Foto: Extinction Rebellion Belgium
Extinction Rebellion Belgium

Wouter Mouton viseert Belgische hoofdzetel Total met anti-EACOP-actie

België’s meest actieve klimaatactivist Wouter Mouton (Extinction Rebellion) voerde woensdag 7 augustus een geweldloze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid aan de hoofdzetel van de oliegigant Totalenergies in Brussel. Hij besmeurde de glazen wand op een spectaculaire manier met rode verf en ging ervoor staan met een bord met een korte boodschap. Daarmee wil hij het fossiele gigaproject EACOP onder de aandacht brengen, dat nu in een stroomversnelling zit.

woensdag 7 augustus 2024 12:20
Spread the love

 

Dat de hoofdzetel van Totalenergies zich in hartje Brussel, in de Multitower nabij het Brouckèreplein bevindt, is nauwelijks aan het gebouw te zien. Dat er geen grote logo’s zichtbaar zijn, betekent dat de oliegigant zijn aanwezigheid blijkbaar liever verborgen houdt. ‘Begrijpelijk,’ zegt Mouton, ‘er is niets om trots op te zijn.’ Wel pakt het bedrijf graag uit met het feit dat het in een ‘CO2-neutraal’ gebouw zit.

“De wereldwijde activiteiten van Totalenergies zijn natuurlijk allerminst ‘klimaatneutraal’,” zegt Mouton.

EACOP-pijplijn mikt op 210.000 vaten per dag

Met zijn nieuwe actie vestigt Wouter Mouton de aandacht op een fossiel gigaproject dat nog te weinig bekend is bij het brede publiek, ondanks zijn grote schaal. De East African Crude Oil Pipeline (EACOP) is in volle aanleg. Het is een van de grootste en een van de meest zorgwekkende projecten met betrekking tot fossiele infrastructuur ooit. Zoals gewoonlijk gaat het in de kern over geldgewin voor aandeelhouders en CEO’s en ten nadele van alles wat duurzaam en goed is. Natuurlijke habitats, planten, dieren en lokale mensen. Om het nog niet te hebben over de meeruitstoot die de planeet steeds verder opwarmt.

Met de steun van een berg Chinees geld wil Totalenergies dit project tot een ‘goed’ einde brengen. Een aantal van de boorputten ligt in het oudste natuurreservaat van Oeganda, Murchison Falls National Park. De EACOP-pijplijn zou wereldwijd de langste in zijn soort worden, ruim 3 miljard euro kosten en mikken op een capaciteit van 210.000 vaten per dag.

Belgische activiste Marjolein Moreaux opgepakt in Oeganda

De grootste menselijke risico’s zijn zoals vaak voor vrouwen. Zoals elke pijplijn brengt dit project problemen als vervuiling, verlies van drinkbaar water en natuur met zich mee. Vrouwen zijn vaak volledig afhankelijk van lokale landbouw en hebben nauwelijks toegang tot besluitvorming.

Niettegenstaande er veel inspanningen worden gedaan om lokale activisten, journalisten en waarnemers het leven zuur te maken, stapelt het bewijsmateriaal van de schade zich op. Tienduizenden gedwongen verhuizingen, belastingontduiking ten nadele van Oeganda, onderdrukking, intimidatie en bedreigingen van tegenstanders.

Totalenergies geeft voorlopig geen signalen dat het zijn koers zal wijzigen. Ondanks de opeenstapeling van rechtszaken en veroordelingen. Tientallen banken en verzekeraars trokken zich ondertussen terug uit het project.

Maandag 5 augustus werden nog arrestaties verricht bij vreedzaam protest in Oeganda, waar onder meer de Belgische activiste Marjolein Moreaux uit Merelbeek werd opgepakt. Met de actie van Wouter Mouton aan de hoofdzetel van Totalenergies in Brussel toont Extinction Rebellion Belgium zich solidair met de Stop EACOP-beweging. Dit desastreuze fossiele gigaproject moet gestopt worden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!