G-20 2021 Foto: Alan Santos/ cc-by-2.0
IPS

Belast de rijken, zegt meerderheid in grootste economieën

Een ‘rijkentaks’ kan een meerderheid van de ondervraagden in bijna alle G20-landen wel bekoren. Naast een herverdeling van de rijkdom zijn ze ook voor bredere politieke en economische hervormingen, zo blijkt uit een Ipsos-peiling in opdracht van de denktank Earth4All en de Global Commons Alliance.

woensdag 26 juni 2024 10:08
Spread the love

 

Bijna 70 procent van de burgers in de zeventien ondervraagde G20-landen is voorstander van een vermogensbelasting op rijkdom als middel om grote veranderingen in onze economie en levensstijl te financieren. Slechts 11 procent is tegen zo’n rijkentaks.

De steun voor een vermogensbelasting voor rijke mensen is het grootst in Indonesië (86 procent), Turkije (78 procent), het Verenigd Koninkrijk (77 procent) en India (74 procent). Minder laaiend waren de respondenten in Saoedi-Arabië (54 procent) en Argentinië (54 procent). In de VS, Frankrijk en Duitsland vindt ongeveer twee op de drie ondervraagden dat we de rijken moeten belasten.

Gevoel van urgentie

Met het oog op de klimaatopwarming en natuurbescherming vindt 71 procent van de burgers in de achttien G20-landen (deze vraag werd ook aan Chinese respondenten gesteld, vandaar achttien) dat de wereld onmiddellijk – binnen tien jaar – actie moet ondernemen om de koolstofuitstoot van elektriciteit, vervoer, voedsel, industrie en gebouwen te verminderen.

Het gevoel van urgentie lijkt het grootst bij Mexicanen (91 procent), Zuid-Afrikanen (83 procent) en Brazilianen (81 procent) – en het kleinst in Saoedi-Arabië (52 procent), Japan (53 procent), de Verenigde Staten (62 procent) en Italië (62 procent).

Voor het eerst staat een vermogensbelasting op de agenda

De bevindingen komen op het moment dat de ministers van Financiën van de G20-landen, waaronder de VS, China en India, zich opmaken voor hun bijeenkomst in Brazilië in juli. Ze zullen er overleggen over strategieën om economische en ecologische uitdagingen aan te pakken. Voor het eerst staat een vermogensbelasting op de agenda.

“De boodschap aan politici kan niet duidelijker zijn”, verklaart Owen Gaffney van Earth4All. “De overgrote meerderheid van de ondervraagden in ‘s werelds grootste economieën gelooft dat er dit decennium onmiddellijk grote actie nodig is om de klimaatverandering aan te pakken en de natuur te beschermen. Tegelijkertijd hebben velen het gevoel dat de economie niet voor hen werkt en willen ze politieke en economische hervormingen.”

De enquêteresultaten geven volgens hem een duidelijk mandaat van de mensen in de onderzochte G20-landen: herverdeel rijkdom.

Weinig vertrouwen in overheid

Ook opvallend: in zeventien onderzochte G20-landen vindt een meerderheid van de mensen dat economieën verder moeten gaan dan een focus op economische groei. Ze zijn het ermee eens dat de economie van hun land prioriteit moet geven aan de gezondheid en het welzijn van mensen en de natuur in plaats van zich alleen te richten op winst en het vergroten van de welvaart.

Prioriteit aan de gezondheid en het welzijn van mensen en de natuur

Het vertrouwen in de overheid is laag: nog geen 40 procent van de mensen in 17 onderzochte G20-landen gelooft dat hun overheid beslissingen neemt die het merendeel van de mensen ten goede komt. Slechts 37 procent vertrouwt erop dat hun overheid langetermijnbeslissingen neemt waar de meerderheid van de mensen over 20 of 30 jaar baat bij heeft.

“Deze enquête bewijst eens te meer dat de meerderheid van de burgers in de G20-landen vindt dat het tijd is voor een economie die meer welzijn, meer klimaatoplossingen en minder ongelijkheid oplevert”, stelt Sandrine Dixson-Declève, Earth4All-voorzitter en medevoorzitter van de Club van Rome.

“Maar de resultaten laten ook een gebrek aan vertrouwen in de overheid zien, vooral in Europa. Met de recente Europese verkiezingen die naar radicaal-rechts neigen, moeten we regeringen verantwoordelijk houden om een economie te introduceren die tegelijk mensen en de planeet dient”, besluit ze.

IPS

take down
the paywall
steun ons nu!