Amitabh Behar, uitvoerend directeur van Oxfam, zei: “Onze medewerkers in Gaza proberen al bijna twee maanden wanhopig om uitgehongerde burgers te bereiken, maar worden tegengehouden door het Israëlische leger. We weten dat veel kinderen geen kant uit kunnen en zullen verhongeren.
De etnische zuivering van het Noordelijke deel van Gaza door Israël bewijst eens te meer dat het straffeloos opereert zonder zich iets aan te trekken van het internationaal recht. Het legt infrastructuur aan voor een langdurige militaire aanwezigheid – een de facto annexatie van het land – en smoort elke resterende hoop op een rechtvaardige en vreedzame oplossing in de kiem.
De internationale gemeenschap blijft machteloos en in sommige gevallen zelfs medeplichtig. Dit is een donker moment in de geschiedenis nu Israël duizenden burgers aan de hongerdood onderwerpt als oorlogswapen, terwijl de wereldleiders toekijken en ervoor kiezen om niets te doen,” zei Behar.
Ongeveer 75.000 mensen zitten daar vast zonder toegang tot voedsel, water of elektriciteit. Israël beschouwt hen als strijders omdat ze niet vertrokken zijn of konden vertrekken. Het is onmogelijk om te weten hoe de mensen daar overleven of hoeveel er sterven, onder andere door ondervoeding.
De VN heeft bevestigd dat er sinds 6 oktober geen volledige VN-voedselmissies meer zijn geweest in het Noorden van Gaza. Alle keukens en bakkerijen zijn gesloten en ondersteuningsprogramma’s voor ondervoeding bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zijn opgeschort. De Israëlische autoriteiten hebben alle pogingen van de VN om medische noodhulp te sturen en brandstof te leveren om water- en sanitaire voorzieningen operationeel te houden, afgewezen.
Oxfam in Noord-Gaza
Een Oxfam-medewerker zei: “Het Noorden is afgesneden – Jabalia, Beit Lahia, Beit Hanoun – er is alleen chaos en verwarring, honger en dood. In het Noorden kan niemand deze mensen helpen – niemand – er is geen voedsel, geen elektriciteit, alleen hongersnood. Het is afschuwelijk om daaraan te denken.”
Oxfam’s partner Juzoor heeft nog steeds medewerkers in het Noorden werken. De uitvoerend directeur, Dr. Umaiyeh Khammash, vertelde dat recente Israëlische bombardementen een door Juzoor gerunde daklozenopvang hebben getroffen “wat paniek en chaos veroorzaakte”, alsook een van Juzoor’s 15 gezondheidsposten “waardoor apparatuur vernietigd is en medicijnen verbrand”, en ook een voedsel- en medische opslagfaciliteit die de organisatie beheert.
Dr. Khammash zei dat de medewerkers van Juzoor “sterker zijn dan wij en berichten sturen waarin ze God bedanken dat we iets kunnen doen”. Ze bieden nog steeds medische hulp vanuit hun centra die openblijven, waaronder hulp bij bevallingen. Hij beschreef mensen die zonder eten komen te zitten en kinderen die sterven door ondervoeding. Tot nu toe heeft Juzoor tien medewerkers verloren die zijn gedood door Israëlische bombardementen.
Oxfam maakt deel uit van de voedselzekerheidscluster, dat bestaat uit VN- en internationale organisaties, die allemaal voortdurend de toegang tot Noord-Gaza is ontzegd sinds Israël op 6 oktober zijn militaire beleg daar heeft opgevoerd. Oxfam had 1.840 voedselpakketten ontvangen en had, als er toestemming was verleend, onmiddellijk 800 pakketten per vrachtwagen kunnen vervoeren – een zending zou 5.600 mensen van voedsel hebben voorzien.
Ongeveer 100.000 mensen zijn onlangs het Noorden van Gaza ontvlucht onder Israëlische bevelen tot gedwongen verplaatsing. Oxfam-medewerkers die hen proberen te helpen, hebben schrijnende getuigenissen gehoord. Israëlische soldaten hebben tegen de mensen die op de vlucht zijn gezegd: “Droom niet meer van Noord-Gaza” en valse beloften gedaan over de beschikbaarheid van voedsel aan het eind van hun gedwongen uittocht.
Een man uit Beit Hanoun beschreef hoe hij met zijn jonge zoon in een beschadigde school woonde, hoe hij insecten uit meel moest zeven om deeg te maken en hoe hij binnen in een klaslokaal vuur moest maken uit angst de aandacht van militaire drones buiten te trekken.
Een andere persoon vertelde Oxfam: “Er was een oudere man in een rolstoel wiens stoel vast kwam te zitten in het zand. De soldaten gaven ons het bevel om zonder hem verder te gaan.”
Een Oxfam-medewerker zei dat de gedwongen verplaatsingen naar de naburige regio rond Gaza Stad tot overbevolking hebben geleid en wel in zo’n mate dat er extreme honger heerst. Ondanks dat hij de leiding heeft over de hulpdistributies van Oxfam in het Noorden, heeft de medewerker zelf maar één dagelijkse maaltijd, bestaande uit één iets. Hij is in een jaar tijd al tien keer ontheemd geweest.
Hij zei: “Er is geen markt in Gaza stad. We verkeren hier ook in hongersnoodachtige omstandigheden. Vorige week hadden we 280 voedselpakketten en we hopen ze deze week hier af te leveren. De mensen die uit het Noorden zijn verdreven, zijn er echt verschrikkelijk aan toe. Ondertussen is het Zuidelijke deel van Gaza net een ander land dat helemaal van ons is afgescheiden”.
In heel Gaza, inclusief het Zuiden, kwamen vorige maand gemiddeld 37 vrachtwagens met hulpgoederen per dag binnen en 69 per dag in de eerste week van november. Vóór 7 oktober reden 500 vrachtwagens per dag met hulpgoederen en commerciële artikelen Gaza binnen.
Oxfam eist een onmiddellijk, onvoorwaardelijk en permanent staakt-het-vuren en onmiddellijke toegang voor humanitaire hulp tot het Noorden van Gaza. De toegang tot hulp moet in heel Gaza worden uitgebreid en Palestijnen moeten de vrijheid krijgen om naar huis te gaan, hun huizen opnieuw op te bouwen en in vrede te leven zonder bezetting of blokkade.