Bron: Alexlmx via Canva.com

Waarom vrouwen vanaf 20 oktober gratis werken

In België verdienen vrouwen gemiddeld 20 procent minder dan mannen, wat hen dwingt om symbolisch de rest van het jaar gratis te werken. Dit fenomeen werd op 20 oktober gemarkeerd door Unequal Pay Day, een initiatief van de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant, die aandacht vraagt voor de aanhoudende loonkloof en de noodzaak van gelijke beloning voor gelijk werk.

maandag 21 oktober 2024 16:19
Spread the love

 

Anno 2024 kunnen we in België nog steeds niet zeggen dat vrouwen even veel verdienen als mannen. Gemiddeld bedraagt de hardnekkige loonkloof zelfs 20 procent blijkt uit de loonkloofcijfers 2024 van het instituut voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Hierin loopt België achter op de rest van Europa, gemiddeld was in 2023 de loonkloof tussen mannen en vrouwen in heel Europa namelijk 13 procent. Enkel Luxemburg heeft de loonkloof volledig kunnen dichten.

Oorzaken

Waarom dit verschil in loon tussen mannen en vrouwen zo hoog blijft heeft verschillende redenen. Ten eerste werken vrouwen vaker deeltijds dan mannen. In België werken vier op de tien vrouwen deeltijds, terwijl dit slechts bij één op de tien mannen het geval is.

Vaak komt de keuze voor vrouwen om deeltijds te werken door de extra zorgtaken die zij op zich nemen voor hun gezin of andere familieleden. Zo hebben ongelijke taakverdelingen tussen mannen en vrouwen binnen het gezin direct een effect op de loonkloof.

Vrouwen kiezen vaak voor deeltijdwerk door extra zorgtaken voor hun gezin of familie

Vervolgens worden beroepen waar gemiddeld meer vrouwen werken dan mannen minder goed betaald dan de beroepen waar mannen de meerderheid vormen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zorg, het onderwijs en de kinderopvang waar vrouwen oververtegenwoordigd zijn en de lonen traditioneel lager liggen.

In de kinderopvang zijn zelfs 98 procent van de werknemers vrouw, en het gemiddelde brutoloon in deze sector bedraagt 2.567 euro. Daartegenover verdienen werknemers in de petrochemie, waar meer mannen werken, gemiddeld meer dan 6.000 euro brutoloon.

Hiernaast hebben vrouwen ook nog steeds last van het zogenoemde ‘glazen plafond’. Dit houdt in dat vrouwen veel minder doorstromen naar hogere functies dan mannen. In België is bijvoorbeeld slechts één op de drie managers een vrouw. Hiervoor stelt ZIJkant dat het moederschap weer een belangrijke rol speelt. Zo geven werkgevers liever geen promotie aan een vrouw als ze verwachten dat zij eventueel zal uitvallen door zwangerschap.

Mannen krijgen vaker een salarisverhoging wanneer ze erom vragen dan vrouwen

Tot slot lijken er nog twee sociaal-maatschappelijke factoren mee te spelen in de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Zo krijgen mannen vaker opslag als zij hierom vragen bij hun werkgever dan vrouwen. Dit zou niet enkel komen doordat mannen vaker zelfverzekerd en mondiger zijn dan vrouwen, maar ook omdat (mannelijke) leidinggevenden meer vertrouwen hebben in mannen dan.

Daarnaast speelt ook een gebrek aan transparantie over loon een rol. Volgens onderzoek van Ipsos heeft namelijk 60 procent van de vrouwen geen idee van het loon van hun collega’s in andere functies. Dit maakt het lastig om lonen te vergelijken en om promotie te vragen.

Acties op 24 oktober

Op 24 oktober moedigt ZIJkant iedereen aan om deel te nemen aan de straatacties in Brussel en Gent. De actie start ’s ochtends vroeg bij station Brussel-Centraal en verhuist later naar station Gent-Sint-Pieters, waar voorbijgangers tips krijgen om de loonkloof in hun eigen leven aan te pakken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!