Interactieve foto, zie https://campagne.degoedezaak.org/nietnormaal/. Foto: ANP/Remko de Waal

Nieuwe Nederlandse regering: wie zijn die mensen?

De nieuwe Nederlandse regering is gevormd. Vijftien ministers en dertien staatssecretarissen uit vier partijen maken voortaan de dienst uit, op basis van een gemeenschappelijk programma – dat er in feite nog niet is. Wie zijn deze mensen? Hun concrete verleden zegt meer dan hun intentieverklaringen.

maandag 8 juli 2024 14:19
Spread the love

 

DeGoedeZaak is een Nederlandse organisatie die een forum biedt voor campagnes die mensen willen voeren rond vier thema’s: “een duurzame toekomst, gelijkwaardige samenleving, eerlijke economie en open democratie.” DeGoedeZaak profileert zich als “de bondgenoot van progressief Nederland”.

Minister-president Dick Schoof. Foto: AIVD/Public Domain

DeGoedeZaak heeft een interactieve compilatie gemaakt met korte cv’s van de regeringsleden op de officiële bordesfoto in het Paleis Huis ten Bosch, residentie van koning Willem-Alexander. Door te klikken op de cirkel boven elk regeringslid krijg je een korte inhoud te zien van dat verleden.

Die uitleg leest zeer onheilspellend. Of deze regeringsploeg onder leiding van minister-president Dick Schoof (partijloos) het vijf jaar gaat volhouden is allesbehalve zeker.

Wat echter wel vaststaat, is dat ze enorme schade wil aanrichten aan de Nederlandse sociale welvaartsstaat en de wetgeving over de klimaatcrisis wil terugschroeven.

Het wordt een hardere versie van het voorgaande kabinet-Rutte, nog strenger voor migranten, nog meer rabiaat anti-Palestijnse rechten.

De vier coalitiepartners van deze nieuwe regering zijn: NSC (Nieuw Sociaal Contract), een nieuwe rechtse partij sinds 2023; BBB (BoerBurgerBeweging), een nieuwe rechtse partij sinds 2019; PVV (Partij Voor de Vrijheid), een extreemrechtse partij van Geert Wilders sinds 2005; en VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), de traditionele liberale machtspartij en de enige in deze coalitie met regeringservaring.

Ter illustratie deze korte selectie van vier citaten uit de bordesfoto, voor alle 28 regeringsleden ga naar Kabinet Schoof-I: Wie zijn deze mensen?

Zie https://campagne.degoedezaak.org/nietnormaal/ voor alle 28 profielen. Foto: ANP/Remko de Waal

David van Weel (NSC) – Minister van Justitie, heeft geen bezwaar tegen het samenwerken met ministers die eerder deze racistische theorie verspreidden (de omvolkingstheorie, red.).

Mona Keijzer (BBB) – Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (BBB), procedeerde in haar eigen buurt tegen bouwplannen op grond van de stikstofwetgeving, terwijl ze namens het BBB juist die wetgeving wil tegengaan.

Dirk Beljaarts (PVV) – Minister van Economische Zaken in 2014. De enige PVV’er in de gemeenteraad van Almere die geen afstand deed van de ‘minder Marokkanen’-uitspraak van (PVV-voorzitter) Geert Wilders.

Vincent Karremans (VVD) – Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport staat onder meer bekend als voorstander van de ‘patser-aanpak’, waarbij mensen die een ‘te dure’ auto rijden, worden gecontroleerd door de politie. Mensen worden gecontroleerd omdat ze ‘eruitzien als een crimineel’, of omdat ze een ‘te dure’ auto rijden.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!