Gent (Foto: Px Fuel)
Opinie -

Wat in Gent gebeurt is een overwinning voor de democratie

Niet Bart en Conner, maar de Gentenaars zelf bepalen hoe hun stad bestuurd wordt.

maandag 28 oktober 2024 10:21
Spread the love

 

De afgelopen dagen heeft men vanop een afstand in de mediapolitieke bubbel zich nogal meewarig uitgelaten over wat er zich in Gent afspeelde. Toen mensen zich spontaan verzamelden om tegen een akkoord met de N-VA te protesteren, klonk het dat Groen in Gent slechte verliezers zouden zijn.

Kleine akkefietjes werden uitvergroot en wie protesteerde tegen de mogelijkheid van een coalitie met de N-VA werd in de Gazet van Antwerpen zelfs vergeleken met de bestormers van het Capitool in de VS. Alsof een coalitie met de N-VA de enige mogelijke coalitie zou zijn en wie dat niet begreep een antidemocraat zou zijn.

Lokale democratie

Maar de mensen die protesteerden waren niet enkel groenen, laat staan antidemocraten. Wat de petitie tegen het akkoord met de N-VA die in een mum van tijd 10.000 ondertekenaars verzamelde vooral duidelijk maakte, is dat er wel degelijk andere opties zijn.

Gent heeft de afgelopen verkiezingen linkser gestemd dan de verkiezingen ervoor. Dat het een rechtser bestuur zou krijgen, zou dus niet het gevolg zijn van een onvermijdelijke democratische logica. Integendeel. Dat zou het gevolg geweest zijn van twee zaken.

Ten eerste waren er persoonlijke strubbelingen die de samenwerking tussen Voor Gent en Groen bemoeilijkten. Maar dat is in veel gemeenten het geval en niet onoverkomelijk, denk maar aan Middelkerke. Zet uw ego aan de kant en zet het belang van Gent op de eerste plaats, zo klonk het bij vele Gentenaars die dag na dag op straat kwamen.

Ten tweede is er het duidelijke plan van Bart De Wever en Conner Rousseau om op zoveel mogelijk plaatsen samen in het bestuur te treden. Het is echter niet aan de partijvoorzitters om te bepalen hoe een stad bestuurd zal worden. Het is de lokale democratie die dat bepaalt.

Belogen

Als je als socialisten een lijst gaat vormen met de liberalen om de groenen buiten te werken en de N-VA binnen te halen, kan je jezelf dan nog wel socialist noemen? Dat was de vraag die voorlag in Gent en die door een meerderheid van Vooruit-leden met ‘neen’ is beantwoord.

In die lokale democratie is een coalitie met de N-VA niet de meest logische. In de eerste plaats omdat kandidaten van Voor Gent tijdens de campagne meermaals hadden aangegeven dat ze een samenwerking met de N-VA niet zagen zitten.

Het is dus ook logisch dat veel kiezers zich belogen voelen. En democratie betekent dat men in dat geval het recht heeft om van zich te laten horen. Dat gebeurde ook, dag na dag. Zondag kwamen er zelfs duizenden mensen op straat, dat is uitzonderlijk. Zo’n betrokkenheid van burgers bij de lokale politiek is bij uitstek een teken van een gezonde democratie.

Die druk heeft aangetoond dat er ook andere opties zijn en heeft voor debat gezorgd, een debat dat binnen Vooruit is uitgedraaid op een duidelijke ‘neen’. Ook dat is een teken van een gezonde democratie: dat partijleden zich kunnen uitspreken.

Emotioneel?

Veel – het woord zegt het zelf – opiniemakers hebben grote moeite om te begrijpen hoe het kan dat burgers onafhankelijk van hen op een geïnformeerde manier betrokken raken bij politieke besluitvorming. Bart Eeckhout heeft het vandaag in De Morgen over hoe een emotionele afkeer van de N-VA het gewonnen zou hebben van de ratio.

Emotie en ratio gaan in de politiek echter altijd samen. Er zijn goede rationele gronden waarom zo veel Gentenaars geen coalitie met de N-VA willen. Rousseau mag dan wel een mail sturen naar alle leden van Vooruit om hen uit te leggen hoe progressief het akkoord wel niet is. Die leden – zo blijkt – zijn in staat om zelf te lezen.

Je kan nog zo veel keer met woorden als warm en sociaal gooien, als uit de begrotingsplannen blijkt dat je gaat besparen, er niet duidelijk wordt gemaakt hoe dat zal gebeuren en je dat beleid laat vormgeven door N-VA-schepenen, dan weet elke socialist dat dit geen links beleid betekent.

Druk werkt

Wat vooral op het spel staat is de houding ten opzichte van het middenveld. Gent heeft een traditie waarin bestuurd wordt in samenwerking met tal van burgers die zich organiseren in allerhande verenigingen. Dat staat haaks op de nauwe invulling van democratie die bij de N-VA dominant is.

Het is precies dat middenveld dat het voortouw heeft genomen in het protest en ook in de praktijk aangetoond heeft dat het democratisch proces niet hoeft te stoppen na de verkiezingen. Dat het middenveld die rol kan spelen is essentieel, niet enkel voor Gent, maar voor heel België.

Ook op federaal niveau staat Vooruit voor een belangrijke keuze. Kiest men ervoor om het kader dat de N-VA en de MR opleggen te accepteren, het sociaal gelaat van een rechtse regering trachten te zijn? Of kiest men ervoor om samen met dat middenveld aan te tonen dat er ook een ander, progressief beleid mogelijk is,

Op dit moment lijkt men binnen de partijtop van Vooruit voor de eerste optie te kiezen, maar als er iets is dat we kunnen leren uit wat er gisteren in Gent gebeurde is dat onder druk alles vloeibaar wordt. Als mensen, georganiseerd in vakbonden, milieubeweging en middenveldorganisaties, betrokken raken en zich mengen, kan wat altijd onmogelijk leek mogelijk worden.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!