Bewerkt beeld: STILLFX from Getty Images, Frennez via Canva.com.
Opinie -

Kiezen voor ‘het minste kwaad’ was kiezen voor genocide

Voor de zoveelste keer verkondigden onze mainstream politici en media hun hoop dat Amerikaanse kiezers voor 'the lesser evil' zouden kiezen. Anja Meulenbelt: "In dit mantra kun je alleen geloven als de dood van alle Palestijnen die nu zijn omgekomen wordt gezien als 'minder kwaad'. Is het erg dat Trump nu aan de macht komt? Ja, dat is erg, maar het wás al erg."

donderdag 7 november 2024 10:44
Spread the love

 

Donald Trump heeft gewonnen. Is dat erg? Dat is erg. Maar mijn mening was al bekend: Kamala Harris zou ook erg geweest zijn, nauwelijks minder erg, als je de genocide in Palestina tenminste niet wegschuift als buitenlands nieuws waar wij niet zo veel mee te maken hebben.

Wat echt verschrikkelijk is, is dat een enorme meerderheid in de VS nog steeds niet wil begrijpen dat imperialistisch Amerika historisch gezien nog steeds aan de verkeerde kant van de geschiedenis staat.

Imperialistisch Amerika staat nog steeds aan de verkeerde kant van de geschiedenis

De VS, die bestaat uit migranten, en nu nieuwe migranten als binnendringende profiterende gelukszoekers wil zien (net als Nederland trouwens), de VS die nog steeds niet werkelijk onder ogen kan zien dat hun heerszuchtige land bestaat bij de gratie van een gigantische genocide van de oorspronkelijke bevolking, de VS die een groot deel van hun (niet eerlijk verdeelde) rijkdom te danken heeft aan eeuwen slavernij van andere volken, die VS durft zichzelf nog steedste zien als toonbeeld van westerse beschaving.

Op Mondoweiss staat een artikel van Nada Elia1 On vote shaming, and lesser evils waarin ze verklaart waarom ze niet op Harris heeft gestemd (en ook niet op Trump uiteraard). Ze gelooft niet in de belofte van ‘het minste kwaad’.

De VS, onder de leiding van Biden en Harris, hebben sinds 7 oktober 2023 het onvoorstelbare bedrag van 22,76 miljard dollar in militaire ondersteuning naar Israël gestuurd. En dat, schrijft Nada, terwijl er in eigen land een crisis is aan daklozen, en de meeste Amerikanen één doktersrekening verwijderd zijn van faillissement. Dus ja, ook dit astronomische bedrag dat is besteed aan een genocide elders gaat ons aan, zegt ze.

Maar dat is het niet alleen. Het gaat ook om de verloren gegane ethiek: wie zoals zij voor beter onderwijs, tegen seksueel geweld, voor het behoud van de planeet is, kan niet anders dan ook het onrecht meenemen dat de Palestijnen wordt aangedaan.

Aan een genocide is echt niets feministisch

Veel Harris-fans zagen haar als een feministe, omdat ze in bepaalde mate opkomt voor reproductieve rechten zoals abortus. Bij de buren van Nada stond een bord in de tuin met stem alsof het leven van je dochter er vanaf hangt’, waarmee gesuggereerd wordt alsof de levens van Palestijnse vrouwen er niet toe doen bij het stemmen op een presidentskandidaat die miljarden besteedt aan een genocide.

Aan een genocide is echt niets feministisch.

Ook heeft Harris meegedaan aan de leugens over de Palestijnse wandaden, waaronder juist de beschuldiging van seksueel geweld tot de verbeelding sprak. Ook al is er bij al het onderzoek dat heeft plaatsgevonden géén bewijs gevonden dat Hamas zich schuldig heeft gemaakt aan systematisch seksueel geweld.

En Harris is kennelijk vergeten dat deze beschuldigingen wel erg rijmen met de traditionele beschuldigingen destijds aan zwarte mannen die witte vrouwen zouden hebben verkracht, die leidden tot publieke lynchpartijen.

Ging dit over het redden van vrouwen of ging dit over de puurheid van het witte ras?

Mensen die zichzelf progressief durven noemen, maar zich niet verzetten tegen de genocide, zouden zich moeten schamen

Harris noemde de moord op Nasrallah rechtvaardig. De moord waarvoor vier flatgebouwen werden gebombardeerd, met honderden doden, tegen het internationale recht, was kennelijk niet in strijd met haar bewering dat ze vóór de bescherming van burgers was.

Of lukt het haar niet, net zo min als Netanyahu, om Arabische, islamitische of Palestijnse mensen te zien als burgers?

En over de vrijheid van meningsuiting. Onder het nu afgelopen Biden-Harris-regime zijn ettelijke pogingen geweest om censuur en afstraffing in te zetten tegen Amerikanen die kritiek uiten op Israël en de Amerikaanse medeplichtigheid.

Dus is het erg dat Trump nu aan de macht komt?

Het was al erg.

Nada deed niet mee aan het mantra dat het belangrijk was om te kiezen voor het ‘mindere kwaad’. Daar kun je alleen in geloven als de dood van alle mensen die nu zijn omgekomen geldt als ‘minder kwaad’. Mensen van mindere waarde dus.

Nada verklaart dat mensen die zichzelf progressief durven te noemen, maar zich niet verzetten tegen de genocide, zich zouden moeten schamen.

Ik ben het met haar eens.

 

Note:

1   Nada Elia is Palestijns-Amerikaans academica, auteur en activiste over onderwerpen als bevrijdingsbewegingen, dekolonisering, antiracisme, gender, Palestijnse rechten en de BDS-campagne. Haar academisch werk focust op Midden-Oosten, feministische theorie en kritische rassentheorie in de context van kolonialisme, ontheemding en verzet. Haar recente boek is Greater Than the Sum of our parts – Feminism & Palestine (2023)(nvdr).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!