Maandagavond protesteerden studenten voor de gemeenteraad van Leuven. Recent ontvingen acht van hen een GAS-boete van 100 euro voor hun actie in mei, toen ze het rectoraat van de KU Leuven bezetten. Ze eisten een gesprek met rector Luc Sels over de samenwerkingsverbanden tussen de KU Leuven en Israëlische universiteiten.
Nadat de rector hen de hele dag niets liet weten en de politie hardnekkig had laten optreden tegen de protesterende studenten, worden er nu dus GAS-boetes uitgedeeld door de stad. De studenten vinden dit niet kunnen en vragen de stad om de boetes te laten vallen.
Recht op protest
Volgens de studenten is dit een inperking van hun recht op protest. “Wij voerden als studenten vreedzaam actie tegen de banden die onze eigen universiteit nog steeds onderhoudt met instellingen die medeplichtig zijn aan een genocide. En nu zouden we, na een brutaal politieoptreden, nog eens elk 100 euro boete moeten betalen? Dat is intimidatie van activisten”, vertelt Hadisha Shoudoueva, één van de acht studenten die een GAS-boete kreeg voor hun actie.
De studenten protesteerden eind mei in het rectoraat van de KU Leuven tegen de samenwerkingen die de universiteit heeft met Israëlische instellingen. Die actie werd beëindigd doordat de politie de studenten uit het rectoraat verwijderde.
De studenten willen nu dat de stad de GAS-boetes laat vallen om hun recht op protest te vrijwaren. “Burgemeester Ridouani kan deze boetes laten vallen; dat niet doen, zien we dan ook als een spijtige keuze”, aldus Shoudoueva.
Protest tegen KU Leuven
Studenten protesteren nu al meer dan een jaar tegen de samenwerkingen tussen de KU Leuven en Israëlische instellingen. Zo werd in mei het gebouw van de Nieuwe Valk bezet. “Er is al meer dan een jaar een genocide gaande in Palestina en onze universiteit gaat gewoon zelfs nieuwe samenwerkingsverbanden aan met Israëlische instellingen.”
“Na maandenlang protest door hun eigen studenten, kiest de KUL er nog steeds voor om de meer dan 60 samenwerkingen te behouden en zelfs verder uit te breiden”, zegt Shoudoueva.
Die samenwerkingen zijn problematisch volgens de studenten. “Alle Israëlische universiteiten steunen materieel of ideologisch wat er vandaag gebeurt in Gaza. Dit maakt hen medeplichtig en dus zeker geen partners die Europese subsidies verdienen”, klinkt het.
De studenten geven aan door te gaan met hun acties en betreuren dat de KU Leuven geen dialoog wil aangaan. “Wanneer we om een gesprek vragen, worden we genegeerd”, klinkt het. Ze hopen daarnaast dat de stad hun boetes zal laten vallen.