Foto: Artsen Zonder Grenzen
Artsen Zonder Grenzen

Gaza: Artsen Zonder Grenzen opent veldhospitaal voor evacuatie Al Aqsa-ziekenhuis

Na een evacuatiebevel van de Israëlische strijdkrachten en een explosie vlakbij het Al Aqsa-ziekenhuis in Gaza, zijn bijna 650 patiënten het ziekenhuis ontvlucht. Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft een veldhospitaal geopend en is begonnen met de opvang van de eerste patiënten, ondanks ernstig gebrek aan voorraden. 'Veldhospitalen zijn geen oplossing, maar een laatste redmiddel als antwoord op Israëls ontmanteling van het gezondheidszorgsysteem', aldus AZG. Ze roepen op om de laatste overgebleven ziekenhuizen in Gaza te beschermen.

woensdag 28 augustus 2024 12:06
Spread the love

 

Al meteen staat het veldhospitaal in Deir Al Balah al onder enorme druk, omdat de andere overgebleven ziekenhuizen bedreigd worden en de toegang tot voorraden extreem beperkt is. Dit veldhospitaal was ontworpen om complementair te zijn en ondersteuning te bieden aan andere grotere ziekenhuizen, zoals Al Aqsa. Maar toen de frontlinie het Al Aqsa-ziekenhuis op zondag snel naderde, zijn veel patiënten gevlucht uit angst voor hun leven. Zonder ziekenhuizen als Al Aqsa en Nasser in Khan Younes zullen veldhospitalen moeite hebben om te voldoen aan de dringende en overvloedige medische behoeften:

27 augustus, 2024 – Terwijl honderden patiënten het Al Aqsa ziekenhuis evacueerden en steeds minder ziekenhuizen functioneel zijn, opende AZG voortijdig het veldhospitaal en begon met het accepteren van de eerste patiënten. Foto: Artsen Zonder Grenzen

“De ontmanteling van de gezondheidszorg in Gaza door de Israëlische strijdkrachten heeft een cumulatief effect. Elke ontmantelde gezondheidszorgstructuur verhoogt de druk op de overgebleven structuren en vermindert de toegang van mensen tot gezondheidszorg. Zonder een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren is het idee van een echte medische humanitaire respons een illusie”, verklaart Juliette Seguin, MSF Noodhulp Coördinator.

Op zondag 24 augustus, voordat er een evacuatiebevel werd uitgevaardigd in de buurt van het Al Aqsa ziekenhuis, werden er ongeveer 650 patiënten verzorgd en honderden anderen zochten hun toevlucht op het ziekenhuisterrein. Vandaag is het Al Aqsa ziekenhuis bijna onherkenbaar.

Foto: Artsen Zonder Grenzen

“Het ziekenhuis ziet er echt leeg uit. Vóór het evacuatiebevel en de explosies was het zo druk in het ziekenhuis dat patiënten soms op de grond moesten worden behandeld. Patiënten stonden overal, vaak in de rij voor het ziekenhuis, wanhopig op zoek naar zorg”, vertelt Dr. Sohaib Safi, plaatsvervangend medisch coördinator voor AZG in Gaza. “De sfeer is er een van angst vanwege de dreiging. We zijn verschillende patiënten tegengekomen met brandwonden, gecompliceerde wonden en mensen die geamputeerd moesten worden. Deze gevallen zijn waarschijnlijk het topje van de ijsberg – we weten dat er nog veel meer mensen zijn die dringend zorg nodig hebben en het ziekenhuis niet kunnen bereiken”.

Ontheemden die schuilen rond het ziekenhuis zijn aan de orde van de dag; de meerderheid van de Palestijnen in Gaza is sinds oktober meerdere keren ontheemd geraakt en de zogenaamde ‘humanitaire zone’ die door Israël is aangewezen, is aanzienlijk kleiner geworden. Officieel is er slechts 41 vierkante kilometer voor 1,9 miljoen mensen die niet als actieve gevechtszone is aangewezen. De zogenaamde humanitaire zone is echter ook routinematig gebombardeerd, waardoor mensen voor onmogelijke dilemma’s komen te staan over hoe ze het beste kunnen overleven in Gaza.

Maandenlang hebben bevoorradings- en medische teams van AZG gewerkt aan de oprichting van dit veldhospitaal, waarbij de opening herhaaldelijk werd uitgesteld vanwege de voortdurende problemen om essentiële voorraden Gaza binnen te krijgen. Nu de dreiging voor het Al Aqsa ziekenhuis echter toeneemt, restte AZG-teams geen andere keuze dan het veldhospitaal, dat een paar kilometer ten westen ligt, voortijdig te openen. ​

Foto: Artsen Zonder Grenzen

“Geen enkel aantal veldhospitalen zal een functioneel gezondheidszorgsysteem in Gaza vervangen. Dit is het laatste redmiddel om dringend noodzakelijke medische zorg te bieden. Maar het is echt een druppel op een gloeiende plaat – terwijl de façade van een staakt-het-vuren keer op keer wordt gepresenteerd, vermindert het vermogen om menselijk leven in Gaza in stand te houden”, legt Dr. Sohaib uit. Ondanks de enorme uitdagingen op het gebied van bevoorrading en toegang, wordt er een tweede veldhospitaal opgezet op dezelfde locatie.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn nu 20 van de 36 ziekenhuizen in Gaza niet functioneel, en tijdelijke structuren zoals veldhospitalen missen de capaciteit voor geavanceerde chirurgische zorg en vele andere levensreddende benodigdheden om patiënten in kritieke toestand of met langdurige medische aandoeningen te behandelen. In de afgelopen 11 maanden hebben AZG-teams 14 medische structuren in de Gazastrook moeten verlaten.

De afgelopen 11 maanden hebben duidelijk aangetoond dat er zonder een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren geen zinvolle medische humanitaire hulp kan zijn. AZG roept alle strijdende partijen op om de laatste overgebleven ziekenhuizen in Gaza te respecteren en te beschermen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!