Foto: Gage Skidmore/CC BY-SA 2:0
Analyse -

Kamala Harris spreekt over vrijheid, maar legt Palestijnse stemmen het zwijgen op

Kamala Harris presenteert zichzelf als de verdediger van vrijheid en vooruitgang tegenover Trump die terug in de tijd wil. Ondertussen confronteert de groeiende beweging tegen de wapenleveringen aan Israël de Democratische Partij met de waarden die ze pretendeert te verdedigen.

vrijdag 23 augustus 2024 15:52
Spread the love

 

“Ik zal altijd opkomen voor Israëls recht om zichzelf te verdedigen en ik zal altijd Israëls vermogen om zichzelf te verdedigen verzekeren.” Zo sprak de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris in wat volgens VRT-correspondent Björn Soenens “de speech van haar leven” was.

Vrijheid …

Met haar speech trekt Harris de presidentscampagne op gang waarin ze het opneemt tegen de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Ze betrad het podium op de tonen van ‘Freedom‘ van Beyoncé. Daarmee is meteen de toon van de campagne gezet.

Harris presenteert zichzelf als de kandidaat die opkomt voor vrijheid en vooruitgang

Harris presenteert zichzelf als de kandidaat die opkomt voor vrijheid en vooruitgang tegenover Trump die terug in de tijd wil: voor de vrijheid van vrouwen om te beschikken over hun eigen lichaam, voor de vrijheid van vereniging in vakbonden, voor het respecteren van vrije verkiezingen.

In scherp contrast met de glitter en glamour die Harris’ boodschap kracht moeten bijzetten, staan echter de harde beelden van de genocide in Gaza die de wereld rondgaan. Die genocide wordt namelijk mee mogelijk gemaakt door de steun van de Verenigde Staten van Amerika, met Harris als vice-president.

De Democratische presidentskandidaat probeert de gemoederen te bedaren door te stellen dat ze “hard werkt voor een wapenstilstand”, maar ondertussen blijft de VS wel gewoon wapens leveren aan Israël. De hypocrisie komt des te duidelijker naar voren nu binnen en buiten de Democratische Conventie onder de slogan ‘Not another bomb‘ een beweging groeit, die eist dat de wapenleveringen worden stopgezet.

… voor wie?

Bijzonder pijnlijk zijn de beelden van deelnemers aan de Democratische Conventie die letterlijk hun oren sluiten wanneer activisten de namen van door Israël vermoorde Palestijnse kinderen voorlezen. Ondertussen worden pro-Palestijnse afgevaardigden die de Conventie probeerden bij te wonen geweerd.

Van onderen uit werd een campagne uit de grond gestampt die eiste dat er naast een Israëlische spreker op z’n minst ook een Amerikaans-Palestijnse spreker zou worden toegelaten op de Conventie. Die eis werd niet ingewilligd.

Wellicht heeft de invloed van The American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) daar iets mee te maken. Dat is een invloedrijke lobbygroep die grote sommen geld investeert in de campagne van zowel de Democratische als de Republikeinse Partij met als doel steun voor Israël te verzekeren.

Hoop

De genocide in Gaza brengt zo de zwakte van de Democratische campagne aan het licht. Men wil zich profileren als vijand van extreemrechts, maar steunt de extreemrechtse regering in Israël. Men spreekt over vrijheid, maar legt Palestijnse stemmen het zwijgen op.

Als het erop aankomt, weegt ook in de Democratische Partij de stem van rijke donoren zwaarder door dan die van burgers die zich op een democratische manier organiseren om deel te nemen aan het politieke proces.

Een verkiezingsoverwinning van Trump zou op veel vlakken een ramp zijn, maar de horizon van de progressieve beweging moet verder reiken dan het afwenden van dat gevaar. De hoop op echte verandering komt niet van Harris, maar van de groeiende beweging die de Democratische Partij confronteert met de waarden die ze pretendeert te verdedigen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!