Overweldigende meerderheid van de wereld erkent de staat Palestina. UN Photo
The Cradle, and

Historisch: Palestina erkend als staat door VN-Algemene Vergadering

Palestina zat op 10 september voor het eerst mee aan tafel bij de VN-lidstaten tijdens de eerste zitting van de 79e Algemene Vergadering in New York. “Dit is een historisch moment”, verklaarde Riyad Mansour, permanent waarnemer voor Palestina bij de VN achter zijn bordje 'State of Palestine' vanop zijn vaste zetel tussen Sri Lanka en Soedan.

donderdag 19 september 2024 12:49
Spread the love

 

Israël lijdt een zoveelste zware diplomatieke nederlaag door de erkenning van Palestina als staat en als VN-lidstaat. De genocide in Gaza heeft een onomkeerbaar proces in gang gezet van delegitimering ingezet van het zionistische project in Israël.

Toelichting bij deze vertaling

De VN-Algemene Vergadering verenigt alle 193 VN-lidstaten en komt elk jaar samen in september tot december. Resoluties van de VN-Algemene Vergadering hebben geen bindende kracht, in tegenstelling tot de Resoluties van de VN-Veiligheidsraad.

In de VN-Veiligheidsraad zetelen vijf permanente leden: Frankrijk, Groot-Brittannië, China, Rusland en de VS. Een neen-stem van één van hen volstaat om elke beslissing te weerhouden (het befaamde ‘vetorecht’). Daarnaast zetelen er tien andere VN-lidstaten zonder vetorecht, die telkens een mandaat van twee jaar krijgen. Voor het ogenblik zijn dat Albanië, Brazilië, Ecuador, Gabon, Ghana, Japan, Malta, Mozambique, de Verenigde Arabische Emiraten en Zwitserland.

In feite zijn het alleen nog de VS die met hun vetorecht verhinderen dat Israël wordt verplicht VN-Resoluties en het internationaal recht te respecteren. De overgrote rest van de wereld erkent de genocide in Gaza. Ook al hebben de Resoluties van de VN-Algemene Vergadering geen afdwingbaar karakter, ze zijn wel zeer politiek symbolisch voor de veranderende wereld.

Israël poogde tevergeefs de erkenning door de VN-Algemene Vergadering van Palestina als staat te verhinderen met het argument van de Hamas-aanval van 7 oktober, maar dat argument slaat niet aan, om begrijpelijke redenen.

Dit argument negeert immers 76 jaar bezetting en kolonisatie, de schending van tientallen VN-Resoluties en de brutale moordpartijen van de bezetting, die aan 7 oktober voorafgingen.

Een historische primeur

De vaste plaats van Palestina als erkende VN-lidstaat werd goedgekeurd door de voorzitter van de VN-Algemene Vergadering Philemon Yang. “Dit is niet slechts een procedurele kwestie. Dit is een historisch moment voor ons”, zei de Egyptische VN-ambassadeur Osama Mahmoud Abdelkhalek Mahmoud.De VN-ambassadeur van Israël heeft de erkenning van Palestina bij de VN-lidstaten scherp veroordeeld.

Riyad Mansour, Vn-ambassadeur van Palestina. UN Photo

“Elke beslissing of actie die de status van de Palestijnen verbetert, hetzij in de VN-Algemene Vergadering of bilateraal, is momenteel een beloning … voor terrorisme in het algemeen en de terroristen van Hamas in het bijzonder”, zei Jonathan Miller, plaatsvervangend VN-ambassadeur van Israël.

In mei stemde de VN-Algemene Vergadering reeds met een overweldigende meerderheid voor een heroverweging van het volledige lidmaatschap van Palestina. Deze resolutie verleende Palestina ook extra participatierechten. Israël veroordeelde ook toen deze stemming.

De VS spraken op 18 april hun veto uit over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad over de erkenning van Palestina als volwaardige VN-lidstaat. Dit nadat de Palestijnse regering (PA) in Ramallah zijn vastgelopen aanvraag voor lidmaatschap, die reeds in 2011 was ingediend, opnieuw had voorgelegd.

Een VN-Veiligheidsraad-resolutie was ingediend door Algerije met brede steun van twaalf lidstaten van de Veiligheidsraad die voor de resolutie stemden, waaronder Japan, Frankrijk, Zuid-Korea, Slovenië, Rusland en China. Zwitserland en Groot-Brittannië onthielden zich.

De VS-regering heeft altijd het standpunt ingenomen dat een Palestijnse staat alleen tot stand kan komen door middel van een directe overeenkomst tussen Israël en de Palestijnen, en dat het de oprichting van een Palestijnse staat zou steunen als onderdeel van een onderhandelde regeling.

Het Israëlische parlement stemde echter begin 18 juli tegen de oprichting van een Palestijnse staat, inclusief een eigen staat als onderdeel van een toekomstig vredesakkoord.

Eind mei erkenden verschillende landen Palestina als staat, waaronder Spanje, Noorwegen en Ierland, terwijl de kritiek op Israëls genocidecampagne in Gaza toenam.

Israël trok in augustus de diplomatieke erkenning van acht Noorse diplomaten in. In juni gaf Israël toestemming voor vijf illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever en keurde sancties goed tegen de Palestijnse Autoriteit, waarbij het Israëlische ministerie van Financiën deze stap openlijk voorstelde als vergelding voor de internationale erkenning van Palestina als staat.

“Het Veiligheidskabinet gaf toestemming voor één buitenpost voor elk land dat Palestina eenzijdig als staat erkent”, zei minister van Financiën Bezalel Smotrich toen.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, dreigde onlangs om de Palestijnse Autoriteit “te breken en te ontbinden” als het verder gaat met diplomatieke onderhandelingen bij de VN om een einde te maken aan Israëls illegale bezetting van de Westelijke Jordaanoever en een Palestijnse staat op te richten.

 

Palestine takes seat at UN General Assembly in ‘historic first’ werd vertaald door Ann Dejaeghere.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!