Hind Rajab (2018-2024) enkele maanden voor 29 januari 2024. Foto: Fair Use

“Een nacht zonder einde”, documentaire over de oorlog van Biden tegen Gaza

In een documentaire van 1 uur en 18 minuten vertelt het programma Fault Lines van Al Jazeera het verhaal van de bevolking van Gaza, aan de hand van het moedige werk van tientallen lokale journalisten. Die riskeren dagelijks hun leven om de volledig afwezige internationale pers te vervangen, waarbij ze de directe betrokkenheid van de VS in deze genocide aantonen.

donderdag 27 juni 2024 14:21
Spread the love

 

Al Jazeera is een zender gebaseerd in Qatar, die daar door de regering wordt gefinancierd om kritische informatie te geven over de wereld – behalve over Qatar zelf en de met Qatar bevriende regimes in de regio.

De zender heeft met andere woorden veel gemeen met openbare zenders als de BBC en de VRT. Kritisch over de tegenstander van de dag, meegaand of goedpratend over de misdaden van de eigen bondgenoten.

Al Jazeera was de enige buitenlandse zender die eigen mensen had in Gaza tijdens de invasie. Meerdere van hun journalisten en technische medewerkers werden omgebracht bij gerichte aanslagen, waarbij ook egen gezinsleden werden vermoord.

De documentaire ‘The Night Won’t End: Biden’s War in Gaza’ toont de bombardementen, standrechtelijke executies door het Israëlisch bezettingsleger en de arbitraire aanslagen op huizen en appartementsblokken waar burgers, gezinnen en kinderen wonen.

Screenshot Al Jazeera (link naar het programma onder dit artikel)

De wapens die de VS leveren aan Israël – van zware 2000 pond bommen (907 kg) tot tanks en artilleriegeschut – spelen een essentiële rol in de genocide tegen de Palestijnse bevolking van Gaza.

Tijdens hun werk volgden deze journalisten in het bijzonder drie families die trachten te overleven in deze gruwel.

De documentaire gaat ook dieper in op de aanval die het meisje Hind Rajab vermoordde, toen zij als enig overlevende in een wagen om hulp belde en vervolgens door een Israëlische tank werd doodgeschoten, samen met de ambulanciers die ze had opgeroepen om haar te redden.

Voor deze aanslag werkte Al Jazeera tevens samen met de onderzoeksgroep Forensic Architecture en de onderzoeksgroep Earshot.

Al Jazeera werkte ook samen met de organisatie AirWars voor een onderzoek van de bomaanslag van 11 december 2023 waarbij meer dan 100 leden van dezelfde familie werden vermoord.

 

Je kan de volledige documentaire via deze link bekijken. De makers waarschuwen de kijkers voor beelden die schokkend kunnen zijn.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!