Jazie Veldhuyzen. Foto: Bayu Junaid
Interview -

Amsterdams gemeenteraadslid Jazie Veldhuyzen: “Lokale bestuur heeft Amsterdammers flink tekort gedaan”

Fractievoorzitter Jazie Veldhuyzen (De Vonk) in de Amsterdamse gemeenteraad spreekt zich vanaf het begin van de incidenten na de Maccabi-Ajax-wedstrijd fel uit tegen de gewelddadige politieoptredens tegen pro-Palestina-betogers en het eenzijdige 'antisemitisme'-narratief vanuit politici en justitie. We spraken hem over hoe het Amsterdamse gemeentebestuur hier sterk tekortschoot.

vrijdag 15 november 2024 14:00
Spread the love

 

Jazie Veldhuyzen biedt zijn excuses aan als hij vandaag wat minder scherp is. “Ik heb al zo veel interviews gedaan de laatste tijd”. Dat is ook niet zo gek, nationale en internationale media zijn al dagenlang in de ban van de zogenoemde ‘pogrom’ na de Maccabi-Ajax-wedstrijd in Amsterdam.

Jazie wordt vooral gecontacteerd door media die geïnteresseerd zijn in de andere kant van het verhaal, net als wij. Hij vindt dat Nederlandse politici “het zionistische narratief vanuit Israël onbezonnen hebben overgenomen, waardoor de democratie in Nederland onder spanning komt te staan”.

Ook vandaag zijn zijn inzichten en uitgesproken activisme gelukkig niet minder scherp dan normaal.

Na eerst fractieleider te zijn voor Bij1 in de Amsterdamse gemeenteraad, ben je nu fractievoorzitter voor De Vonk. Wil je kort uitleggen wat deze nieuwe partij inhoudt?

De Vonk is nog geen politieke partij, maar wij zijn een gemeenteraadsfractie in Amsterdam. We gaan waarschijnlijk wel een politieke partij opstarten, maar we willen eerst een grassroots movement opbouwen. Wij zien de politiek namelijk niet als doel, maar als middel om verandering teweeg te brengen. Dus wij zijn er niet op uit om zo veel mogelijk zetels te winnen in de gemeenteraad.

De Vonk. Foto: Bayu Junaid

We staan voor bepaalde waarden zoals solidariteit met een vrij Palestina en de strijd tegen kapitalisme. En we benoemen specifiek een vrij Palestina, omdat dat volgens ons op dit moment de meest belangrijke antikoloniale strijd is. We komen op dus ook op voor de Amsterdamse moslims en pro-Palestina-betogers die weigeren de genocide in Gaza te verzwijgen.

“Een vrij Palestina is op dit moment de meest belangrijke antikoloniale strijd”

De meeste media focussen zich op wat er na de wedstrijd in Amsterdam is gebeurd, maar ook de avond ervoor zijn er al incidenten geweest. Voelde je zelf al aankomen dat er iets mis zou gaan?

Nou, wij hadden al vanaf de dag voor de wedstrijd door dat er wat aan de hand was, omdat toen al gewapende Maccabi-fans door de straten van Amsterdam liepen en ruzie zochten met taxichauffeurs en huizen die Palestijnse vlaggen aan de ramen hadden hangen aanvielen. Als reactie daarop zijn er tegenaanvallen gekomen. In een stad als Amsterdam, waar heel veel pro-Palestijnse betogingen zijn geweest, lijkt mij dat niet zo raar.

Op de dag van de wedstrijd heeft burgemeester Halsema veiligheidszones aangewezen in de stad, waardoor de politie het recht heeft om bijvoorbeeld mensen te fouilleren. Maar deze maatregelen leken eigenlijk alleen bedoeld om de pro-Palestina-betogers in toom te houden. Wat zag je hiervan terug op straat?  

Binnen die veiligheidszones konden Maccabi-hooligans voor de wedstrijd eigenlijk doen en laten wat ze wilden. Ze riepen genocidale leuzen, wat volgens mij gewoon hate speech is, zonder dat de politie ingreep. Daarnaast hadden ze ook allerlei banners en stickers bij zich.

Een van die stickers zei: We make war for fun. Op de achtergrond stond een Israëlische vlag en een militaire tank. Zij waren dus duidelijk genocide aan het verheerlijken in een zogenaamde veiligheidszone.

Naar mijn mening had de politie daar al in moeten grijpen. Maar ook na de wedstrijd konden ze nog in het centrum, wat ook een veiligheidszone was, gewoon hun gang gaan.

En wat betekenden deze veiligheidszones voor de pro-Palestina-demonstranten?

Wat de politie allemaal toeliet voor de Maccabi-supporters staat in schril contrast met het politiegeweld wat diezelfde avond nog plaatsvond tegen de pro-Palestina-betoging. Demonstranten die wilden demonstreren voor de Arena, het stadion waar de wedstrijd werd gehouden, werden daar weggestuurd. En ja, daar waren dus uiteindelijk veel aanvaringen met de politie.

Heb jij persoonlijk iets meegemaakt tijdens deze dagen in Amsterdam?

Ik ben de dagen na de wedstrijd de stad ingegaan om mijn solidariteit te tonen met de pro-Palestina-beweging, en toen heb ik best wel intens politiegeweld gezien. Demonstranten werden geslagen, ook al waren ze al in een hoekje gedreven en konden ze geen kant op. Of ze werden door de politie gesommeerd om op te staan, nadat ze door hen op de grond waren geslagen en duidelijk niet konden bewegen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Left Laser (@leftlaser)

Ik ben zelf op één dag wel drie keer aangehouden geweest. De eerste keer heb ik mij uit solidariteit laten arresteren. Ik was per ongeluk terechtgekomen in een groepje demonstranten dat gearresteerd werd. Nadat ik er achterkwam dat de reden van hun arrestatie enkel demonstreren was, heb ik uit solidariteit gezegd dat ze mij dan ook mochten meenemen.

Had deze wedstrijd in een context van oorlog en genocide eigenlijk wel door mogen gaan?

Als je het mij vraagt, had die wedstrijd sowieso niet moeten plaatsvinden. De FIFA of de UEFA hadden dat al lang moeten bepalen. Zij bepalen of een club een hoog risico-club is of niet.

Als zelfs in Israël zelf de supporters van deze club bekendstaan als gewelddadig en racistisch, dan had hier al lang een negatief besluit over gemaakt moeten zijn. Om context te geven, deze club staat in Israël bekend als de op één na meest racistische club waar hooligans stelselmatig geweld gebruiken specifiek gericht naar pro-Palestijnse mensen. Vaak hebben die helemaal niets met voetbal te maken.

Ik zou zelfs nog verder gaan en zeggen dat je als FIFA en UEFA moet stellen dat geen enkele Israëlische club aan geen enkele liga mee zou mogen doen, totdat ze stoppen met de bezetting en oorlogsmisdaden in Gaza. Een volledige boycot op deelname aan sportwedstrijden lijkt mij niet misplaatst.

De wedstrijd is dus wel doorgegaan. Waarom heeft de zogenoemde gemeentelijke driehoek (burgemeester, politie, justitie) in Amsterdam vervolgens zo gefaald?

Ik vind dat de driehoek de mogelijke gevolgen van de komst van deze voetbalclub enorm heeft onderschat. De Mossad heeft later zelfs naar buiten gebracht dat zij de Nederlandse overheid gewaarschuwd zouden hebben voor mogelijk geweld. Maar nog steeds hadden de burgemeester en de politie niet door dat het uitnodigen van ex-IDF-soldaten in Amsterdam een probleem zou zijn. Dit zijn genocide verheerlijkende mensen die zonder schaamte ‘Death to the Arabs’ in Europese straten durven roepen.

“Dit is een stad waar iedere dag tegen de genocide wordt gedemonstreerd. Dus wat denk je dan dat er gaat gebeuren?”

Daar heb ik de burgemeester ook zeker op aangesproken in het spoeddebat van dinsdag. Maar tot nu toe lijkt er geen voortschrijdend inzicht te zijn. Halsema blijft stellen dat ze achter het besluit staat dat deze club naar Amsterdam kon komen, dat ze achter het politieoptreden staat en dat ze achter het woord ‘pogrom’ staat om de gebeurtenissen te beschrijven. Ze lijkt naar mijn idee te blijven hangen in het frame dat door Europees extreemrechts en zionisten uit het Israëlische regime is opgesteld. Namelijk, iedereen, en voornamelijk moslims, die kritiek hebben op Israël of een andere Joodse organisatie, is antisemitisch.

Waarom denk je dat Nederland zo achter Israël staat?

De Nederlandse overheid is simpelweg medeplichtig aan de genocide in Gaza. Niet alleen door wapens te leveren, maar ook door te weigeren om een algehele economische ban of sancties tegen Israël in te voeren, zoals wel bij Rusland is gebeurd. Net zoals dat Zuid-Afrika werd geboycot toen daar apartheid was, moet dat nu ook gebeuren bij Israël. Het Internationaal Gerechtshof heeft al bepaald dat er sprake van apartheid is in Israël en dat de bezetting van delen van de Palestijnse gebieden illegaal is.

Maar wat ik vooral schokkend vind als ik naar de landelijke politiek kijk, is dat er nu samen wordt gewerkt met de Israëlische overheid om onderzoek te doen naar de gebeurtenissen van de afgelopen week.

Wat je dus ziet is dat er vanuit de Israëlische overheid en veiligheidsdiensten een overzicht is gemaakt van zogenaamde schuldigen achter alles wat er heeft plaatsgevonden in Amsterdam. Zij hebben dus een overzicht van wie er volgens hen betrokken is geweest. Gezien de grote invloed van Israël in Nederland, kan dit gevolgen hebben voor deze personen. 

Vind jij dat het nieuwe kabinet deze incidenten voor hun eigen agenda gebruikt?

Absoluut, je ziet dat Wilders het direct gebruikt om zijn extreem-rechtse agenda te bevorderen. Hij begon onmiddellijk te spreken over deportaties en heeft zelfs specifiek benoemd dat het allemaal Marokkanen zouden zijn geweest.

Helaas zal iedere actie van een eenling worden gebruikt om de hele moslimgemeenschap te bestraffen. Na de rellen van maandagavond was een groot deel van het openbaar vervoer in Nieuw-West opgeschort en moesten heel veel mensen uit Nieuw-West, waar veel Amsterdamse moslims wonen, kilometers naar huis lopen.

“Helaas zal iedere actie van een eenling worden gebruikt om de hele moslimgemeenschap te bestraffen”.

De avond erna, de avond waarop het de politie niet lukte om de rust te bewaren, hebben buurtbewoners, moeders, vaders en de wat oudere kinderen, zichzelf georganiseerd om te voorkomen dat er weer rellen zouden plaatsvinden. Zij zien hoe erg deze incidenten worden gebruikt om de moslimgemeenschap en ook stadsdeel Nieuw-West in een negatief daglicht te stellen.

Waar blijven de andere linkse politici in dit debat eigenlijk?

We kunnen helaas niet heel veel verwachten van gevestigd links. Veel grote linkse partijen gingen mee in het zionistische frame. Ook zij hadden het voornamelijk over antisemitisme of probeerden ‘beide kanten’ te bekijken, zonder het echt in de context te plaatsen.

Gisteren nog tijdens het debat in de Tweede Kamer heeft Frans Timmermans, de leider van GroenLinks/PvdA, de grootste linkse partij in Nederland, gezegd dat de politie steun verdient en dat hij zich aansluit bij de woorden van burgemeester Halsema. Als ik dat lees, dan is het voor mij duidelijk waar de grootste linkse partij van Nederland staat.

Heb je dan het gevoel dat je er politiek alleen voor staat?

Je ziet dat een Partij voor de Dieren kritischer is dan GroenLinks/PvdA, maar ook de reactie van de SP vond ik heel teleurstellend. Kijk, in België heb je een PVDA die gewoon echt links is. Ik denk dat het iets moois zou zijn als we dat hier in Nederland ook zouden hebben. Maar daar zijn we nog niet. Op dit moment voelt het wel alsof er weinig vertegenwoordiging is van echt links. In de Tweede Kamer kan je daar nauwelijks van spreken.

Als het gaat om de zaak Palestina, dan is de partij DENK ook altijd heel uitgesproken. Die zijn vaak goed bezig. Ik zie het ook als mijn persoonlijke verantwoordelijkheid als gekozen lokale volksvertegenwoordiger om te kijken of we richting de gemeenteraadsverkiezingen 2026 iedereen links van links kunnen organiseren om met een verenigd front mee te doen.

Nu ligt er een enorm gat op links dat niet gevuld wordt. En zeker gezien het gegeven dat er een extreemrechtse regering is, denk ik dat het belangrijk is dat de mensen de handen ineen slaan, omdat we samen sterker staan.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!