Andrew Tate (Foto: James Tamim / CC BY 3.0)
Analyse -

Wie is Andrew Tate echt?

Terwijl Andrew Tate zichzelf in de markt zet als succesvol influencer die jonge mannen wil helpen om hun leven in handen te nemen, maakt hij in werkelijkheid misbruik van hun onzekerheid om hen in te schakelen in een duister netwerk van georganiseerde misdaad. Op die manier is hij de verpersoonlijking van de extreemrechtse dreiging.

woensdag 14 augustus 2024 16:30
Spread the love

 

Na de steekpartij in Southport was Andrew Tate één van de eersten die het valse nieuws verspreidde dat de dader een “migrant zonder papieren” was die “met de boot” zou zijn aangekomen in Groot-Brittannië. Hij heeft daarmee een grote verantwoordelijkheid in de recente uitbraak van racistisch geweld.

Jonge mannen in de VS hebben meer vertrouwen in Andrew Tate dan in Joe Biden

De invloed van Tate kan moeilijk onderschat worden. Zijn video’s op TikTok zijn meer dan 11 miljard keer bekeken en in de VS blijken jonge mannen vaker vertrouwen in hem te hebben dan in president Joe Biden. Vanwaar deze bekendheid?

Aandacht

Tate, geboren in de Verenigde Staten maar opgegroeid in het Verenigd Koninkrijk, begon zijn carrière als professionele kickbokser. In 2016 nam hij deel aan het programma Big Brother. Nadat een video naar buiten kwam waarin hij een vrouw met een riem sloeg en op sociale media liet verstaan dat hij geweld tegen vrouwen gerechtvaardigd vond, werd hij uit het programma gezet.

De controverse leverde hem echter heel wat aandacht op, waar hij handig gebruik van maakte om zijn carrière als influencer te starten. Tate werpt zichzelf op als rolmodel voor jonge, onzekere mannen. In zijn video’s legt hij hen uit hoe ze net als hij succesvol kunnen worden, wat bij hem concreet betekent: veel geld hebben en naar bed gaan met veel vrouwen.

In het wereldbeeld van Tate is alles een machtsspel

Zo richtte hij het online platform op, The Hustler’s University, waar men tegen een maandelijkse betaling cursussen kan volgen om snel rijk te worden. Tate gebruikt zijn eigen rijkdom als bewijs van het feit dat zijn methode werkt, maar die is vooral gebaseerd op het misbruik maken van wie zijn methode volgt. Met het geven van financiële beloningen aan leden die nieuwe abonnees aanbrachten, leek het hele platform verdacht sterk op een piramidespel.

Geld, seks, macht

Onderdeel van het platform was het zogenaamde PHD (Pimpin’ Hoes Degree)-programma, dat gericht was op het onderwijzen van technieken voor het verleiden en manipuleren van vrouwen. Uit een documentaire van de BBC blijkt hoe Tate mannen die het programma volgen ertoe aanzet zich te richten op kwetsbare vrouwen en hen vervolgens tot sekswerk te dwingen.

Het piramidespel is de perfecte metafoor voor extreemrechts

Naast inzicht in zijn criminele activiteiten, biedt de BBC-documentaire ook inzicht in het gestoorde wereldbeeld van Tate waarin alles gezien wordt als een machtsspel. Hij wil enkel met de journalist praten als die een doos met chocolade voor hem brengt. Wanneer hij seks heeft met een vrouw fluistert hij ‘money’ in haar oor om de connotatie tussen seks en geld in haar hoofd te versterken.

Tate is naar buiten toe het gezicht van het programma, maar het brein erachter is dat van Miles Sonkin. Sonkin was in het verleden betrokken bij verschillende sektes en geëngageerd in het verspreiden van extreemrechtse ideologie. De bekendheid van Tate komt daarbij goed van pas.

Piramideschema

Terwijl Tate zichzelf in de markt zet als succesvol influencer die jonge mannen wil helpen om hun leven in handen te nemen, maakt hij in werkelijkheid misbruik van hun onzekerheid om hen in te schakelen in een duister netwerk van georganiseerde misdaad. Op die manier is hij de verpersoonlijking van de extreemrechtse dreiging.

Het is niet alleen belangrijk om hem in praktische zin te ontmaskeren als oplichter. Minstens even belangrijk is het om zijn ideologie te ontmaskeren die zegt dat je zelf enkel sterker kan worden door anderen neer te trappelen, als één die er enkel toe kan leiden dat je op een bepaald moment zelf vertrappeld wordt.

Het ontbreken van eigenwaarde wordt ingevuld door neer te kijken op anderen

In zekere zin is het piramideschema dat hij heeft opgezet de perfecte metafoor voor de extreemrechtse ideologie. In plaats van in te zien te worden opgelicht door de persoon bovenaan de piramide, worden alle deelnemers aangezet om mensen onder hen leeg te zuigen, tot er niemand meer gevonden kan worden om leeg te zuigen en het hele schema instort.

Eigenwaarde

Het gaat in het extreemrechtse piramideschema niet enkel om geld, maar ook om een gevoel van eigenwaarde. Het ontbreken daarvan wordt op een valse manier ingevuld, doordat men zich superieur gaat voelen ten opzichte van in eerste instantie vrouwen of migranten en uiteindelijk een brede waaier van maatschappelijk achtergestelde groepen.

Het is één opdracht om te tonen hoe die aanpak enkel kan falen, maar in een wereld waarin veel jongeren kampen met gevoelens van zinloosheid, is het net zo belangrijk om er een alternatief tegenover te stellen. Daar ligt een grote uitdaging voor iedereen die iets wil doen aan de populariteit van extreemrechts bij jongeren: hen positieve inspiratie geven om hun leven in handen te nemen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!