Israëlische bezettingstroepen in Gaza (28 december 2023). Foto: Yonatan Sindel/flash90
11.11.11, FairFin

Vloeit jouw spaargeld naar het Israëlische leger?

Europese financiële instellingen investeren voor meer dan 60 miljard euro in bedrijven die wapens verkopen aan Israël. Dat blijkt uit een nieuw internationaal rapport gepubliceerd door onder meer 11.11.11 en FairFin.

donderdag 20 juni 2024 09:50
Spread the love

 

BNP Paribas, een Franse multinationale bank- en financiële dienstverlener, komt in het rapport naar voren als de grootste investeerder in deze wapenbedrijven. “Deze wapenleveringen dragen rechtstreeks bij aan de oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die dag na dag gepleegd worden in Gaza en de Westelijke Jordaanoever. De regering moet ingrijpen en de wanpraktijken een halt toeroepen”, aldus 11.11.11 en FairFin.

In een nieuw rapport nemen 11.11.11, FairFin en zeventien ​internationale organisaties de financiële relaties tussen zes van de grootste wapenproducenten ter wereld en Europese financiële instellingen in het vizier. In totaal is er sprake van maar liefst 60,6 miljard euro aan Europese investeringen in deze bedrijven (Boeing, General Dynamics, Leonardo, Lockheed Martin, RTX en Rolls-Royce), die allen wapens leveren aan Israël.

Bommen en gevechtsvliegtuigen

BNP Paribas (5.72 miljard euro sinds 2021) komt naar voren als belangrijkste Europese investeerder, terwijl ook de Europese Investeringsbank (EIB) leningen ter waarde van 1.23 miljard euro verschaft. BNP investeerde de afgelopen jaren in Boeing, Leonardo, Rolls-Royce en RTX, terwijl de EIB geld leende aan Leonardo en Rolls-Royce.

“De Belgische staat is één van de grootste aandeelhouders van BNP, terwijl minister van Financiën Vincent Van Peteghem de Raad van Gouverneurs van de Europese Investeringsbank voorzit. De Belgische staat beschikt dus over heel wat hefbomen om beide instellingen tot de orde te roepen”, benadrukt Lara Sarcinella van FairFin.

Boeing is de producent van onder meer F-15-gevechtsvliegtuigen, Apache-gevechtshelikopters en geleide bommen die aan het Israëlische leger geleverd worden. Leonardo is de producent van zwaar marinegeschut en AW-119-helikopters, terwijl Rolls-Royce zware motoren levert voor Merkava-tanks. RTX, tot slot, levert onder meer lucht-luchtraketten aan Israël.

Oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid

Deze wapens werden de afgelopen maanden op grote schaal ingezet in Gaza, met alle bloedige gevolgen en zware schendingen van het internationaal recht van dien. Op 12 juni 2024 concludeerde de VN-Onderzoekscommissie voor Palestina en Israël dat Israël zich sinds 7 oktober schuldig maakte aan verschillende oorlogsmisdaden en zelfs misdaden tegen de menselijkheid.

Ook de Aanklager van het Internationaal Strafhof verzocht op 20 mei 2024 arrestatiebevelen voor onder meer de Israëlische Premier Netanyahu en minister van Defensie Gallant, waarbij beide leiders beschuldigd worden van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Het Internationaal Gerechtshof voert momenteel een genocide-onderzoek naar het Israëlische optreden in Gaza, en zag daarbij reeds “plausibele” aanwijzingen van een genocide. En ook de VN-Mensenrechtenraad riep in april 2024, met steun van België, op tot een onmiddellijke stopzetting van alle export en doorvoer van wapens naar Israël.

Niet de eerste keer

In december 2023 ​ toonden 11.11.11 en FairFin samen met hun internationale partners aan hoe ​ Belgische en Europese banken (waaronder ook Belfius en KBC) ook voor honderden miljarden dollars investeerden in bedrijven die actief zijn in de illegale Israëlische nederzettingenindustrie.

Ook toen bleek BNP Paribas de grootste financierder van bedrijven betrokken bij mensenrechtenschendingen. In totaal investeerde de Frans-Belgische bank voor maar liefst 26 miljard euro in bedrijven die onderdelen leveren voor spionagemateriaal, bouwfirma’s voor nederzettingen, leveranciers van sloopmachines en wapenleveranciers van het Israëlische leger.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem reageerde toen dat hij niet op de hoogte was en ‘bijkomende input’ zou vragen aan de Frans-Belgische grootbank waarvan de Belgische Staat aandeelhouder is.

“De tijd van informeren ligt nu ver achter ons. Er is geen grens die de afgelopen maanden niét overschreden werd in Gaza. De bewijzen van Israëlische oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid stapelen zich op, maar wapenbedrijven en hun financierders kijken hardnekkig de andere kant op en een broodnodig wapenembargo blijft uit”, benadrukt 11.11.11-expert Willem Staes. “De regering moet ingrijpen en deze bloedige investeringen een halt toeroepen.”

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!