Kylian Mbappé (Foto: Football.ua / CC BY-SA 3.0)

Frankrijk: kunnen voetballers extreemrechts stoppen?

De spelers van het Franse nationale elftal spreken zich tijdens het Europees kampioenschap dat samenvalt met de parlementsverkiezingen uit tegen extreemrechts. De vraag is welk effect dit heeft.

woensdag 26 juni 2024 14:50
Spread the love

 

Frankrijk is in de ban van twee grote evenementen. Ten eerste is er het Europees kampioenschap voetbal, waarin Frankrijk een van de favorieten is. Ten tweede vinden er vervroegde parlementsverkiezingen plaats. De tweede stemronde die gepland staat op 7 juli valt samen met de laatste week van het EK.

Op het eerste gezicht hebben beide evenementen weinig tot niets met elkaar te maken, ware het niet dat het extreemrechtse Rassemblement National (RN) een overwinning dreigt te behalen en de spelers van het nationale elftal, waarvan de grote meerderheid een migratieachtergrond hebben, zich hier zorgen over maken.

Onze waarden

“We moeten vechten zodat het Rassemblement National niet doorbreekt”, zo verklaarde Marcus Thuram, spits van Les Bleus. Hij voegde daaraan toe dat er “geen enkele twijfel” is dat “iedereen in het team zijn visie deelt”.

Het is wellicht geen toeval dat de oorlogsverklaring aan extreemrechts begon bij Marcus Thuram. Zijn vader, Lilian Thuram was naast rechtsback in de nationale ploeg in 1998 ook antiracisme-activist en vernoemde zijn zoon naar de Jamaicaanse burgerrechtenactivist Marcus Garvey.

“Ik wil geen land vertegenwoordigen dat niet overeenkomt met onze waarden”

Het lijkt er echter op dat de jonge Thuram wel gelijk heeft wanneer hij beweert voor het team te spreken. Aanvoerder Kylian Mbappé trad zijn ploegmaat bij. Hij verklaarde dat hij dezelfde waarden als Marcus deelt. “Ik hoop dat ik op 7 juli nog steeds trots zal zijn om dit shirt te dragen”, zo voegde hij daaraan toe. ”Ik wil geen land vertegenwoordigen dat niet overeenkomt met onze waarden.”

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat er de Franse nationale ploeg in botsing komt met extreemrechts.

In 2002 verklaarde toenmalig aanvoerder Zinedine Zidane reeds dat de waarden van de partij die toen nog Front National heette “niet overeenkomen met de waarden van Frankrijk”. Een statement dat vergelijkbaar is met dat van Mbappé vandaag.

Dat het nationale elftal botst met extreemrechts is niet onlogisch. In zekere zin zijn ze het levende bewijs van het feit dat diversiteit net een troef kan zijn. Bovendien staan de waarden van samenwerking en solidariteit die nodig zijn om in een teamsport succes te boeken haaks op de ideologie van extreemrechts.

Welk effect?

De vraag is echter welk effect het feit dat de spelers van de nationale ploeg zich uitspreken, heeft.

Toen Marine Le Pen in 2017 kritiek kreeg van Zidane, antwoordde ze: “Gezien wat hij verdient, begrijp ik dat hij op Macron stemt.” De extreemrechtse tactiek lijkt eruit te bestaan om de kritiek te gebruiken om het eigen anti-establishment imago te versterken.

De extreemrechtse tactiek lijkt eruit te bestaan de kritiek te gebruiken om het eigen anti-establishment imago te versterken

De nieuwe RN-leider, Jordan Bardella, gebruikt dezelfde tactiek. Hij liet optekenen dat hij het “een beetje beschamend” vond multimiljonairs “lessen te zien geven aan mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, zich niet meer veilig voelen, en niet de kans hebben om in buurten te wonen die overbeschermd worden door beveiligingsagenten”.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!