Zo’n jaar geleden kregen we te horen dat minister-president ons actief zou gaan screenen naar aanleiding van publicaties op onze site over wat er gaande is in Palestina. Waar toenmalig minister-president Jan Jambon (N-VA) ons van beschuldigde was dat we “actief kant kozen” in het conflict.
De screening kwam er niet lang nadat Bart De Wever Israël “de kant van het licht” had genoemd, dat zou vechten tegen “de krachten van de duisternis.” Wij konden ons daarom niet van de indruk ontdoen dat het probleem van de N-VA niet zozeer was dat we een kant kozen, maar dat we niet aan hun kant stonden.
Vrije meningsuiting
Bij DeWereldMorgen geloven we in vrije meningsuiting. Meneer De Wever, meneer Francken en andere N-VA’ers mogen hun steun uitspreken voor Israël en ontkennen dat er een genocide is. Wij zijn het daar volstrekt mee oneens, maar ze hebben het recht om die mening te uiten.
Ook hebben ze het recht om tot vervelens toe te komen klagen over ‘woke‘ en ‘cancel culture‘, al zijn er weinig mensen wiens meningen zo dominant aanwezig zijn in het maatschappelijke debat als die van hen.
In tegenstelling tot andere media kiest De Wereld Morgen inderdaad actief kant
Het probleem met die screening daarentegen was dat het er sterk op leek dat ze ook graag het recht zouden hebben om hun mening te uiten zonder tegengesproken te worden. En dat recht heb je in een goed functionerende democratie nu eenmaal nooit.
In een goed functionerende democratie heb je te maken met kritische media en kritische middenveldorganisaties. Voor ons was het dan ook niet meer dan logisch dat de hele screening een maat voor niets bleek toen duidelijk werd dat we eenvoudigweg die rol opnemen.
Morele plicht
Want ja, in tegenstelling tot andere media kiest De Wereld Morgen inderdaad actief kant. We kiezen de kant van de onderdrukten, de mensenrechten en het internationaal recht.
Op deze Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk, meer dan een jaar ver in deze genocide, is het voor steeds meer mensen duidelijk dat we daar vanaf dag één gelijk in hadden. Kant kiezen tegen genocide is geen misdaad, maar een morele plicht.
Wij hebben nood aan media die ondubbelzinnig kant kiezen tegen onrecht. DeWereldMorgen doet dat met een klein team, een klein budget, een groot aantal vrijwilligers en veel engagement. En om dat te blijven doen hebben we uw steun nodig.
Steunen kan hier. Elke bijdrage, groot of klein, maakt een verschil.