Een van de aanwezige organisaties is Hand in Hand tegen Racisme. In een interview benadrukt medewerker Nyanchama Okemwa, dat het tijd is voor actie.
“White saviorism is passé”, stelt ze. “White saviorism verleent automatisch de white savior het privilege van superioriteit, terwijl de ander eeuwig dankbaar moet zijn”, zegt de afro-feministe en dekolonisatie-expert.
Okemwa wijst erop dat we te veel reageren op neoliberalen en extreemrechts. “Zij capteren onze termen en vervormen deze om ze tegen ons te gebruiken. Waarom moeten wij ons verantwoorden met ‘ik ben niet woke?’ Ik ben wel woke! En zelfs als ik nu ga slapen, zal ik nooit vergeten wat ik zag toen ik wakker was.”
Volgens Okemwa moeten we stoppen met voortdurend reageren op wat anderen zeggen en in plaats daarvan ons eigen narratief en verhaal naar voren brengen. “We moeten ageren met ons eigen verhaal”, benadrukt ze.
“We moeten ageren met ons eigen verhaal”
Ludo De Brabander van Vrede vzw zal ook aanwezig zijn op de parade. In een interview bespreekt hij de extra militaire uitgaven en de besparingen op de sociale zekerheid, en wijst hij op het gevaar van de normalisering van extreemrechts.
“Het beleid volgt deze extreemrechtse normen en waarden”, zo zegt hij. “Dit zorgt ervoor dat mensen steeds meer op zichzelf gericht raken, waardoor het wij-én-zij-gevoel toeneemt en de solidariteit verdwijnt.”
“Het is belangrijk om de straat op te komen om onze ware normen en waarden van solidariteit, gelijkheid en menselijkheid te verdedigen.”
Verrechtsing
En dat is precies waar het Groot Verzet zich op richt: verzet tegen de opkomst van extreemrechts. Op 9 juni 2024 stond Vlaams Belang op het punt de grootste partij te worden, en ook bij de Europese verkiezingen doen extreemrechtse partijen het bijzonder goed. Nu staan de lokale verkiezingen voor de deur.
Met de opkomst van extreemrechts zagen we het hele politieke landschap, met retoriek en al, naar rechts kantelen. Zodanig dat door het gevoerde beleid mensen uit de boot vallen, buiten de boot worden geduwd.
“Een steeds minder sociaal beleid”
Hart boven Hard constateerde de verrechtsing in het beleid al geruime tijd en startte in 2023 de campagne van het Groot Verzet. Ik spreek met Fred Libert van Hart boven Hard, die me vertelt over deze kanteling: “Het betekent een steeds minder sociaal beleid vanuit onze politiek, waarbij er minder aandacht is voor mensen.”
Hij wijst ons op de eerste nota’s die naar buiten komen, waaruit blijkt dat burgers eigenlijk de dupe zullen zijn van de besparingspolitiek. “Als collectief zullen we verarmen.”
Terwijl we tijdens de COVID-crisis hebben gezien hoe belangrijk de zorg is, gaat er nu flink op de zorg worden bespaard, zo stelt hij als voorbeeld.
“Wij geloven dat het anders kan”
Volgens Libert moeten we ons richten op “de juiste zaken en het geld effectiever investeren”. En dan gaat het juist wel om de zorg, om investeringen in openbare diensten, maar ook in de klimaatproblematiek.
Dit is waarom zij op 22 september de straat op komen. “Wij geloven in een alternatief. Wij geloven dat het anders kan.”
Verschillende middenveld organisaties
Het geloof in een alternatief verenigt alle organisaties die zondag de straat op zullen komen. “Het zijn middenveldorganisaties die misschien verschillende focusgebieden hebben, maar het eens zijn over belangrijke kernpunten: een solidaire maatschappij, verzet tegen besparingspolitiek, en aandacht voor mensen.”
En dat is wat zij op 22 september willen laten zien, stelt Libert: “kijk, wij zijn met velen, we staan voor elkaar klaar, ook al lijkt het soms alsof we af en toe op eilandjes werken. Wij zijn samen.”
“Om duidelijk te maken dat wij een stem hebben die veel luider kan klinken dan sommige beleidsmakers denken.” En dan is deze zondag, 22 september nog maar het begin.
De parade zal beginnen bij het Noordstation (Koning Albert 2-laan) en begint om 14:00.