Bron: ACV Voeding en Diensten
ACV Voeding en Diensten

Dag van de Schoonmaak: “De gezondheid en de veiligheid van huishoudhulpen blijft een grote bekommernis”

Schoonmaaksters en schoonmakers zijn fier op hun beroep en op de essentiële rol die ze vervullen in de maatschappij. Helaas zien we die essentiële rol nauwelijks weerspiegeld in hun loon- en arbeidsvoorwaarden. Daarom zet ACV Voeding en Diensten het schoonmaakpersoneel in de bloemetjes met de Dag van de Schoonmaak.

donderdag 20 juni 2024 13:18
Spread the love

 

We vieren de Dag van de Schoonmaak elk jaar op 20 juni en dat al meer dan 15 jaar lang. Dit jaar stellen we portretten van schoonmaaksters en schoonmakers tentoon op het Albertinaplein in Brussel. Zo geven we het schoonmaakpersoneel een gezicht.

Regelmatig confrontatie met veiligheidsproblemen

Camille L. werkt als huishoudhulp in de dienstenchequesector. Ze beseft dat haar klanten, en dan vooral ouderen, erg afhankelijk zijn van haar diensten. “Ik ben opvoedster van opleiding en de menselijke kant is heel belangrijk voor mij. Soms zijn wij de enigen met wie de klant sociaal contact heeft. Dat maakt ons beroep in mijn ogen nog essentiëler.”

Jammer genoeg worden Camille en haar collega’s regelmatig geconfronteerd met veiligheidsproblemen: ze vallen vaak of ze moeten werken met gevaarlijk materiaal. “De gezondheid en de veiligheid van huishoudhulpen blijft een grote bekommernis voor onze vakbond. Te veel werkgevers stellen het welzijn van hun aandeelhouders boven dat van hun huishoudhulpen.”

“Samen met de andere vakbonden strijden we al enkele maanden voor de invoering van een sectorale preventiedienst, een verplichte risicoanalyse op de werkplek en een structureel medisch toezicht op de huishoudhulpen”, zegt Kris Vanautgaerden, nationaal secretaris van ACV Voeding en Diensten.

 In de zogenaamde ‘klassieke’ (*) schoonmaaksector is er nauwelijks nog respect

In de zogenaamde ‘klassieke’ (*) schoonmaaksector is er nauwelijks nog respect. “De contracten van schoonmaakbedrijven worden onophoudelijk vernieuwd, wat leidt tot een echte race naar de bodem voor de arbeidsvoorwaarden. Bij elke nieuwe aanbesteding moeten de kosten lager. Het gevolg van die tendens is dat de werkdruk toeneemt. De mensen werken zich letterlijk dood. Maar de schoonmaaksters en schoonmakers zijn mensen, geen machines”, verduidelijkt Gaëtan Stas, algemeen secretaris van ACV Voeding en Diensten.

Een vakbondsactie voor Europese openbare aanbestedingen met garantie op kwaliteitsvol werk, met eerlijke lonen en goede arbeidsvoorwaarden staat al gepland op 1 oktober.

“Gebrek aan waardering heeft een duidelijke negatieve impact op de loon- en arbeidsvoorwaarden van het schoonmaakpersoneel”

Schoonmaaksters en schoonmakers, waar ze ook werken, worden nog steeds scheef bekeken. Schoonmaakpersoneel in scholen en hotels, afvalophalers enzovoort, krijgen geregeld te maken met respectloos gedrag.

“Dat gebrek aan waardering heeft een duidelijke negatieve impact op de loon- en arbeidsvoorwaarden van het schoonmaakpersoneel”, zo gaat Gaëtan Stas verder.

“Als vakbond zijn wij actief op bedrijfs- en sectorniveau, maar met onze jaarlijkse Dag van de Schoonmaak willen we ook het ruime publiek bereiken. We willen mensen ertoe aanzetten om het schoonmaakpersoneel te bedanken. Voor ons is dat het begin van een opwaartse spiraal: meer zichtbaarheid zorgt voor meer waardering en dat zal zich op termijn vertalen in betere werkomstandigheden”, besluit Gaëtan Stas.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!