Foto; DeWereldMorgen

Borgerhout: Kiest Groen voor N-VA ondanks overweldigende progressieve meerderheid?

In Borgerhout stemde 70 procent van de kiezers op progressieve partijen. Maar na veertien dagen onderhandelen circuleren er geruchten dat Groen met de rechtse N-VA en Vooruit wil samenwerken. Heeft men geen lessen getrokken uit Gent?

dinsdag 5 november 2024 10:05
Spread the love

 

Iedereen herinnert zich nog de saga in Gent. De Scheldestad stemde links, maar dreigde rechts bestuurd te worden. Daartegen kwamen dagenlang meer dan duizend Gentenaars aan het stadhuis om te protesteren tegen het besluit van ‘Voor Gent’ (VLD en Vooruit) om Groen in te wisselen voor de N-VA.

Het plan werd op een ledencongres van Vooruit weggestemd. Een gelijkaardig dreigt zich nu voor te doen in Borgerhout, deze keer onder initiatief van Groen.

In dit Antwerps district Borgerhout stemden de kiezers overweldigend voor een progressieve coalitie, met de PVDA en Groen als grootste partijen. Samen haalden PVDA, Groen, Team Fouad Ahidar A+ en Vooruit 70 procent van de stemmen. Er was met andere woorden een grote steun van de Borgerhoutse kiezers om het progressieve beleid van de afgelopen jaren richting voort te zetten.

De vorige meerderheid bestond uit Groen, PVDA en Vooruit. Deze keer haalden PVDA en Groen samen iets meer dan 56 procent. Het verderzetten van die vorige coalitie, al dan niet met Vooruit, lag dan ook voor de hand. Maar na twee weken onderhandelingen was er nog geen akkoord.

De reden waarom de gesprekken tussen PVDA en Groen zijn vastgelopen is onduidelijk. Is het omdat er nog over details moeten onderhandeld worden of spelen hier partijpolitieke spelletjes en postjespakkerij mee? Groen, dat nu aan zet is, gaf in elk geval aan dat het met alle partijen wil onderhandelen, dus ook met N-VA.

Weinig kiezers van Groen en van Vooruit zullen het appreciëren mochten hun partij in zee gaan met het rechtse N-VA. De partij van Bart De Wever staat bekend om haar standpunten die haaks staan op progressieve waarden, zoals de aanpak van discriminatie, diversiteit en armoedebestrijding.

Het binnenhalen van N-VA in een Borgerhoutse coalitie zou een fundamentele breuk betekenen met het progressieve karakter van het district en de keuze van de kiezers

De kiezers van Borgerhout hebben juist duidelijk gestemd voor partijen die strijden tegen sociale uitsluiting, voor een inclusief beleid, en tegen islamofobie en andere vormen van uitsluiting.

Het binnenhalen van N-VA in een Borgerhoutse coalitie zou een fundamentele breuk betekenen met het progressieve karakter van het district en de keuze van de kiezers. Het zou het progressieve beleid, waarvoor Borgerhoutenaren kozen, inperken en een opening bieden voor een rechts-conservatieve koers.

Het enige voordeel voor Groen om in zee te gaan met de rechtse N-VA en Vooruit, is dat het dan in aanmerking komt voor de burgemeesterssjerp.

In tegenstelling tot Gent zijn de inwoners van Borgerhout nog niet massaal de straat op gegaan om een rechtse koers te blokkeren. Maar dat kan nog komen. Er is alvast door de organisatie BOEH een open brief/petitie gelanceerd via de sociale media. Die vind je hier.

Het zou in elk geval ongehoord zijn dat de overweldigende keuze voor een progressief beleid zou eindigen in de opname van de N-VA in het bestuur. Hopelijk trekt men voldoende lessen uit Gent.

 

Lees ook: Gemeenteraadsverkiezingen: “In Borgerhout kan wat elders niet kan”

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!