Dit besluit volgt op een uitspraak van de vrederechter, waarin is bepaald dat de studenten de bezetting moeten beëindigen. Bij overtreding dreigen boetes van 250 euro per persoon per dag. Desondanks blijven de studenten vastberaden. “De universiteit mag ons recht op protest dan hebben geschonden, maar dat zal ons niet tegenhouden om op andere manieren actie te voeren.”
Na een derde rechtszaak die de KU Leuven tegen haar eigen studenten aanspande, oordeelde de vrederechter dat de bezetters het gebouw uiterlijk maandag 16 september moeten verlaten. “Door het rechtssysteem op deze manier te misbruiken, probeert de universiteit onze kritiek het zwijgen op te leggen en het recht op vreedzaam protest te onderdrukken.
Bovendien leggen ze hun personeel en studenten juridische en financiële lasten op, terwijl ze met genoegen miljoenen euro’s aannemen om onderzoek te verrichten samen met Israëlische universiteiten. Opnieuw kiezen ze de kant van de onderdrukker in plaats van de onderdrukten”, zeggen de actievoerders.
Op zaterdag komen een 100-tal studenten, personeelsleden, professoren en sympathisanten een laatste keer bijeen in het Shaimaa-college (De Valk 3) voor een solidariteitsactie en een gezamenlijke verklaring. “We zullen blijven eisen dat de KU Leuven aan de juiste kant van de geschiedenis staat en een actieve rol speelt in het stoppen van de genocide en onrecht in Palestina. Wij moeten misschien De Valk 3 verlaten, maar er zijn talloze andere manieren waarop wij actie kunnen voeren voor een academische boycot.”