen van huishoudhulpen op te nemen in de “gesloten lijst” van FEDRIS, wat zou leiden tot een quasi-automatische erkenning.
We zullen ook de politiek verantwoordelijken, de huidige en de toekomstige Ministers van Volksgezondheid hierover interpelleren. Daarnaast blijven de vakbonden de werkgevers in de sector oproepen om meer te investeren in preventie en in een gecoördineerd welzijnsbeleid. Het is de prioritaire verantwoordelijkheid van de werkgevers om te voorkomen dat hun werkneemsters ziek worden door het werk.