Drie jaar nadat de Taliban Afghanistan weer in handen kregen, is het toerisme naar het land stilaan weer aan het boomen. Volgens persagentschap AP kwamen er in 2021 nog maar 691 toeristen naar Afghanistan. In 2023 was dat aantal al gestegen naar 7.000.
Is het moreel correct om je vakantiegeld te spenderen aan een trip naar een land waar een terroristische groepering regeert
Vakantie Afghanistan: moreel correct?
Een terroristische partij die zich gastvrij openstelt naar (westerse) toeristen, met een levensstijl die ze zelf zo hard verguizen, kan alleen maar uit zijn op geld. De vraag aan die westerse toeristen is dan ook of het moreel correct is om je vakantiegeld te spenderen aan een trip naar een land waar een terroristische groepering regeert.
Afghanistan is natuurlijk een prachtig land en zou een perfecte toeristische plaats kunnen zijn. Alleen wordt de pracht en praal al drie jaar lang overschaduwd door de Taliban die de vrijheid en rechten van vrouwen volledig hebben vernietigd.
Ik kan niet zwijgen wanneer ik zie dat degenen die ons land hebben verwoest, worden geaccepteerd
Normalisering Taliban
Het opkomende toerisme naar Afghanistan lijkt een nieuwe stap te zijn richting de normalisering van de Taliban. Ik, als Afghaanse vrouw die vecht voor de toekomst van mezelf en van alle andere vrouwen van wie alles is afgenomen, kan niet zwijgen wanneer ik zie dat degenen die ons land hebben verwoest, worden geaccepteerd.
De economische en humanitaire crisis heeft miljoenen mensen in de miserie gestort, terwijl de rechten van vrouwen en minderheden ernstig onder druk staan. Voor mij, en vele anderen in de Afghaanse gemeenschap, is deze situatie zowel verontrustend als pijnlijk.
Ik weet hoe moeilijk het is om te overleven in een land waar je als meisje geen stem hebt. Vanaf je geboorte weet je welke weg je moet volgen en dat je bestemd bent om huisvrouw te worden. Vroeger hadden deze meisjes nog enige hoop dat, als ze hard genoeg vochten, ze toch iets konden bereiken en hun eigen baas konden zijn. Afghanistan maakte enige vooruitgang op vlak van vrouwenrechten, totdat de Taliban het land verwoestten en met hun onmenselijkheid alle hoop van alle vrouwen in de as legden.
De internationale gemeenschap moet verder kijken dan politieke belangen en zich richten op humanitaire hulp en de bescherming van mensenrechten
Zo is er nog altijd een verbod op onderwijs voor meisjes, is het verplicht een boerka te dragen, is er een beperkte bewegingsvrijheid als je niet begeleid wordt door een man en kunnen vrouwen enkel in de gezondheidszorg en het onderwijs tewerkgesteld worden. Bovendien gebruikt (lees: misbruikt) de Taliban religie om gender-apartheid in te voeren.
Afghaanse vrouwen uitgesloten bij VN-conferentie
Een conferentie van de Verenigde Naties in het Qatarese Doha bracht in juni verschillende wereldleiders, beleidsmakers en vertegenwoordigers van Afghaanse gemeenschappen samen. Het doel was om een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen voor een stabiele en vreedzame toekomst voor Afghanistan.
Ondanks de goede bedoelingen, is het moeilijk om niet cynisch te zijn. Het was de bedoeling dat in de conferentie de focus lag op inclusie en dialoog. In plaats daarvan werden Afghaanse vrouwen buitengesloten, waardoor de Taliban het gevoel van acceptatie kregen. De VN spraken over de toekomst van een land met de mensen die datzelfde land hebben verwoest.
Ik zie mijn rol als schrijfster in België om een brug te slaan tussen mijn geboorteland en mijn huidige woonplaats
Het frustreert me als Afghaanse vrouw om dit te moeten zien gebeuren. Ik zie mijn rol als schrijfster in België om een brug te slaan tussen mijn geboorteland en mijn huidige woonplaats. Het is mijn plicht om de verhalen en ervaringen van de Afghaanse mensen naar voren te brengen, om de wereld te herinneren aan hun veerkracht en strijd.
Diepe angst
De toekomst van Afghanistan hangt af van een gezamenlijke inspanning. De internationale gemeenschap moet verder kijken dan politieke belangen en zich richten op humanitaire hulp en de bescherming van mensenrechten. Als we werkelijk een verschil willen maken, moeten we luisteren naar de stemmen van de Afghanen zelf en hen de ruimte geven om hun eigen toekomst vorm te geven.
Er is hoop, maar ook een diepe angst voor herhaling van het verleden.
© 2024 StampMedia / Fatima Noori