Actievoerders met spandoeken. Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning
Actiegroep Recht op Ondersteuning

Actiegroep Recht op Ondersteuning: “Wachtlijst schandvlek voor Vlaanderen”

Personen met een handicap protesteren woensdag 10 juli tegen de lange wachtlijsten voor budgetten, zorg en ondersteuning van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) aan het Groeningemonument in Kortrijk. Meer dan 20.000 kinderen, jongeren en volwassenen met een handicap zijn daar al jarenlang slachtoffer van. Dat moet stoppen, vindt de Actiegroep Recht op Ondersteuning die de actie organiseert.

donderdag 11 juli 2024 13:06
Spread the love

 

“Personen met een handicap op de wachtlijst voelen zich als Vlaamse leeuwen in een kooi, opgesloten door hardvochtige budgetregels”, zegt Youri Devlaminck, coördinator van de actie. “De wachtlijsten en daarmee de achterstelling en uitsluiting van duizenden mensen met een handicap zijn een schandvlek voor Vlaanderen. Met ondersteuning en assistentie zouden zij deel kunnen uitmaken van een inclusieve Vlaamse gemeenschap en zouden hun familieleden terug beroepsactief kunnen worden in plaats van voltijds mantelzorger.”

Huidig Vlaams minister-president Jan Jambon poseert na afloop van de toespraken en naast actievoerder Tristan Vandeputte bij de spandoeken waarop staat: “20.000 mensen met een handicap wachten op een budget voor ondersteuning” en “Wij hebben NU recht op ondersteuning”. Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning

De actiegroep richt zich tot alle aanwezige politici en in het bijzonder tot de onderhandelaars voor een nieuwe Vlaamse regering. Devlaminck: “Iedereen die een erkenning heeft voor een budget voor ondersteuning, of het nu kinderen, jongeren of volwassenen zijn, zou zijn of haar budget meteen moeten krijgen in plaats van op de wachtlijst te worden gezet. Dit zou moeten worden opgenomen in het regeerakkoord, ook al blijven momenteel huidig minister Crevits en de huidige Vlaamse regering aan zet.”

“Ik leef in totale isolatie”

Tristan Vandeputte is een van de vele mensen die op de wachtlijst staat en neemt deel aan de actiegroep: “Door het tekort aan ondersteuning leef ik in totale isolatie en kan ik noch mijn interesses, noch mijn talenten ontplooien. Mijn leven staat on hold! Dit is gezien mijn leeftijd, 28 jaar, mentaal heel zwaar. Ik ben al 12 jaar ziek. Niet alleen kamp ik dagelijks door mijn aandoening ‘Axiale dystonie’ met constante pijn. Ook voer ik een strijd tegen het tekort aan middelen waardoor mijn toestand verder achteruit gaat.”

Tristan Vandeputte staat op de wachtlijst voor een persoonsvolgend budget en nam deel aan de actie. Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning

Vandeputte moet daardoor constant beroep doen op zijn moeder om te overleven. “Mijn moeder diende haar job op te geven, omdat de zorg voor mij te zwaar werd en bijgevolg is ons inkomen beperkt. Ik sta nu 2 jaar op de wachtlijst. Het gebrek aan perspectief wanneer en of ik een ondersteuningsbudget krijg, drijft mij soms tot wanhoop.”

“Moet bovenaan to do-lijst van Vlaamse regering”

Ons recht op ondersteuning is nochtans wel opgenomen in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een handicap. Maar onze regering maakt onze rechten niet waar. Het Vlaams Mensenrechteninstituut stelde in een advies dat de regering middelen moet vrijmaken om de wachtlijst weg te werken. Het mag niet in een schuif belanden, maar zou bovenaan de To do-lijst van de nieuwe Vlaamse regering moeten komen.”

Politici Jeremie Vaneeckhout, Maxim Veys, Tine Soens en Nawal Maghroud en actievoerders Johan Decruynaere, Youri Devlaminck, Tristan Vandeputte en Marijn Depraetere poseren bij spandoeken. Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning

Politici Sander Loones, Maxim Veys, Stefaan de Clerck poseren voor spandoeken. Rechts op de foto actievoerders Jo Kuypers, Marijn Depraetere en Tristan Vandeputte. Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning

Actievoerders Sabrine De Saever, Tristan Vandeputte, Marijn Depraetere en Jo Kuypers in gesprek met Vincent Van Quickenborne, na de toespraken. Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning

Politici Jeremie Vaneeckhout, Maxim Veys, Tine Soens en Nawal Maghroud en actievoerders Johan Decruynaere, Youri Devlaminck, Tristan Vandeputte en Marijn Depraetere poseren bij spandoeken. Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning

Jan Jambon luistert naar een deelnemer van de actiegroep. Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning

Actievoerders Marijn Depraetere en Jo Kuypers in gesprek met Rik Torfs. Op de achtergrond Tristan Vandeputte. Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning

Actievoerder Tristan Vandeputte wordt geïnterviewd door Focus WTV over zijn situatie en wat het betekent voor hem om op de wachtlijst te staan en ondersteuning te ontberen. Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning

Johan en Korneel Decruynaere. Foto: Actiegroep Recht op Ondersteuning

Logo.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!