Julian Assange. Foto: David G Silvers, Wikimedia Commons / IKE 2.0 GENERIC
Cuba Resumen,

“Als de misdaden die Assange aanklaagt in Rusland of China gebeurden, zou hij al een monument in Washington hebben”

De voormalige president van Ecuador, Rafael Correa, geeft commentaar op de vrijlating van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. "Ik denk dat met de vrijlating van Julian, de wereld een beetje minder onrechtvaardig werd", zegt hij.

woensdag 26 juni 2024 15:20
Spread the love

 

Ter herinnering: om te ontkomen aan vervolging zocht Julian Assange indertijd onderdak in de Ecuadoraanse ambassade in Groot-Brittannië. Op dat moment was Rafaël Correa president van Ecuador. Julian Assange kreeg asiel van Correa en later het staatsburgerschap. De volgende Ecuadoraanse president, Moreno, trok zijn asielrecht echter in en leverde hem uit aan het Britse gerecht.

Naar aanleiding van zijn vrijlating merkt de voormalige president Correa op dat Assange werd vervolgd omdat hij “de waarheid sprak”. “Dit is echt waanzin. Ze hebben twaalf jaar van het leven van een journalist gestolen omdat hij de waarheid vertelde. De echte oorlogsmisdadigers bleven ongestraft. Wie de oorlogsmisdaden aan de kaak stelde, werd vervolgd.”

“Vandaag zijn we blij dat hij is vrijgelaten, maar hij had nooit zijn vrijheid mogen verliezen. Integendeel, hij had erkend moeten worden voor zijn moed en zijn journalistieke vermogen om de waarheid te brengen”, benadrukte Correa. Gevraagd naar de rol van de regering van Lenín Moreno in de zaak, noemde Correa het “een wereldwijde schande die de geschiedenisboeken zal halen”.

Ze hebben een journalist twaalf jaar van zijn leven gestolen omdat hij de waarheid vertelde terwijl de oorlogsmisdadigers ongestraft bleven

De regering van Moreno handelde “niet alleen tegen het eeuwenoude instituut van asiel, maar ook rechtstreeks tegen de Ecuadoraanse grondwet. Het is de eerste regering in de geschiedenis die toestemming gaf aan een buitenlandse overheidsmacht om haar ambassade binnen te gaan, in dit geval, om een politieke asielzoeker te arresteren”.

De dubbele standaarden van de VS en de media

In zijn commentaar op het rechtssysteem van de VS, hekelt de voormalige president van Ecuador de dubbele standaarden. “Als de misdaden [die] Julian Assange aan de kaak stelde de misdaden van Rusland of China waren geweest, zou hij al een monument hebben in het centrum van Washington. Maar het waren de misdaden van de VS en dus werd hij levend begraven.”

“De zaak Assange heeft de dubbele moraal en de lafheid van bepaalde journalisten aangetoond. Waar waren de media die de vrijheid van meningsuiting verdedigden?”

De zaak Assange heeft “de dubbele moraal en de lafheid van bepaalde journalisten en bepaalde media aangetoond”. “Waar was de journalistiek? Waar waren de media die de vrijheid van meningsuiting verdedigden, die de waarheid verdedigen? Ze lieten de zaak met rust. Recent zijn sommigen van hen erop teruggekomen, maar ik denk dat het toen al te laat was.”

Assange verliet maandagochtend de zwaar beveiligde Belmarsh-gevangenis nadat hij er in totaal 1.901 dagen had doorgebracht. Het Hooggerechtshof in Londen liet de journalist op borgtocht vrij, waarna hij het Verenigd Koninkrijk verliet.

Enkele beelden van Assange op vrije voeten

Assange werd sinds 2019 vastgehouden in de Londense Belmarsh-gevangenis nadat de toenmalige president van Ecuador, Lenín Moreno, zijn arrestatie had toegestaan op de Ecuadoraanse ambassade in Londen, waar de Australische journalist sinds juni 2012 al zeven jaar een asielstatus genoot.

In juni 2022 keurde het VK de uitlevering van Assange aan de VS goed. In mei oordeelde het Britse Hooggerechtshof dat Assange het recht had om in beroep te gaan tegen zijn uitlevering aan de VS.

 

Dit artikel verscheen eerder op Cuba Resumen. De Vertaling is van Toon Danhieux.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!